‘Samsung wijzigt updatebeleid: gaat toestellen langer, maar minder vaak bijwerken’

Michel van 't Klaphek
8 februari 2019, 9:29
2 min leestijd
‘Samsung wijzigt updatebeleid: gaat toestellen langer, maar minder vaak bijwerken’

De Samsung Galaxy A5 (2016) krijgt voortaan updates per kwartaal, en niet per maand. Het is de eerste keer dat een Samsung-telefoon na een periode van drie jaar nog geüpdatet wordt. Mogelijk betekent dit dat het updatebeleid gaat verbeteren.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy-updatebeleid: hoe een downgrade eigenlijk een upgrade is

De Galaxy A5 (2016) wordt voortaan niet maandelijks geüpdatet, maar krijgt elk kwartaal een bundeling van patches. Dit is allesbehalve positief nieuws zou je zeggen, maar dit is maar het halve verhaal. Het betekent namelijk dat andere, oudere Galaxy-telefoons na drie jaar misschien ook nog updates krijgen. GalaxyClub merkte de wijziging als eerst op.

Samsung-bezitters hoeven na drie jaar niet meer op updates te rekenen. Sommige toestellen ontvangen incidenteel een patch, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf doet nooit beloftes.

Het is daarom des te bijzonder dat de Galaxy A5 (2016) zelfs na zijn ‘houdbaarheidsdatum’ nog wordt ondersteund, al zijn het geen maandelijkse updates. Het gaat erom dat je toestel alsnog wordt bijgewerkt, waardoor de levensduur van je toestel erop vooruitgaat. Oftewel: de ogenschijnlijke ‘downgrade’ is eigenlijk een upgrade.

Een uitzondering, of is er meer aan de hand?

Uiteraard is het nog maar de vraag of het hier om een uitzondering gaat, of dat Samsung haar nieuwe updateplannen breder uitrolt. Ook weten we niet hoe lang de Galaxy A5 (2016) updates per kwartaal krijgt.

Gelukkig hoeven we waarschijnlijk niet lang op het antwoord op de eerste vraag te wachten. Volgende maand viert de Samsung Galaxy S7 zijn derde verjaardag. Als ook dit toestel voortaan updates per 90 dagen krijgt, is er misschien sprake van een patroon.

Samsung wordt al langere tijd bekritiseerd om haar updatebeleid. Zo spande de Consumentenbond al in 2016 een kort geding aan. De belangenorganisatie vond dat het Zuid-Koreaanse bedrijf vaker en langer updates moest uitbrengen voor haar smartphones. Uiteindelijk stelde de rechtbank in 2018 de Consumentenbond niet in het gelijk.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: GalaxyClub
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A5
Samsung Galaxy A5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu