HTC U Play: vlotte hardware in glazen behuizing
De HTC U Play vormt samen met de HTC U Ultra de nieuwe U-serie van HTC. Het toestel is de goedkopere van de twee en beschikt over iets mindere specificaties en een kleiner scherm. Het display meet 5,2 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 428 ppi. Een lekker scherp scherm dus, dat bovendien redelijk goed met één hand te bedienen is.
Onder de motorkap zit een Helio P10-chip van MediaTek met 3GB of 4GB aan werkgeheugen en 32GB of 64GB aan opslagruimte. Genoeg rekenkracht dus om de laatste apps en games vloeiend te draaien, terwijl je ook genoeg media op de smartphone kwijt kunt. Een nadeel is dat de HTC U Play standaard op Android 6.0 (Marshmallow) draait en pas later een Android 7.0-update krijgt.
De HTC U Play in vogelvlucht
Lees verder na de advertentie.
De HTC U Play kenmerkt zich voornamelijk door het fraaie design, de vlotte specificaties en de slimme software. Hieronder hebben we de belangrijkste features van de smartphone op een rijtje gezet.
- 5,2 inch scherm met resolutie van 1920 bij 1080 pixels
- 16 megapixel-camera achterop, 16 megapixel-camera voorop
- Loopt op Android 6.0 met HTC Sense
- Mediatek Helio P10-chipset met acht kernen, 3GB werkgeheugen
- 32GB opslagruimte ingebouwd, uitbreidbaar met geheugenkaart
- Voorzien van vingerafdrukscanner voorop
Meer over de HTC U Play
Belangrijk om te weten is dat de HTC U Play geen koptelefoonaansluiting heeft, maar dat je oordopjes alleen via de usb-c-poort of draadloos kunt aansluiten. Waarom HTC ervoor gekozen om de poort te schrappen is niet helemaal duidelijk, maar het bedrijf zegt zelf zo het toestel ‘persoonlijker’ te willen maken. Het bedrijf volgt in ieder geval de trend van Apple, die de iPhone 7 ook geen koptelefoonaansluiting gaf.
Ook opvallend is dat de HTC U Play standaard draait op Android 6.0 (Marshmallow), een al oude versie van Googles mobiele besturingssysteem. Android 7.0 (Nougat) was al enkele beschikbaar voordat de U Play werd aangekondigd, maar HTC belooft dat het toestel naderhand wordt bijgewerkt naar de Android-versie.
Voor het maken van foto’s en video’s is zowel aan de voor- als achterkant een 16 megapixel-camera aanwezig. Video’s worden geschoten in full-hd met een framerate van 30 fps, terwijl er optische beeldstabilisatie aanwezig is om bewegingsonscherpte weg te filteren.
Conclusie HTC U Play review
We hebben in het verleden wel eens geroepen dat je tegenwoordig flink je best doen om een écht slechte Android-smartphone te vinden. De gemiddelde budgetsmartphone is tegenwoordig al voorzien van degelijke hardware, en als besturingssysteem ben je met Android voorzien van alle essentiële functies. Daarom is het haast indrukwekkend dat het HTC tóch is gelukt een wanproduct als dit af te leveren.
Met de HTC U Play slaat het bedrijf op haast elk mogelijk gebied volledig de plank mis. Verouderde hardware en software, een matige accu, verpakt in een vettige behuizing zonder koptelefoonaansluiting. Dat is op zich al matig genoeg, maar met de adviesprijs van 449 euro gooit HTC nog wat extra zout in de wonden. 200 euro was duur genoeg voor dit toestel, laat staan ruim het dubbele. Met smartphones als deze hebben we weinig vertrouwen dat HTC er ooit weer bovenop komt.
Lees meer in de uitgebreide HTC U Play review
HTC U Play release en prijs
De HTC U Play is verkrijgbaar in Nederland voor een adviesprijs van 449 euro.