Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Dit moet je weten over de Google Pixel 5

De Google Pixel 5 is het nieuwe toestel dat uit de handen van Google zelf komt. De Pixel-serie bestaat traditiegetrouw uit toptoestellen, zowel qua hardware als software. Zo introduceert Google nieuwe versies van Android en nieuwe functionaliteit in het besturingssysteem altijd als eerste op de Pixel-toestellen. De Pixel 5 is nog niet aangekondigd, maar komt waarschijnlijk in het najaar van 2020 op de markt. Net als met de Google Pixel 4, verwachten we dat Google ook nu een grotere Pixel 5 XL presenteert.

Belangrijkste punten Pixel 5

  • Wordt voorzien van middenklasse-chipset Snapdragon 765;
  • Driedubbele camera met telefoto- en groothoeklens;
  • Omgekeerd draadloos opladen, om andere apparaten van stroom te voorzien;
  • Eerste toestel dat uitkomt met Android 11;
  • Presentatie in oktober 2020

pixel 5 xl prototype render

Pixel 5 specificaties

Hoewel Pixel-toestellen over het algemeen altijd uitstekende specificaties hebben, gooit Google het deze keer mogelijk over een andere boeg. Het toestel krijgt volgens geruchten hardware die het meer een goed midrange-toestel maakt dan een highend-vlaggenschip.

Zo wordt het toestel voorzien van een Snapdragon 765-processor van Qualcomm. Deze is minder krachtig dan de al beschikbare Snapdragon 865-chipset, die te vinden is in highend-smartphones zoals de Sony Xperia 1 II en de Xiaomi Mi 10 (Pro). De Snapdragon 765 heeft weliswaar minder rekenkracht, het ondersteunt wel de geavanceerde cameramogelijkheden van Google en kan verbinding maken met het 5G-netwerk.

Belangrijk voordeel van deze chipset is verder dat hij voordeliger is dan meest krachtige versie. Google kan daarmee de prijs van de smartphone drukken. Vlaggenschip-smartphones van andere merken kosten soms wel meer dan duizend euro. De Pixel 5 krijgt een vriendelijker prijskaartje.

Driedubbele camera in Pixel 5

De Pixel 5 krijgt in ieder geval een telefotocamera naast de hoofdcamera. Die maakt het mogelijk om ingezoomde foto’s te maken zonder kwaliteitsverlies. Het toestel wordt de eerste Pixel met een driedubbele camera, Google voegt ook een groothoeklens toe. De Pixel 4 beschikte ook al over zo’n camera, naast de 12 megapixel hoofdcamera.

Ondanks dat de cameraspecificaties van de Pixels er nooit heel spectaculair uitzien, presteren ze wel altijd bovengemiddeld goed. De Pixel 3 werd nog uitgebracht met een enkele camera, terwijl veel vlaggenschepen al dubbele of driedubbele camera’s hadden. Destijds presteerde de enkele lens van het toestel echter opvallend goed, en maakte het zeker in het donker geweldige foto’s.

Overige functies Pixel 5

Daarnaast zorgt Google ervoor dat het nieuwe functies voor de camera’s altijd als eerste beschikbaar maakt voor Pixel-toestellen. Zo introduceerde het met de Pixel 4 de functie ‘astrofotografie‘, die het mogelijk maakt om scherpe foto’s van de sterrenhemel te maken. Deze functie kwam later ook beschikbaar voor andere Pixel-toestellen.

Het is nog niet bekend welke batterij het toestel krijgt. De Pixel 4 had een accu met een capaciteit van 2800mAh. Die laadt draadloos op met een capaciteit van 11 Watt. De Pixel heeft daarbij ook de mogelijkheid om omgekeerd draadloos op te laden. Dat betekent dat het als powerbank kan dienen door andere apparaten draadloos op te laden.

