Nader bekeken: de Galaxy S5 software en andere verbeteringen

Gijs Ettes
25 februari 2014, 19:00
4 min leestijd
Nader bekeken: de Galaxy S5 software en andere verbeteringen
Galaxy S5 software

Een nieuwe dag en een hernieuwde kennismaking met de Samsung Galaxy S5. In gesprek met Marius Klijzing, Product Manager Mobile bij Samsung, hebben we een goede indruk gekregen van de mogelijkheden en nieuwe features van de S5. Volgens Marius is er bij de ontwikkeling van de smartphone goed geluisterd naar de feedback van klanten. Hierdoor is het toestel sneller, is het design robuuster en zijn er meer mogelijkheden om je (sport-)activiteiten te tracken.

“Naast een aantal prestatieverbeteringen is de camera van de S5 flink verbeterd waardoor deze sneller scherpe foto’s schiet. Daarnaast heb je met S Health een alles-in-een applicatie waar je je hartslag kunt bijhouden, alsmede de sporten die je beoefent. Fit zijn is voor vrijwel iedereen belangrijk en dankzij de mogelijkheden van de S5 kun je nauwgezet je gezondheid bijhouden”, aldus Marius. “S Health 3.0 biedt meer mogelijkheden om je sportactiviteiten te tracken en wordt ook naar andere Galaxy-apparaten uitgerold. Nieuw is daarnaast dat de SDK beschikbaar is gesteld voor ontwikkelaars, zodat zij van alle features van de S5, zoals de hartslagmeter, gebruik kunnen maken.”

Lees verder na de advertentie.

De basis verbeterd en uitgebreid

De basisfunctionaliteiten van de Galaxy S5 zijn volgens Marius sterk verbeterd: “Consumenten hebben een duidelijk signaal gegeven dat ze een camera met een snellere autofocus wensten en een toestel dat bestand is tegen water en stof. Aan die wensen hebben we voldaan met de S5”, zo betoogt hij. “Daarnaast is het mogelijk om de achterklep, accu en geheugenkaart te verwisselen, wat bij sommige concurrerende toestellen niet het geval is.” Op die manier kun je de S5 personaliseren en de accu verwisselen als deze aan vervanging toe is.

Galaxy S5 preview

“De vingerafdrukscanner is natuurlijk ook een big deal: hiermee kun je het toestel ontgrendelen, op websites inloggen met je vingerafdruk en mobiel betalen met PayPal.” Medio maart organiseert Samsung een evenement waar ontwikkelaars aan de slag kunnen met de SDK en de mogelijkheden van de scanner kunnen ontdekken. De verwachting is dat het – naast PayPal – op termijn met meerdere partijen mogelijk is om mobiel te betalen. “We willen onderzoeken of iDeal ook gebruik kan maken van de mogelijkheden van de vingerafdrukscanner.”

Naast het verbeterde S Health neemt ook My Magazine een prominente rol in de Galaxy S5 software in. Door vanaf het homescreen naar het meest linkse beeld te vegen, krijg je een overzicht van zelf gekozen nieuws. Je kunt door grote blokken informatie scrollen, maar of je er in de praktijk veel gebruik van zult maken, is twijfelachtig. Bij de S5 introduceerde Samsung daarnaast Downloader Booster, die een wifi- en 4G-verbinding combineert voor snellere downloads. Dit is echter alleen aan te raden als je beschikt over een grote databundel.

Ultra Power Saving-modus en Kid Mode

Galaxy S5 software 2

Een andere verbetering exclusief voor de Galaxy S5 is de Ultra Power Saving-modus die het beeld zwart-wit maakt en alleen nog belangrijke apps en processen ingeschakeld houdt, zodat je veel langer met de accu kunt doen. “Met een volle acculading kun je in deze modus zo’n 30 dagen met de accu doen. En je kunt nog steeds bellen, internetten, mailen en en sms’en.” Ideaal dus als je niet de beschikking hebt over een lader, maar wel voor langere tijd bereikbaar moet zijn.

Kid Mode is een praktische oplossing voor een probleem waarmee sommige ouders kampen. “Kid Mode is een beveiligde omgeving die je met een druk op de knop opent en waarin je zelf bepaalt welke apps en multimedia (foto’s en video’s) beschikbaar zijn. De modus is te beveiligen met een pincode en je kunt zelfs een tijdslimiet instellen.” De modus is een geinige extra voor wie kleine kinderen op een veilige manier wilt laten spelen met de S5.

Een blik op de toekomst

Galaxy S5 software

In het restant van 2014 ligt volgens Marius ligt de focus voor Samsung op het beter laten samenwerken van alle (mobiele) apparaten die het bedrijf in het portfolio heeft. Daartoe behoren ook de Galaxy Gear, Galaxy Gear 2 en Gear Fit, wearables die vooralsnog alleen compatibel zijn met Galaxy-apparaten. En daar komt voorlopig helaas geen verandering in volgens Marius. De nieuwe smartwatches draaien op Tizen OS, een open-source besturingssysteem dat Samsung ontwikkelde en dat op termijn ook voor de originele Gear beschikbaar wordt. “De wearables krijgen nieuwe apps en mogelijkheden, maar vooralsnog hebben we geen plannen om ze te laten werken met andere Android-telefoons.” Wel wordt het op termijn mogelijk om bijvoorbeeld je tv te bedienen met een Galaxy Gear.

“Ook met accessoires willen we de mogelijkheden uitbreiden, bijvoorbeeld middels de diverse covers en koptelefoons die voor Galaxy-toestellen beschikbaar zijn.” Marius ziet een trend dat steeds meer consumenten bereid zijn geld te spenderen aan accessoires voor hun smartphone, die zelf een steeds centrale rol inneemt in ons leven. Met de S5 probeert Samsung het naar eigen zeggen gemakkelijk te maken om alle aspecten van het leven te ‘vangen’. Met diverse nieuwe apps lijken ze in ieder geval op de goede weg te zijn.

→ Check ook het artikel Galaxy S5 VS iPhone 5S, waarin we beide toptoestellen tegenover elkaar zetten!

De Galaxy S5 release en prijs

De Galaxy S5 is vanaf 11 april in Nederland en België te koop. De Galaxy S5 prijs bedraagt 699 euro voor een los toestel. Hieronder vind je de laatste Galaxy S5 aanbiedingen.

Lees het laatste Galaxy S5 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu