Eind april besloot ik de recensie van de Sony Xperia Z2 met de woorden ‘zonder twijfel de beste smartphone die Sony sinds lange tijd heeft gemaakt’. Amper een half jaar later ligt zijn opvolger, de Xperia Z3, alweer in de winkels. Hoewel Sony’s nieuwe vlaggenschip op papier weinig afwijkt van de Z2, zijn er toch enkele verbeteringen doorgevoerd die dit nieuwe Xperia-toestel de moeite waard maken. Welke dat precies zijn, laten we je zien in deze Sony Xperia Z3 review.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: als je de Xperia Z2 al hebt, is er geen reden reden om over te stappen naar de Z3. Daarvoor zijn de verschillen tussen de twee smartphones gewoonweg te klein. Ben je echter op zoek naar een nieuw toestel, dan is de Z3 een aantrekkelijke optie. Sony heeft geschaafd aan de goede basis van eerdere toestellen in de Xperia-reeks en dat heeft geresulteerd in een fijne smartphone met een mooi design en goede prestaties.
Design: vertrouwde looks
Qua ontwerp is de Z3 onmiskenbaar een toestel van Sony. Hij heeft hetzelfde rechthoekige design als de Xperia Z2, maar de hoeken zijn weer iets gladder en meer afgerond. Het toestel bestaat wederom uit aluminium en glas, maar dat maakt hem niet bijzonder zwaar of dik. Met 146 bij 72 bij 7,3 millimeter en een gewicht van 152 gram is hij dunner en lichter dan zijn voorganger. Links en rechts zijn de schermranden iets dunner, maar boven en onder het display zijn de bezels vrij fors. Sony moest de frontcamera, speakers en sensoren toch ergens kwijt.
Lees verder na de advertentie.
Aan de linkerkant zijn de connectors voor de magnetische oplader te vinden en die doen wat ons betreft wat af aan het anders zo fraaie design van de Z3. De ingang voor micro-usb is – net als de ingangen voor de nanosim- en geheugenkaart – juist netjes verborgen achter een klepje. Aan de rechtkant van het toestel zijn verder de powerknop, volumetoetsen en cameraknop te vinden. Houd je laatstgenoemde even ingedrukt, dan start de camera-app en kun je direct beginnen met foto’s maken, zelfs als het scherm is uitgeschakeld.
Zoals we van Sony gewend zijn, is ook de Z3 weer stof- en waterbestendig. Het toestel is echter niet dik en lelijk (zoals de CAT B15Q) of gemaakt van goedkoop plastic (zoals de Galaxy S5). De Xperia Z3 heeft weliswaar een fors prijskaartje, maar ook de premium look die daarbij past. De looks zijn vertrouwd, maar daardoor niet minder mooi.
Scherm en hardware
Net als de Xperia Z2 heeft de Xperia Z3 een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Sony heeft bewust niet gekozen voor een QHD-scherm. Een logische keuze wat ons betreft, omdat het verschil bij een scherm van deze grootte nauwelijks zichtbaar is. Bovendien is een QHD-scherm funest voor de accuduur, wat goed is te merken bij bijvoorbeeld de LG G3. Ondanks de 3000 mAh-accu moet die smartphone aan het einde van de dag alweer aan de oplader. De Z3 heeft hetzelfde ips-paneel als de Z2, met goede kijkhoeken, een waarheidsgetrouwe kleurweergave en de mogelijkheid om de witbalans te tweaken. Daarnaast is er een modus om het toestel te bedienen met handschoenen (handig voor in de winter) en kun je de Smart-tegenlicht-functie inschakelen, zodat het beeld verlicht blijft als je ernaar kijkt zonder het aan te raken.
Wat interne hardware betreft is de Xperia Z3 ook een herhaling van zetten. Net als zijn voorganger heeft hij 16GB aan uitbreidbare opslagruimte, 3GB werkgeheugen en ondersteuning voor 4G en nfc. Ook aan boord is een Snapdragon 801-chip, al is de kloksnelheid van de quadcore-processor opgeschroefd van 2,3 tot 2,5GHz. In gebruik voelt de Xperia Z3 bijzonder vlot aan; de interface hapert nergens en applicaties starten vrijwel direct. De vlotte chipset zorgt er ook voor dat je kunt filmen in 4K, al wordt de smartphone dan vrij snel heet. Langer dan 5 minuten in 4K filmen is dan ook niet aan te raden. Al met al is de Xperia Z3 qua prestaties noch een vooruitgang, noch een achteruitgang. Erg is dat echter niet, want de Z2 scoorde op dit vlak al uitstekend.
Software en camera
Het wordt een beetje eentonig, maar ook qua software is er bij de Xperia Z3 weinig veranderd. