Let op: de Huawei P50 is op moment van publicatie nog niet officieel gepresenteerd voor de Europese markt.
Lees verder na de advertentie.
De Huawei P50 is een high-end smartphone zonder Google-certificering en met uitstekende camera’s. Het is de kleinere en goedkopere variant van de P50 Pro. Op deze pagina lees je alles over de P50.
Huawei P50 zonder Google-certificering
De Huawei P50 kent een groot nadeel: hij is niet door Google gecertificeerd en gebruikt daarom een minder complete Android-versie. Het toestel komt zonder Google-apps (Maps, YouTube, Gmail en meer), mist de Play Store en is moeilijker te updaten naar nieuwe Android-versies. Huawei kan daarom geen updatebeleid garanderen.
De ontbrekende Google-certificering komt omdat Huawei sinds mei 2019 op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid staat. Huawei en Google mogen sindsdien niet meer samenwerken aan nieuwe smartphones, waar de P50 en P50 Pro de dupe van worden.
Als gebruiker merk je dit ook. Een Huawei-toestel zonder Google-goedkeuring is een stuk minder compleet en minder gebruiksvriendelijk. Populaire apps zijn niet te gebruiken of werken minder goed en het gebrek aan een updatebeleid is simpelweg ongekend voor een dure smartphone.
Weliswaar probeert Huawei de nadelen van de missende Google-certificatie op te lossen met eigen alternatieven, maar deze alternatieven staan nog in de kinderschoenen en zijn nog lang niet op Google’s niveau.
Het bedrijf werkt daarom ook aan een ander plan. Het heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld dat niet gebaseerd is op Android. Dit besturingssysteem heet HarmonyOS en is volledig in Huawei’s beheer. Volgens de geruchten brengt Huawei de P50 (Pro) uit met Android en HarmonyOS. Je kunt dan zelf kiezen welk model je neemt, waarbij echter nog onduidelijk is of beide modellen in Nederland uitkomen.

Lees verder na de advertentie.
Complete specificaties
Kijkend naar de Huawei P40 is het aannemelijk dat de P50 een fraai glazen ontwerp met krachtige hardware krijgt. Het toestel draait vermoedelijk op Huawei’s zelfontwikkelde Kirin 9000-processor, die ook in de Mate 40 en Mate 40 Pro zit.
Verder krijgt het toestel mogelijk een 90 of 120Hz-scherm voor soepel beeld, een cameragaatje in het display en drie camera’s op de achterkant. Die zijn waarschijnlijk ontwikkeld in samenwerking met fotografiemerk Leica. De camera’s van de P50 worden minder geavanceerd dan die van de P50 Pro – het duurdere toestel.
Huawei kennende krijgt de P50 een grote accu en kan hij snel opladen via de usb-c-oplader. Draadloos opladen is nog onzeker. Op de P30 en P40 is deze feature weggelaten en alleen in de Pro-uitvoeringen gezet.
Huawei P50 release
Een Europese adviesprijs is nog niet bekend. De P40 verscheen voor een adviesprijs van 799 euro maar een losse Huawei P40 kost momenteel honderden euro’s minder en is bovendien te combineren met een sim-only abonnement.
Deze smartphone koop je als…. je een premium smartphone zoekt en het niet erg (of zelfs fijn) vindt dat een Google-certificering ontbreekt.