De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

HTC One VS Galaxy S5: nieuwe toppers vergeleken

Gijs Ettes
25 maart 2014, 19:22
7 min leestijd
HTC One VS Galaxy S5: nieuwe toppers vergeleken
HTC One VS Galaxy S5

April wordt een mooie maand voor smartphoneliefhebbers. Op 4 april wordt de nieuwe HTC One (M8) beschikbaar in de Benelux en enkele dagen later, op 11 april, verschijnt de Samsung Galaxy S5. Beide toestellen liggen straks voor 699 euro in de winkels. Maar moet je de Galaxy S5 kopen of juist de HTC One kopen? Wij helpen je in je keuze!

Lees verder na de advertentie.

Hieronder vergelijken we de nieuwe HTC One en Samsung Galaxy S5 op een aantal belangrijke punten met elkaar. Op basis van onze eerste indrukken geven we ons oordeel over het design, de schermen, hard- en software en camera’s van de smartphones. Zodra we de toestellen uitgebreider hebben getest, wordt dit overzicht natuurlijk aangevuld.

HTC One VS Galaxy S5: design

De nieuwe HTC One bouwt verder op het metalen design van zijn voorganger. In plaats van de voor- en achterzijde zijn nu ook de zijkanten van metaal, waardoor de smartphone een nog robuuster uiterlijk heeft. De metalen randen ligt ook een stuk steviger in de hand, terwijl de One ook tegelijkertijd iets dunner en lichter aanvoelt. Daarnaast is het metaal niet meer mat, maar glimmend: een aanpassing die het metaal nog meer moet accentueren. Onze indruk is dan ook goed: het toestel heeft een premium uitstraling en voelt degelijk aan.

De Galaxy S5 heeft hetzelfde prijskaartje als de HTC One, maar is gemaakt van plastic in plaats van metaal. Het toestel voelt stevig aan, maar heeft een minder premium uitstraling. Een voordeel ten opzichte van het HTC-toestel is wel dat de S5 stof- en waterbestendig is. Daarnaast zijn de achterklep en accu te verwijderen; iets dat bij de One onmogelijk is. Ben je een actieve gebruiker, dan verdient het design van de Galaxy S5 de voorkeur. Heb je liever een telefoon met een onderscheidend design en duurzame materialen, dan kun je beter voor de HTC One gaan.

HTC One VS Galaxy S5: hardware en scherm

HTC One VS Galaxy S5

Qua specificaties zijn de HTC One M8 en de Galaxy S5 goed te vergelijken. Beide worden aangedreven door een Snapdragon 801-quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen en hebben 16GB of 32GB aan opslagruimte dat met een micro-sd-kaart is uit te breiden tot maximaal 128GB. Verder hebben ze allebei een display met een 1080p-resolutie dat is voorzien van een laagje krasbestendig Gorilla Glass. Het display van de S5 is wel 0,1 inch groter (5,1 inch) en een super amoled. Dat betekent goede afleesbaarheid in zonlicht, prima kijkhoeken en een kleurrijk beeld.

De HTC One doet het met een 5 inch-scherm (super lcd2) dat eveneens helder oogt en ietwat verzadigd: een eigenschap die je niet vaak bij lcd-schermen waarneemt. De kleuren lijken iets te zijn versterkt, waardoor ze intenser overkomen. De keuze voor een amoled-scherm (Samsung) of een lcd-scherm (HTC) hangt echter af van je voorkeur. Het display van de HTC One geeft kleuren en details in sommige gevallen realistischer weer, terwijl het scherm van de Galaxy S5 – wederom in sommige gevallen – wat intenser oogt. Pas als je de toestellen naast elkaar legt, zijn de (kleine) verschillen merkbaar. Dat ze allebei een topscherm hebben, staat echter buiten kijf.

HTC One VS Galaxy S5: onderscheidende features en camera

Galaxy S5 camera

HTC en Samsung lijken met hun nieuwe vlaggenschepen iets andere doelgroepen te willen aanspreken. Qua interne hardware zijn ze grotendeels vergelijkbaar, maar op het gebied van design en onderscheidende features wijken ze wel degelijk af. Zo heeft de HTC One heeft een dualcamera aan de achterzijde met twee lenzen. Hierdoor kun je na het schieten van een foto de diepte kiezen en aanpassen. Dit is handig om de focus op één specifiek persoon of object te richten.

In de praktijk werkt het best goed, maar we zagen wel dat deze fototechnologie niet zoals de Lytro-camera wordt uitgevoerd: het zag er soms iets te kunstmatig en daardoor minder mooi uit. Wel kun je foto’s gemakkelijker aanpassen, zoals een foto zwart-wit maken en één object kleur laten behouden. Ook is het mogelijk om geanimeerde effecten aan een foto toe te voegen. De foto kan vervolgens als gif-bestand worden gedeeld met anderen.