Als eerste met Android 11

Een belangrijke eigenschap van de Pixel 5 is de software. De Pixel-toestellen zijn altijd de eersten met de nieuwste versie van Android. Het nog niet uitgebrachte Android 11, de opvolger van Android 10, zal dan ook de software zijn waar de Pixel 5 mee geleverd wordt. Android 11 biedt bijvoorbeeld betere beveiliging tegen malafide apps en ondersteunt 5G.

Android 11

Lees ook: Dit zijn de 7 belangrijkste nieuwe Android 11-features

Momenteel is er van Android 11 al een testversie voor ontwikkelaars beschikbaar. Daar zijn al verschillende nieuwe functies in ontdekt. Zo krijgen Pixel-telefoons in Android 11 een dubbeltik-functie: door op de achterkant van het toestel te tikken, kun je verschillende handelingen uitvoeren. Ook heeft Android 11 standaard de mogelijkheid om schermopnames te maken en om de notificatiegeschiedenis in te zien.

Pixel 5 prijs en verkrijgbaarheid

Momenteel heeft Google nog niets officieel bekend gemaakt over de Pixel 5, dus we gaan alleen nog af op gelekte informatie en geruchten. De verwachting is dat de Pixel 5 en Pixel 5 XL gepresenteerd worden op het Made by Google evenement, dat ergens in oktober 2020 plaatsvindt. Over de prijzen is nog niets bekend. De Pixel 4 was te koop voor 749 euro voor de 64GB-variant. De versie met meer geheugen, 128GB, kostte 849 euro. Het toestel is door Google zelf nooit in Nederland verkocht, maar was wel verkrijgbaar via verschillende webwinkels.

Lees meer nieuws over Google

Google Pixel 5
Welke Google Pixel 5 wil je?
Wij hebben momenteel geen Google Pixel 5 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Laatste berichten

‘Google Pixel 5 krijgt midrange processor en daarom lagere prijs’

‘Google Pixel 5 krijgt midrange processor en daarom lagere prijs’

Nieuws De Google Pixel 5 zou een midrange Snapdragon 765 processor gebruiken, en daarom niet concurreren met de topsmartphones van dit jaar. De goedkopere processor lijkt ook invloed te hebben op de verkoopprijs van het toestel. Google zou nadenken over een startprijs van 699 dollar.
Gerucht: Google verwijdert deze handige functies bij de Pixel 4a en Pixel 5

Gerucht: Google verwijdert deze handige functies bij de Pixel 4a en Pixel 5

Nieuws Later dit jaar verwachten we de Google Pixel 4a en Pixel 5-serie. Volgens geruchten verwijdert de zoekgigant bij die toestellen enkele handige functies. Zo kun je niet meer in de Pixel 4a knijpen om een handeling te activeren. Google verwijdert ook verschillende Pixel 5-functies.
Google brengt Android 11 Developer Preview 3 uit voor ontwikkelaars

Google brengt Android 11 Developer Preview 3 uit voor ontwikkelaars

Nieuws Google maakt een nieuwe Android 11 Developer Preview beschikbaar. Het is de laatste testversie van het nieuwe besturingssysteem dat speciaal voor ontwikkelaars is, voor een publieke bèta uitgebracht wordt.
Gerucht: Specificaties Google Pixel 5 vallen tegen

Gerucht: Specificaties Google Pixel 5 vallen tegen

Nieuws De specificaties van de Google Pixel 5 vallen mogelijk flink tegen, aldus een nieuw gerucht. Google zou een midrange processor willen gebruiken die minstens 30 procent langzamer is dan een hoogwaardige chip, zoals de Snapdragon 865.
Gerucht: Google Pixel 5 kan andere apparaten draadloos opladen

Gerucht: Google Pixel 5 kan andere apparaten draadloos opladen

Nieuws De eerste Android 11 Developer Preview is uitgebracht en dat betekent dat er weer gesnuffeld kan worden in de code. Daardoor is nu informatie gevonden over de functie 'Battery Share'. Het lijkt erop dat de Google Pixel 5 andere apparaten draadloos kan opladen.