Overzicht: de 10 meest gestelde vragen over de Chromecast
Erwin Vogelaar

Met een Chromecast stuur je beelden van je smartphone of computer naar het scherm van je televisie. We geven in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over het apparaatje.

Meest gestelde Chromecast-vragen

De Chromecast is één van onze favoriete Google-producten. Het apparaatje viert vandaag zijn vijfde verjaardag en is nog altijd ongekend populair. Stop de Chromecast in de hdmi-poort van je televisie, verbindt hem met wifi en je stuurt met het grootste gemak video’s, foto’s en meer naar het grote scherm van je televisie. Toch kan de gadget wel eens onduidelijk zijn. Dit zijn de meest gestelde vragen over de Chromecast.

1. Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een klein, relatief goedkoop apparaatje dat je in de hdmi-poort van je televisie en via een adapter in het stopcontact stopt. Door het apparaatje vervolgens te verbinden met wifi, kun je via je telefoon of computer bijvoorbeeld een stream van Netflix, YouTube of één van de andere apps op je televisie starten. Je hebt dus niet een apart kastje onder je televisie nodig om entertainment op je televisie te kijken.

chromecast vragen

2. Wat is het verschil tussen de verschillende Chromecasts?

Er zijn verschillende Chromecasts. De originele Chromecast, die lijkt op een usb-stick, is niet meer in de winkel te koop. Deze versie dwaalt mogelijk nog wel wel rond via tweedehandswebsites en werkt nog prima. Later is deze Chromecast vervangen door een stabielere versie in de vorm van een kleine hockeypuck. Dat is de nieuwste basisversie van de Chromecast, die via een kabeltje tegen de televisie aan hangt in plaats van eruit steekt.

Daarnaast is er de Chromecast Ultra. Deze duurdere versie heb je nodig als je 4k-beelden wil bekijken op je televisie. De normale versie kan deze hoge resolutie namelijk niet aan en gaat tot maximaal full-hd (1920 bij 1080 pixels).

chromecast vragen

Dan is er ook nog de Chromecast Audio. Deze speciale versie sluit je aan op een speaker, waarna je audio zoals muziek en podcasts naar een speaker kunt sturen. Via een Chromecast Audio maak je doodgewone speakers dus plots slim.

3. Wat heb ik nodig voor een Chromecast?

Voor een Chromecast (niet de audioversie) heb je een televisie met een vrije hdmi-poort nodig. Daarnaast heb je een wifi-verbinding nodig, waar je Android-toestel ook mee verbonden is. Om verbinding te maken en entertainment naar je Chromecast te sturen, gebruik je de Google Home-app. Deze app vind je via onderstaande link in de Play Store. Zoek vervolgens naar het cast-icoontje in een app om iets naar de Chromecast te sturen.

Download Google Home in Google Play (gratis)

4. Kun je ook vanuit een computer casten?

Jazeker, het is mogelijk om vanaf een computer met Google Chrome te casten. Voorheen had je daar een extra extensie voor nodig, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Om een tabblad naar de Chromecast te casten, hoef je enkel nog maar op de menuknop (de drie puntjes rechtsboven) te klikken en voor ‘Casten’ te kiezen. Vervolgens kies je het Chromecast-apparaat waar je het tabblad naar toe wil sturen. Ook bieden andere programma’s, zoals videospeler VLC, ondersteuning voor de Chromecast.

chromecast vragen

5. Wat is Google Cast dan?

Google Cast is Chromecast, maar dan ingebouwd. Apparaten die Google Cast ondersteunen, maken het mogelijk om op dezelfde manier te casten, zonder dat je een extra apparaatje nodig hebt. Zo zijn er Google Cast-televisies, Google Cast-soundbars enzovoort op de markt. Koop je een televisie of speakers met Google Cast, dan heb je dus niet nog een externe Chromecast nodig. Wellicht handig om in de gaten te houden bij het aanschaffen van je volgende entertainmentapparaat.

6. Ik heb een probleem: hoe herstart ik de Chromecast?

Heb je een probleem met het gebruik van je Chromecast? Dan kan het helpen om het apparaat opnieuw op te starten. Dat kan door de stroom uit de Chromecast te trekken en een minuut te wachten. Sluit de Chromecast daarna weer aan. Het apparaatje uit de hdmi-poort trekken helpt niet.

chromecast vragen

Het apparaat is ook via de Google Home-app opnieuw op te starten. Daarvoor tik je in de app op ‘Apparaten’, daarna ga je naar het menu van het apparaat en tik je op ‘Instellingen’. Daar kies je voor ‘Opnieuw opstarten’.

7. Hoe zet in de Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen?

Blijf je problemen hebben? Dan is het ook mogelijk om de Chromecast terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Terwijl de Chromecast is aangesloten aan de televisie, druk je de knop aan de zijkant van het apparaatje in. Het led-lampje op de Chromecast gaat vervolgens oranje knipperen. Laat pas los als het lampje wit wordt.

8. Welke apps kan ik gebruiken?

Er zijn een hele hoop apps die je kunt gebruiken. Van Netflix, YouTube en Spotify, tot NOS, Pocket Casts en Google Foto’s. We hebben de 25 beste Chromecast-apps voor je op een rij gezet.

9. Kan ik de Chromecast met mijn stem besturen?

Het is mogelijk om de Chromecast te besturen via je stem. Zo kun je bijvoorbeeld iets op Netflix, Spotify, YouTube of elders starten door het enkel uit te spreken. Dat gebeurt via Google Assistant. Op het moment van schrijven kan dat enkel in het Engels, maar de Nederlandse versie laat niet lang meer op zich wachten. Stembesturing gebruiken kan via een los Google Home-apparaat, of met de Google Assistant op je smartphone.

10. Wat moet ik streamen?

Elke week kiezen wij vijf nieuwe Chromecast-tips uit, met leuke dingen om te kijken te luisteren. Denk aan nieuwe films in de Play Store, nieuwe albums op Spotify, toffe podcasts, series om te bingen en meer. Hieronder vind je de nieuwste edities. Elke week publiceren we een nieuw lijstje. Die in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.