De Galaxy S5 is als gezegd stof- en waterdicht, beschikt over een (enkele) 16-megapixel-camera, een hartslagmeter naast de led-flitser en een vingerafdrukscanner die is geïmplementeerd in de homeknop. De camera stelt sneller scherp dan voorheen, heeft een vlotte hdr-functie en de mogelijkheid om in 4K te filmen. Interessanter is de hartslagmeter die werkt in combinatie met de S Health-app van Samsung. Door er je vinger op te houden, wordt je hartslag gemeten. In S Health kun je je (sport) activiteiten bijhouden en deze in een soort dagboek raadplegen.

vingerafdrukscanner Galaxy S5

Verder staat de vingerafdrukscanner centraal in het besturingssysteem. Door in het begin acht keer met je vinger over de thuisknop te vegen, herkent de scanner je afdruk. Deze kan in totaal drie afdrukken herkennen. Je kunt met jouw afdruk ook betalingen doen via PayPal en een speciale privéomgeving op de smartphone bereiken. Of er nog andere betaalsystemen of apps worden toegevoegd, is nog niet bekend, maar lijkt wel aannemelijk.

HTC One VS Galaxy S5: software

Beide toestellen draaien bij verschijning op de laatste versie van Android 4.4 (KitKat) met daaroverheen een eigen skin. Deze oogt op de HTC One (Sense) wat strakker en futuristischer dan op de Galaxy S5 (TouchWiz). De TouchWiz-skin is minder rommelig dan voorheen, maar of de kleurrijke skin wat voor jou is, hangt af van je smaak. Beide werken in ieder geval vlot en haperen nergens; maar dat mag ook wel met deze hardware.

De skins van Samsung en HTC brengen alle gebruikelijke apps en widgets voor het weer, sociale media, je agenda, berichten enzovoorts met zich mee. Bij Sense kun je beschikken over het sociale startscherm Blinkfeed, terwijl TouchWiz zich onderscheidt met Samsung Knox, de beveiligingssoftware van Samsung, en My Magazine, het homescreen dat nieuws op een visuele manier toont. Beide toestellen hebben verder een energiebesparende modus, maar bij de S5 gaat deze nog nét iets verder. Meer daarover lees je hieronder.


HTC One VS Galaxy S5: accu

De accucapaciteit van de Galaxy S5 is opgeschroefd tot 2800 mAh en daarmee staat de batterij garant voor een beltijd van circa 21 uur. Eventueel is het mogelijk om de batterijduur verder op te schroeven door de Ultra Power Saving-modus in te schakelen. Bij een acculading van minder dan 10 procent wordt het display zwart-wit en worden processen en verbindingen die teveel van de batterij vergen afgesloten. Je kunt uiteraard wel nog gewoon bellen, sms`en en browsen; fijn voor noodgevallen dus. Met een volle acculading kun je in theorie 30 dagen met je toestel doen in de Ultra Power Saving-modus.

De HTC One heeft niet alleen een iets kleiner scherm, maar ook een accu met een mindere capaciteit van 2600 mAh. We hebben de batterijduur van de One nog niet kunnen testen, maar in theorie moet deze een beltijd van circa 20 uur bieden. Dit is nog wat op te rekken als je het toestel niet al te zwaar belast, maar dezelfde accuduur behalen als die van de Galaxy S5 wordt waarschijnlijk lastig.

HTC One VS Galaxy S5

HTC One VS Galaxy S5: voorlopige conclusie

De nieuwe HTC One en Galaxy S5 zijn twee toptoestellen die vanaf hun verschijning volgende maand de lat voor high-end smartphone een stuk hoger gaan leggen. Ze hebben allebei dezelfde prijs en grotendeels vergelijkbare specificaties, maar wijken vooral qua design en onderscheidende features van elkaar af.

De One heeft een meer premium look, met duurzame materialen en een gelikte interface, terwijl de Galaxy S5 beter geschikt lijkt voor actieve gebruikers die al hun activiteiten willen tracken. De vingerafdrukscanner van de S5 is een fijne bijkomstigheid, maar wat ons betreft niet doorslaggevend. Dat het Samsung-toestel veelzijdig is, speelt natuurlijk wel mee. De HTC One biedt met zijn dubbele camera weer handige mogelijkheden tijdens het fotograferen, maar overleeft een plons in het water naar alle waarschijnlijkheid niet.

HTC One M8 kopen of reserveren

De release van de HTC One M8 in Nederland en België vindt plaats op 4 april.  In combinatie met een abonnement kun je de HTC One M8 nu ook al gratis bestellen. Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.

HTC One M8

HTC One M8 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC One M8 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

Samsung Galaxy S5 kopen of reserveren

De Galaxy S5 kopen kan vanaf 11 april in Nederland en België. Inmiddels zijn de eerste aanbiedingen voor de Galaxy S5 in combinatie met een abonnement al bekend; check ze hieronder!

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S5 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M7
HTC One M7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu