Opinie: Googles hardware slaat Nederland weer over, maar dat is niet erg

Erwin Vogelaar
10 oktober 2018, 19:58
3 min leestijd
Opinie: Googles hardware slaat Nederland weer over, maar dat is niet erg

Tijdens het Made by Google 2018-evenement werd duidelijk dat Nederland weer wordt overgeslagen bij de lancering van Googles nieuwste hardware. Maar hoe erg is dat?

Lees verder na de advertentie.

Opinie: Made by Google en Nederland

Het Made by Google-evenement had dit jaar geen grote verrassingen. Net als de data van gebruikers op Google+ was ook de informatie over Googles nieuwe hardware niet veilig verborgen. Waar we voornamelijk nog vragen over hadden, is of deze producten eindelijk naar Nederland zouden komen.

We hadden goede hoop. De Google Assistent spreekt namelijk al een tijdje Nederlands en ondersteunt later deze maand ook Google Home. Maar helaas: Google liet de Pixel 3, Home Hub en Pixel Slate zien en geen van deze apparaten komt (voorlopig) naar de Benelux. Dat is heel jammer, maar geen ramp.

Google Pixel 3

De Pixel 3 werd tijdens het evenement puur gepresenteerd als een camera. Het toestel is dus bovenal een apparaat om fantastische foto’s mee te maken. Een logische keuze van Google, want verder lijkt de smartphone op zoveel andere Android-smartphones.

Vind je het belangrijk om de mooiste camera te hebben, dan is het vervelend dat de Pixel 3 niet gewoon in Nederland te koop is. Voor de rest begint Google langzaam het voordeel van zijn Pixel-toestellen kwijt te raken. Googles Nexus- en Pixel-smartphones waren altijd een aantrekkelijke optie, omdat ze stock-Android draaien en als eerste updates krijgen.

made by google en nederland

Inmiddels worden de nieuwste versies van Android zo gemaakt, dat alle fabrikanten sneller updates kunnen uitrollen. Dat doen nog lang niet alle fabrikanten even snel, maar er is steeds meer keuze voor toestellen met snelle updates. Ook kiezen meerdere fabrikanten voor een haast kale versie van het besturingssysteem.

Qua goede camera’s is op dit moment de Huawei P20 Pro de beste op de markt, als we afgaan op de scores van DxOMark. Ook de HTC U12+ en Samsung Galaxy Note 9 maken uitstekende kiekjes. De Pixel 3 lijkt wel de beste combinatie van veiligheid en een goede camera te bieden.

Lees ook: Google Pixel 3 en Pixel 3 XL officieel: alles wat je moet weten

Home Hub en Pixel Slate

Echte directe alternatieven voor de Google Home Hub en Pixel Slate zijn er niet. Toch is het absolute nut van deze apparaten twijfelachtig. Het slimme scherm wordt ongetwijfeld één van de vaste nieuwe apparaten in onze woningen, maar vorige jaren presenteerde Google de Home als manier om geen schermpje meer nodig te hebben.

Nu wordt er toch weer een verrassend klein display toegevoegd. Zolang je de Google Assistent kunt bereiken, kun je het meeste ook prima zonder dat schermpje doen en anders pak je een smartphone erbij met de Google Home-app.

made by google en nederland

De Pixel Slate is daarnaast een heel eigenaardig product. Het is een ChromeOS-tablet die je kunt gebruiken als laptop via het los verkrijgbare toetsenbord. Is dit gewoonweg een veelzijdig apparaat, of weet de Pixel Slate niet zo goed wat het wil zijn?

Is het een Android-tablet, een ChromeOS-laptop of een entertainmentmonster met hele scherpe beelden? Misschien weet de Pixel Slate te verrassen, maar voor de prijs (minimaal 599 dollar voor de tablet en 199 dollar voor het toetsenbord) kun je ook een goedkope Chromebook en vlotte tablet halen.

Beeld en geluid + kunstmatige intelligentie = Google

Google speelde deze presentatie in ieder geval duidelijk in op zijn krachten. Het bedrijf is goed in beeld, stemherkenning en die twee dingen combineren met kunstmatige intelligentie voor toffe resultaten. De nieuwe hardware staat echter voornamelijk in dienst van Googles echte kracht: software.

Die software kunnen we grotendeels ook op andere manieren bereiken dan specifiek deze nieuwe hardware. De Google Assistent staat bijvoorbeeld op elke Android-smartphone en op de Google Home arriveert ‘ie binnenkort.

Lees ook onze opinie: Waarom de Assistent het belangrijkste product van Google is

Het is absoluut jammer dat Googles nieuwe hardware niet in Nederland uitkomt, maar het is geen ramp. Kun je echt niet wachten tot de apparaten eindelijk hierheen worden verscheept? Dan kun je altijd nog makkelijk importeren.

made by google en nederland

Al het Made by Google-nieuws

Al het nieuws rond het Made by Google 2018-evenement teruglezen? Check onze volledige round-up. Daar vind je ook informatie over de nieuwe Chromecast die wel naar Nederland komt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu