Google Pixel 5

8,5
1/7

Pluspunten

  • Compact scherm ziet er goed uit
  • Eén van de beste camera van dit moment
  • Batterij gaat lang mee, laadt snel op
  • Altijd de nieuwste Android-software

Minpunten

  • Niet de snelste hardware
  • Relatief duur
  • Maar twee camera's achterop

Dit moet je weten over de Google Pixel 5

De Google Pixel 5 is het nieuwe toestel dat uit de handen van Google zelf komt. De Pixel-serie bestaat traditiegetrouw uit toptoestellen, zowel qua hardware als software. Zo introduceert Google nieuwe versies van Android en nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem altijd als eerste op de Pixel-toestellen.

De Pixel 5 is eind september officieel aangekondigd en ligt in oktober in de winkels, maar niet in Nederland. De smartphone verschijnt wel in Duitsland en kost daar ruim 600 euro. Op deze pagina lees je alles over de Google Pixel 5.

Belangrijkste specificaties Google Pixel 5

  • Draait op een Snapdragon 765G-processor met 5G
  • Dubbele camera met normale camera en groothoeklens
  • Omgekeerd draadloos opladen, om andere apparaten van stroom te voorzien;
  • Draait op Android 11, krijgt als eerste updates (drie jaar lang)
  • Presentatie in september, komt niet naar Nederland

Lees verder na de advertentie.

Conclusie Google Pixel 5 review

De Google Pixel 5 is niet de meest spannende Android-smartphone van 2020, maar wel een hele goede. Hoewel de hardware minder indrukwekkend is dan bij vorige Pixels, presteert de nieuwe smartphone prima en gaat hij – ook door de grote accu – veel langer mee. Het compacte formaat is verfrissend en het is erg fijn dat je de telefoon met één hand kunt bedienen.

Verder zijn het vooral de bekende Pixel-features die de Pixel 5 zo goed maken. De camera’s presteren opnieuw uitstekend en hoewel Google op dit gebied misschien wat terughoudend is (door de Pixel 5 maar twee camera’s achterop te geven), kunnen weinig smartphones aan de foto’s van de Google-telefoon tippen. Ook de software is weer dik in orde en draait als een zonnetje.

We noemden de Pixel 4 XL vorig jaar de ‘beste Google-smartphone’ tot nu toe, maar die titel gaat nu naar de Pixel 5. Het toestel heeft weinig echte minpunten en een lager prijskaartje dan zijn voorgangers. Daardoor is de smartphone een prima koop, en dat kunnen we niet altijd over Google-telefoons zeggen.

→ Lees verder in de volledige Google Pixel 5 review

Pixel 5 specificaties

Hoewel Pixel-toestellen over het algemeen altijd uitstekende specificaties hebben, gooit Google het deze keer over een andere boeg. Het toestel heeft hardware die het meer een goed midrange-toestel maakt dan een high-end vlaggenschip.

google pixel 5 officieel

Zo is het toestel voorzien van een Snapdragon 765G-processor van Qualcomm. Deze is minder krachtig dan de al beschikbare Snapdragon 865-chipset, die te vinden is in highend-smartphones zoals de Sony Xperia 1 II en Xiaomi Mi 10 (Pro). De Snapdragon 765G heeft weliswaar minder rekenkracht, het ondersteunt wel de geavanceerde cameramogelijkheden van Google en kan verbinding maken met het 5G-netwerk.

Belangrijk voordeel van deze chipset is verder dat hij voordeliger is dan meest krachtige versie. Google kan daarmee de prijs van de smartphone drukken. Met 8GB RAM en 128GB is de Pixel 5 toch van prima specificaties voorzien en de accu is met 4080 mAh lekker groot.

Daardoor gaat de Google Pixel 5 langer mee op een volle lading. Snelladen wordt ondersteund en gaat met 18 Watt. Dat is niet supersnel, maar ook niet langzaam. Daarnaast kan de Pixel draadloos opladen en omgekeerd draadloos laden. Door dat laatste kun je bijvoorbeeld je draadloze oordopjes opladen door ze op de achterkant van de nieuwe Pixel-telefoon te leggen.

