Overzicht: de 12 meest gestelde vragen over de Chromecast

Erwin Vogelaar
11 maart 2020, 15:56
5 min leestijd
Overzicht: de 12 meest gestelde vragen over de Chromecast

Met een Chromecast stuur je beelden van je smartphone of computer naar het scherm van je televisie. We geven in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over het apparaatje.

Lees verder na de advertentie.

Meest gestelde Chromecast-vragen

De Chromecast is één van onze favoriete Google-producten. Het apparaatje is inmiddels al jaren op de markt en nog altijd ongekend populair. Stop de Chromecast in de hdmi-poort van je televisie, verbindt hem met wifi en je stuurt met het grootste gemak video’s, foto’s en meer naar het grote scherm van je televisie. Toch kan de informatie over deze gadget wel eens onduidelijk zijn. Dit zijn de meest gestelde vragen over de Chromecast.

1. Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een klein, relatief goedkoop apparaatje dat je in de hdmi-poort van je televisie en via een adapter in het stopcontact stopt. Door het apparaatje vervolgens te verbinden met wifi, kun je via je telefoon of computer bijvoorbeeld een stream van Netflix, YouTube of één van de andere apps op je televisie starten. Je hebt dus niet een apart kastje onder je televisie nodig om entertainment op je televisie te kijken.

chromecast vragen

2. Wat is het verschil tussen de verschillende Chromecasts?

Er zijn verschillende Chromecasts. De originele Chromecast, die lijkt op een usb-stick, is niet meer in de winkel te koop. Deze versie dwaalt mogelijk nog wel wel rond via tweedehandswebsites en werkt nog prima. Later is deze Chromecast vervangen door een stabielere versie in de vorm van een kleine hockeypuck. Dat is de nieuwste basisversie van de Chromecast, die via een kabeltje tegen de televisie aan hangt in plaats van eruit steekt.

Daarnaast is er de Chromecast Ultra. Deze duurdere versie heb je nodig als je 4k-beelden wil bekijken op je televisie. De normale versie kan deze hoge resolutie namelijk niet aan en gaat tot maximaal full-hd (1920 bij 1080 pixels).

Dan is er ook nog de Chromecast Audio, die inmiddels ook niet meer verkrijgbaar is. Deze speciale versie sluit je aan op een speaker, waarna je audio zoals muziek en podcasts naar een speaker kunt sturen. Via een Chromecast Audio maak je doodgewone speakers dus plots slim.

3. Wat heb ik nodig voor een Chromecast?

Voor een Chromecast (niet de audioversie) heb je een televisie met een vrije hdmi-poort nodig. Daarnaast heb je een wifi-verbinding nodig, waar je Android-toestel ook mee verbonden is. Om verbinding te maken en entertainment naar je Chromecast te sturen, gebruik je de Google Home-app. Deze app vind je via onderstaande link in de Play Store. Zoek vervolgens naar het cast-icoontje in een app om iets naar de Chromecast te sturen.

Download Google Home in Google Play (gratis)

4. Kun je ook vanuit een computer casten?

Jazeker, het is mogelijk om vanaf een computer met Google Chrome te casten. Om een tabblad naar de Chromecast te casten, hoef je enkel nog maar op de menuknop (de drie puntjes rechtsboven) te klikken en voor ‘Casten’ te kiezen. Vervolgens kies je het Chromecast-apparaat waar je het tabblad naar toe wil sturen. Ook bieden andere programma’s, zoals videospeler VLC, ondersteuning voor de Chromecast.

5. Wat is Google Cast dan?

Google Cast is Chromecast, maar dan ingebouwd. Apparaten die Google Cast ondersteunen, maken het mogelijk om op dezelfde manier te casten, zonder dat je een extra apparaatje nodig hebt. Zo zijn er Google Cast-televisies of bijvoorbeeld Google Cast-soundbars op de markt. Koop je een televisie of speakers met Google Cast, dan heb je dus niet nog een externe Chromecast nodig. Wellicht handig om in de gaten te houden bij het aanschaffen van je volgende entertainmentapparaat.

6. Ik heb een probleem: hoe herstart ik de Chromecast?

Heb je een probleem met het gebruik van je Chromecast? Dan kan het helpen om het apparaat opnieuw op te starten. Dat kan door de stroom uit de Chromecast te trekken en een minuut te wachten. Sluit de Chromecast daarna weer aan. Het apparaatje alleen uit de hdmi-poort trekken helpt niet.

chromecast vragen

Het apparaat is ook via de Google Home-app opnieuw op te starten. Daarvoor tik je in de app op ‘Apparaten’, daarna ga je naar het menu van het apparaat en tik je op ‘Instellingen’. Daar kies je voor ‘Opnieuw opstarten’.

7. Hoe zet in de Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen?

Blijf je problemen hebben? Dan is het ook mogelijk om de Chromecast terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Terwijl de Chromecast is aangesloten aan de televisie, druk je de knop aan de zijkant van het apparaatje in. Het led-lampje op de Chromecast gaat vervolgens oranje knipperen. Laat pas los als het lampje wit wordt.

8. Welke apps kan ik gebruiken met de Chromecast?

Dat zijn er inmiddels teveel om op te noemen, maar nagenoeg elke dienst waarmee je video’s en foto’s kunt bekijken of audio kunt luisteren bieden die mogelijkheid. Zo kun je denken aan Netflix en YouTube, maar ook Pathé Thuis, Videoland of bijvoorbeeld NPO Start. Ook apps als Spotify, Google Foto’s en NOS bieden Chromecast-integratie.

9. Kan ik de Chromecast met mijn stem besturen?

Het is mogelijk om de Chromecast te besturen via je stem. Zo kun je bijvoorbeeld iets op Netflix, Spotify, YouTube of elders starten door het enkel uit te spreken. Dat gebeurt via Google Assistent. Stembesturing gebruiken kan via een los Google Home-apparaat, of met de Google Assistent op je smartphone.

Chromecast

10. Moet de Chromecast in het stopcontact?

De Chromecast heeft een aparte stroombron nodig via een usb-kabel. Bij veel moderne televisies is het mogelijk om die kabel direct op een usb-poort aan te sluiten. Mocht die niet aanwezig zijn of al gebruikt worden, dan kun je de kabel via een adapter in een stopcontact gebruiken.

11. Waar kan ik een Chromecast kopen?

De normale Chromecast heeft een adviesprijs van 39 euro en is te koop bij verschillende webwinkels. De Chromecast Ultra met 4K-ondersteuning heeft een adviesprijs van 79 euro. Waar die versie precies te koop is check je via onze prijsvergelijker.

12. Wat moet ik nou precies streamen?

Elke week kiezen vindt je in onze streamingtips allerlei leuke dingen om te kijken te luisteren. Denk aan nieuwe films in de Play Store, nieuwe albums op Spotify, toffe podcasts, series om te bingen en meer. Hieronder vind je de nieuwste edities.

Elke week publiceren we weer een nieuwe lijst met de beste streamingtips. Wil je die ook in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast
Google Chromecast

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's