Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android TV-stick gelekt: drie vragen over de mogelijke nieuwe Chromecast beantwoord

Thomas Haenen
11 april 2018, 13:09
4 min leestijd
Android TV-stick gelekt: drie vragen over de mogelijke nieuwe Chromecast beantwoord

Uitgelekte foto’s van een Android TV-stick suggereren dat Google werkt aan een opvolger voor de Chromecast. Maar wat kan dat nieuwe apparaatje straks allemaal, en betekent dit het einde voor de populaire gadget van Google? 

Lees verder na de advertentie.

‘Nieuwe Chromecast 2018 in de maak’

Google werkt mogelijk aan een Android TV-stick. Dat blijkt uit beelden van het apparaatje die zijn opgedoken bij de FCC, een Amerikaanse keuringsinstantie. De bijgevoegde tekst suggereert dat het gaat om een hdmi-stick met Android TV erop, en dat deze 4K-video kan streamen op televisies.

Nieuwe Chromecast 2018

Eén van de afbeeldingen toont ook een afstandsbediening, die onder andere voorzien is van een Google Assistant-knop. Het suggereert dat Google aan een verbeterde versie van de Chromecast werkt, die apps kan afspelen en met de stem bediend kan worden. Daarmee is het mogelijk een alternatief voor de Amazon Fire Stick, een vergelijkbaar apparaatje dat op Amazon-software voor televisies loopt.

Of het product van Google zelf afkomt, is overigens nog maar de vraag. Zo staat het Google-logo wel erg lomp op de dongle, en zijn er in de gelekte handleiding enkele verhaspelde zinsconstructies te vinden. Daardoor bestaat de kans dat het om een Chinees bedrijf gaat, dat zich voordoet als Google om een goedkope eigen mediaspeler te verslijten.

Wanneer wordt de Android TV-stick officieel onthuld?

Halverwege mei weten we waarschijnlijk meer. Dan vindt Google I/O plaats, een ontwikkelaarsconferentie waar het bedrijf zijn plannen voor dat jaar ontvouwt. Hoewel het evenement vooral om software en programmeurs draait, heeft Google er in het verleden ook nieuwe hardware voor het eerst getoond.

Nieuwe Chromecast 2018

Dit jaar trapt Google I/O af op dinsdag 8 mei. We verwachten onder andere meer te horen over Android P, Wear OS en Google Home, maar het bedrijf weet ons daarnaast ieder jaar te verrassen met enkele onbekende producten. Of de Android TV-stick daarbij hoort, weten we over iets minder dan een maand.

Wat kan Android TV wel dat een Chromecast niet kan?

De Chromecast is een relatief simpel apparaatje. De bediening gaat immers volledig via je eigen smartphone of tablet. Het voordeel daarvan is dat Google de prijs van de Chromecast laag kan houden. Er wordt geen afstandsbediening meegeleverd, en omdat de software aan de Chromecast-kant relatief eenvoudig is, hoeft er geen hele krachtige hardware of extra opslagruimte op te staan.

Helaas beperkt dat ook je mogelijkheden. Als je even snel wil pauzeren of terugspoelen, moet je eerst je telefoon ontgrendelen. Bovendien zijn niet alle apps beschikbaar voor smartphones, en kun je bijvoorbeeld vrijwel geen games spelen op de Chromecast. Ook heeft de gewone Chromecast geen 4K-ondersteuning, want daarvoor is deze niet krachtig genoeg. Je betaalt dan twee keer zoveel voor de Chromecast Ultra.

Android TV biedt wat meer mogelijkheden. Je kunt alles gewoon casten zoals je gewend bent, of apps downloaden uit een eigen versie van de Play Store. Daarbij vind je ook apps die op smartphones geen cast-optie hebben, zoals Amazon Prime Video. Daarnaast zijn er een groot aantal games beschikbaar voor Android TV, en kun je met de afstandsbediening die met vrijwel elk Android TV-apparaat wordt meegeleverd makkelijk op elk moment pauzeren.

Betekent dit het einde voor de Chromecast?

Dat Google mogelijk aan een nieuwe mediaspeler werkt, betekent niet dat straks direct het doek valt voor de Chromecast. Sinds de introductie in 2013 zijn er al meer dan 55 miljoen exemplaren van het apparaatje verkocht, wat het Googles meest succesvolle hardware tot nu toe maakt. Daar neemt het bedrijf niet zomaar afscheid van.

Bovendien is een Android TV-stick waarschijnlijk prijziger dan de Chromecast. De software vereist krachtigere hardware en een afstandsbediening, en daardoor lopen de kosten al gauw op. Eén van de krachten van de Chromecast is juist de lage prijs. De adviesprijs van het apparaatje is 39 euro, maar regelmatig is hij in de uitverkoop al voor twee tientjes te vinden. Daarmee is het veruit de meest toegankelijke en betaalbare mediaspeler van het moment.

Als Google straks met een nieuwe mediaspeler komt, verwachten we dan ook dat het bedrijf meerdere opties blijft bieden. Voor consumenten die een simpele mediaspeler willen om The Crown of Friends op het grote scherm willen kijken, blijft de huidige Chromecast voorlopig gewoon een optie. De Chromecast Ultra kan dan vervangen worden door een Android TV-stick, die je voor een paar tientjes meer apps laat installeren en video in 4K streamen.

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu