De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Met deze verbeteringen wordt bluetooth beter in Android 8.0

Thomas Haenen
21 augustus 2017, 15:09
3 min leestijd
Met deze verbeteringen wordt bluetooth beter in Android 8.0

Vanavond verschijnt eindelijk de definitieve versie van Android 8.0. De update biedt ook op het gebied van bluetooth veel verbeteringen, en dat is hoog tijd.

Lees verder na de advertentie.

Android 8.0 Bluetooth-verbeteringen

Bluetooth bestaat al tientallen jaren, maar de draadloze technologie wordt de laatste tijd steeds belangrijker. Meer en meer fabrikanten schrappen de koptelefoonaansluiting van hun smartphones, waardoor je aangewezen bent op draadloze koptelefoons voor muziek en andere audio. Van de HTC U11 tot mogelijk de Google Pixel 2, allemaal verwachten ze dat je voor draadloos kiest.

Helaas is Android tot nu toe nog niet helemaal klaar voor de draadloze revolutie. Regelmatig ontvangen we berichten van onze lezers met klachten over hun bluetoothverbinding. Vaak genoeg gaat het goed, maar nog altijd komt het regelmatig voor dat je plots geen verbinding meer hebt. Ook zijn er tal van andere irritaties die bij de concurrentie wel verholpen zijn. Google lijkt zich daar gelukkig eindelijk van bewust, want dit is hoe Android 8.0 bluetooth verbetert.

android 8.0 bluetooth-verbeteringen

1. Nooit meer te harde muziek met slimmere synchronisatie

Veel bluetooth-apparaten hebben hun eigen volumeschakelaar. Wel zo handig, want dan hoef je niet naar je smartphone te grijpen om het geluid aan te passen. Het enige probleem: de synchronisatie tussen je smartphone en het bluetooth-apparaat is nu vaak behoorlijk gebrekkig. Staat het volume van je smartphone vrij zacht, maar de speaker heel hard, dan wordt je muziek ook opeens heel hard afgespeeld.

Niet handig, als je bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan nog even wat rustige muziek luistert. Android 8.0 trekt het volume echter gelijk. In de broncode van de software zijn verwijzingen ontdekt naar de verbeterde synchronisatie. Je speaker, koptelefoon of ander audio-apparaat heeft straks hetzelfde volume als ingesteld staat op je smartphone. Dat geldt voor elk apparaat dat verbonden is via een zogenaamd ‘Hands-Free Profile’, in feite elk bluetooth-apparaat dat nu beschikbaar is.

2. Accu-indicator voor al je bluetooth-apparaten

Een bluetooth-speaker of -koptelefoon moet je regelmatig opladen. Helaas heeft lang niet elk apparaat zijn eigen accu-indicator, waardoor je niet zeker weet wanneer je moet opladen. Op Apples iOS is dat geen probleem, want je iPhone of iPad laat je weten hoe vol de accu van het bluetooth-apparaat nog zit. Om onbekende redenen ontbreekt die feature echter in Android.

Dat wordt gelukkig aangepakt, zo werd eerder deze maand ontdekt. Android 8.0 kan een kleine indicator tonen die je het accuniveau van je speaker, wearable of ander draadloos apparaat laat zien.

→ Lees ook: Android krijgt eindelijk accu-indicator voor bluetooth-apparaten

3. Beter bellen met bluetooth

Het is een van de meest raadselachtige bugs in Android. Als je gebeld wordt terwijl je een bluetooth-koptelefoon draagt, hoor je de ringtone niet door de headset. Je hoort hooguit wat biepjes terwijl je toestel zelf druk rinkelt. Met Android 8.0 wordt het eindelijk mogelijk om ook over bluetooth je ringtone te horen. Zo heb je nooit meer een gemist gesprek onderweg.

→ Lees ook: Android O stuurt je eigen ringtone naar bluetooth-apparaten

AirPods Android

Nog even wachten

De definitieve versie van Android 8.0 wordt deze week door Google uitgebracht. Het is vervolgens echter aan fabrikanten om de nieuwe software geschikt te maken voor hun smartphones. Lang niet elke smartphone krijgt de update, en als je hem al krijgt is het vaak nog maanden wachten.

Het is bovendien niet helemaal duidelijk of deze features onderdeel worden van de eerste release van Android 8.0. Het zijn allen vrij recente toevoegingen aan de broncode, wat suggereert dat deze vooralsnog enkel intern getest worden. Mogelijk moeten we dus wachten op de Android 8.0.1-update die ongetwijfeld enkele weken later volgt.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu