Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Huawei P40

Scherm
6.2 inch
Camera
48 megapixel

Wat je moet weten over de Huawei P40

De Huawei P40 is een high-end smartphone met veelzijdige camera’s en mist Google-apps. Het toestel is een kleinere en goedkopere variant van de P40 Pro, die ook betere specificaties heeft.

Op dit moment is de Huawei P40 nog niet aangekondigd. Tot de officiële onthulling houden we je op deze pagina op de hoogte van de verwachte hardware, het design en de vermoedelijke prijs van de smartphone.

Huawei P40 specificaties in vogelvlucht

De verschillen tussen de P40 en P40 Pro zitten ‘m onder andere in de grootte van het scherm en de accu. Daarnaast heeft de Pro-versie een betere camera. Toch hoeft de P40 zich niet te schamen, want de smartphone beschikt over hele goede specificaties. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van het toestel;

  • 6,4 inch-amoled-scherm met resolutie van 2400 bij 1080 pixels
  • Kirin 990-processor met 8GB RAM en 128GB opslag
  • 4000 mAh-accu die vlot oplaadt (30Watt)
  • Vier camera’s op de achterkant
  • Draait op Android 10 zonder Google-certificering

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Drie of vier camera’s

Achterop de P40 zit waarschijnlijk een cameramodule met drie of vier lenzen. Dat zijn er minder dan op de duurdere P40 Pro, die bovendien ook meer geavanceerde camera’s heeft. Het is één van de redenen dat de reguliere P40 voordeliger is.

Het toestel gebruikt een primaire 40 megapixel camera met aangepaste kleurfilter, wat betere foto’s in het donker moet opleveren. De groothoeklens stelt je in staat kiekjes te schieten waar meer op past. Dat is bijvoorbeeld handig als je vlak voor een groot gebouw staat of van dichtbij een groep mensen wilt vastleggen. De P40 beschikt ook over een zoomcamera, waarmee je het beeld dichterbij haalt met een beperkt kwaliteitsverlies. Mogelijk is er een vierde camera aanwezig in de vorm van een dieptesensor, om te helpen bij portretfoto’s.

Huawei P40 Pro-renders

De P40 Pro maakt nog iets betere plaatjes in het donker, kan verder zoomen en heeft een dieptecamera voor betere portretbeelden.

Geen Google-certificering

De Huawei P40 draait op Android 10 met de EMUI 10-schil van Huawei. Opmerkelijk is dat de smartphone geen Google-certificering krijgt, zo gaf Huawei-directeur Richard Yu in december 2019 al aan. Met die boodschap wil de fabrikant het publiek voorbereiden op een bittere pil: één van de beste smartphones van het jaar, maar zonder de software die we gewend zijn. Door een handelsverbod opgelegd door de Amerikaanse regering mag Huawei geen zaken doen met Google. Nieuwe Huawei-telefoons mogen daarom niet gecertificeerd worden door Google, wat betekent dat ze zonder Google Mobile Services (GMS) komen.

huawei mate 30 pro preview

Het gebrek aan GMS op de P40 en P40 Pro betekent dat je geen Play Store-appwinkel hebt om je favoriete apps en games te downloaden. Google-apps zijn ook niet vooraf geïnstalleerd. Maps, YouTube, Gmail, Keep en andere bekende apps ontbreken. Huawei wil dit gat opvangen met zijn eigen Huawei Mobile Services (HMS). Het bedrijf steekt veel geld in de ontwikkeling van een eigen appwinkel en raadt alternatieve apps aan voor die van Google.

AppGallery Huawei Mate 30

Voor veel (Nederlandse) gebruikers is het gebrek aan een Google-certificering echter een probleem. De software van de P40 is minder compleet dan die van andere smartphones. Bovendien betekent het handelsverbod dat Google en Huawei niet samen mogen werken om Android-updates beschikbaar te stellen voor de P40-serie. De vraag is dus hoe vaak en hoe snel het toestel geüpdatet wordt.

De beste hardware

Net als de duurdere P40 Pro draait de P40 op de nieuwste Kirin 990-processor. Die is enorm snel en handelt alle populaire games en apps zonder problemen af. Met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is de smartphone voorzien van bekende en uitstekende hardware. Houd er wel rekening mee dat je het opslaggeheugen alleen kan uitbreiden met een NM-kaartje, en niet met een bekender micro-sd-kaartje.

De P40 slikt twee simkaarten, heeft een infraroodsensor en laadt op via usb-c. Dat gaat lekker snel, vermoedelijk met 30W. Het is nog niet duidelijk of de smartphone draadloos kan opladen. Zijn voorganger kon dat niet, de duurdere P30 Pro wel.

Huawei P40 Pro

De P40 Pro op basis van geruchten

Glazen behuizing met cameragat

De P40 is van glas gemaakt en heeft een scherm dat waarschijnlijk zo’n 6,4-inch meet. De telefoon is vermoedelijk net met één hand te bedienen. Het display vult bijna de hele voorkant, met minimale randen. Bovenin het scherm zit een gaatje voor de selfiecamera. Deze oplossing vind je op veel (duurdere) smartphones uit 2019 en 2020 en is een alternatief voor de notch (inkeping in het scherm).

De Huawei P40 gebruikt een oled-scherm met full-hd-resolutie, waardoor het beeld kleurrijk en scherp oogt. Waar de P40 Pro een display met vier gekromde randen heeft, is de P40 voorzien van een platte boven- en onderkant. De smartphone houdt daarom prettiger vast.

Huawei P40 release en prijs

Huawei presenteert de P40 en P40 Pro eind maart in Parijs, zo bevestigde de fabrikant in december vorig jaar al. Wanneer de P40 daadwerkelijk te koop is en wat hij gaat kosten, is nog niet bekend. Zijn voorganger, de P30, verscheen op 5 april 2019 voor een adviesprijs van 750 euro. Houd AndroidPlanet in de gaten voor meer nieuws over de P40-serie.

Laatste berichten

‘Gelekte foto’s tonen Huawei P40 Pro in het wild’

‘Gelekte foto’s tonen Huawei P40 Pro in het wild’

Nieuws Er zijn vermoedelijke foto's gelekt van de onaangekondigde Huawei P40 Pro. De plaatjes laten zien dat de smartphone twee selfiecamera's in het display heeft en de schermranden flink gekromd zijn. Achterop zit een grote cameramodule.
5 zaken die we al weten over de Huawei P40 en P40 Pro

5 zaken die we al weten over de Huawei P40 en P40 Pro

Nieuws De Huawei P40-reeks laat nog even op zich wachten, maar er lekken steeds meer details uit. De fabrikant doet zelf ook een duit in het zakje door bepaalde Huawei P40-features al te onthullen. Deze vijf zaken weten we al.
‘Gelekte render toont Huawei P40 met vijf camera’s’

‘Gelekte render toont Huawei P40 met vijf camera’s’

Nieuws Huawei presenteert de P40-serie pas eind maart, maar er lekt al veel informatie uit. Het nieuwste lek is een vermoedelijke render die het Huawei P40-ontwerp zou verklappen. Vooral opvallend zijn de camera's voor- en achterop de smartphone.
Gerucht: Huawei P40 Pro krijgt 7 camera’s aan boord

Gerucht: Huawei P40 Pro krijgt 7 camera’s aan boord

Nieuws Er zijn nieuwe renders verschenen van de aankomende Huawei P40 Pro. Volgens die afbeeldingen bevat de Huawei P40 Pro zeven camera's. Twee daarvan vind je op de voorkant, de andere vijf op de achterkant.
Gerucht: Huawei P40 Pro-camera heeft 10x optische zoom

Gerucht: Huawei P40 Pro-camera heeft 10x optische zoom

Nieuws De Huawei P40 Pro kan straks 10x optisch inzoomen, aldus een betrouwbare bron. Zodoende haal je het beeld op een foto dichterbij, zonder kwaliteitsverlies. Huawei wil zich onderscheiden van de rest door unieke camerafuncties toe te voegen.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app