Dubbele camera in Pixel 5

De Pixel 5 heeft een 16 megapixel-groothoeklens naast de 12 megapixel-hoofdcamera. Die maakt het mogelijk om uitgezoomde foto’s te maken, waarbij je dus veel meer op beeld vastlegt. Dat is nieuw, want de Pixel 4 had nog een telelens om in te zoomen. Die lens is nu verdwenen, maar Google gebruikt software om er alsnog voor te zorgen dat ingezoomde foto’s er mooi uitzien.

Ondanks dat de cameraspecificaties van de Pixels er nooit heel spectaculair uitzien, presteren ze wel altijd bovengemiddeld goed. De Pixel 3 werd nog uitgebracht met een enkele camera, terwijl veel vlaggenschepen al dubbele of driedubbele camera’s hadden. Destijds presteerde de enkele lens van het toestel echter opvallend goed, en maakte het zeker in het donker geweldige foto’s.

Google introduceert meerdere cameraverbeteringen. Allereerst kun je nu portretfoto’s maken terwijl je de nachtmodus gebruikt. Hierdoor krijg je mooie foto’s met een scherptediepte-effect, ook als het heel donker is. De portretmodus is ook verbeterd, omdat de Pixel 5 zorgt voor extra licht als de foto dit nodig heeft.

Overige functies Pixel 5

Daarnaast zorgt Google ervoor dat het nieuwe functies voor de camera’s altijd als eerste beschikbaar maakt voor Pixel-toestellen. Zo introduceerde het met de Pixel 4 de functie ‘astrofotografie‘, die het mogelijk maakt om scherpe foto’s van de sterrenhemel te maken. Deze functie kwam later ook beschikbaar voor andere Pixel-toestellen.

google pixel 5 officieel

Het is nog niet bekend welke batterij het toestel krijgt. De Pixel 4 had een accu met een capaciteit van 2800mAh. Die laadt draadloos op met een capaciteit van 11 Watt. De Pixel heeft daarbij ook de mogelijkheid om omgekeerd draadloos op te laden. Dat betekent dat het als powerbank kan dienen door andere apparaten draadloos op te laden.

Als eerste met Android 11

Een belangrijke eigenschap van de Pixel 5 is de software. De Pixel-toestellen zijn altijd de eersten met de nieuwste versie van Android. Het onlangs verschenen Android 11, de opvolger van Android 10, draait dan ook standaard op de nieuwe Pixel. Android 11 introduceert bijvoorbeeld chatbubbels, betere notificaties en een ingebouwde schermopname-tool.

Android 11

Lees ook: Dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android 11-features

Momenteel is Android 11 alleen voor Pixel-telefoons beschikbaar. De Google Pixel 5 heeft verder een nieuw design met een 6 inch-oled-scherm dat de hele voorkant vult. Linksboven zit een 8 megapixel-selfiecamera in een gaatje, waardoor de randen lekker dun zijn. De Pixel 5 heeft dus – in tegenstelling tot de Pixel 4 (XL) – geen dikke schermrand meer bovenaan en ook geen gezichtsherkenning. Ontgrendelen gaat met de vingerafdrukscanner achterop.

Vergelijk deze Google Pixel smartphones

Google Pixel 4

Google Pixel 4

vanaf € 217,59

5,7 Inch OLED-scherm

2280 x 1080 Pixels

Qualcomm Snapdragon 855

6 GB

12 Megapixel hoofdcamera

2 Camera’s achterop

64 GB

Niet uitbreidbaar

2800 mAh

Release: 10 / 2019

6 Inch OLED-scherm

2340 x 1080 Pixels

Qualcomm Snapdragon 765G

8 GB

12 Megapixel hoofdcamera

2 Camera’s achterop

128 GB

Niet uitbreidbaar

4080 mAh

Release: 10 / 2020

Pixel 5 prijs en verkrijgbaarheid

Google onthulde de Pixel 5 tijdens een online evenement op 30 september. De smartphone komt – zoals verwacht – niet in Nederland uit, maar verschijnt bijvoorbeeld wel in Duitsland. Daar komt het toestel op 15 oktober 2020 uit voor 613,25 euro, in twee kleuren: zwart en groen.

In Nederland kun je het toestel officieel niet kopen, maar via grijze import is het straks alsnog mogelijk om de smartphone in huis te halen. Ook kun je bijvoorbeeld naar Duitsland reizen om de smartphone aan te schaffen.

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Google Pixel 5

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu