Het lijkt er steeds meer op dat Google geen interesse meer heeft in de ontwikkeling van Android voor tablets. Het bedrijf schrapt nu ook de Pixel C, de laatste Android-tablet die het in productie had.
Lees verder na de advertentie.
Android-tablets 2017: een teleurstellend jaar
Android is een besturingssysteem dat op tal van verschillende apparaten loopt. Het overgrote deel van de gebruikers zit echter op smartphones. Op televisies, smartwatches en ook tablets lijkt de software niet echt aan te slaan. Vooral voor die laatste categorie is 2017 een zwaar jaar geweest, en Google heeft dat goed door. Dit zijn vier tekens dat Android voor tablets een sterk aflopende zaak is.
1. Vaarwel, laatste Google-tablet: einde voor de Pixel C
Ieder jaar brengt Google een of meerdere ‘eigen’ smartphones uit. Deze Nexus- en Pixel-toestellen geven een goed idee van wat er met Android allemaal mogelijk is. Tot voor kort bracht Google ook jaarlijks nieuwe tablets uit. In 2015 deed het bedrijf dat voor het laatst, met de Pixel C. Het was een opmerkelijke hybride tussen laptop en tablet, met een verwijderbaar toetsenbord. Het apparaat werd positief ontvangen door de pers, maar was nooit een groot verkoopsucces.

Hoewel er geruchten waren dat Google werkte aan nieuwe tablets, is het sindsdien stil gebleven. Nu de Pixel C twee jaar oud is, heeft het apparaat echter het einde van zijn levensduur bereikt. Deze week werd het apparaat stilletjes uit de online Google Store verwijderd, en ook bij andere winkels is het apparaat nog maar nauwelijks verkrijgbaar. Daarmee heeft Google voor het eerst in ruim vijf jaar geen ‘eigen’ Android-tablet in productie.
2. Geen nieuwe Android-tablets van andere fabrikanten
Google is echter niet het enige bedrijf dat zijn interesse in tablets verloren heeft. Fabrikanten die in het verleden nog vele nieuwe Android-tablets per jaar uitbrachten, lieten het besturingssysteem dit jaar grotendeels links liggen. Huawei, LG, Sony introduceerden ook geen nieuwe tablets in 2017. Bij Samsung, Lenovo en Asus was het aantal nieuwe apparaten op één hand te tellen, terwijl deze bedrijven in het verleden al gauw een dozijn tablets per jaar lanceerden.

Officieel geven de bedrijven geen verklaring voor het schrappen van tablets, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de beperkte winst die erop behaald wordt. Zoals we eerder dit jaar al over Android-tablets in 2017 schreven: consumenten gebruiken hun apparaten ‘te lang’ voor fabrikanten, en upgraden te weinig. En als niemand nieuwe tablets koopt, valt er voor een bedrijf weinig te halen.
3. Verbeterde Android-ondersteuning op Chrome OS
Tegelijkertijd ziet Google wél brood in Chromebooks. Deze laptops met Chrome OS bieden sinds enige tijd ondersteuning voor Android-apps. Die functionaliteit heeft Google het afgelopen jaar fors uitgebreid. Steeds meer apps werken prima op steeds meer Chromebooks, waardoor het overgrote deel van alle laptops inmiddels het overgrote deel van alle populaire apps ondersteunt. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat Android-apps nu ook op de achtergrond draaien.

Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat laptops een veel interessantere markt zijn voor Google dan tablets. De goedkope Chromebooks zijn populair in het onderwijs, waar scholieren voor een prikje een prima laptop oppikken. Omdat het apparaat volgeladen zit met Google-diensten, worden ze vervolgens dagelijks omringd door het ecosysteem van de zoekgigant. Dat terwijl tablets vooral gebruikt worden voor games en videodiensten, wat Google een stuk minder oplevert.
4. Weinig tabletverbeteringen in Android-updates
Dat merk je ook aan de verbeteringen die Google doorvoert met Android-updates. Android Oreo, dat deze zomer verscheen, bracht niet alleen nieuwe features met zich mee voor smartphones, maar zelfs voor wearables en Android TV. Tablets werden daarentegen vrijwel volledig vergeten.
Nieuwe features zoals een picture-in-picture-modus voor video’s en accuverbeteringen werken natuurlijk ook op tablets, maar specifieke functies ontbreken. Dat zelfs Google tablets links laat liggen, suggereert dat de toekomst voor deze apparaatcategorie niet bijzonder rooskleurig is. De kans lijkt klein dat het tij in 2018 keert.
Lees het laatste nieuws over Google
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 49 (8-12)
- Opinie: welke functies maken een telefoon (niet) premium? (7-12)
- Laatste Feature Drop 2023: nieuwe functies voor je Pixel-apparaten (7-12)
- Gemini maakt Google Bard veel beter: dit moet je weten (7-12)
- Check: klopte de uitgelekte Google-roadmap van 2023? (6-12)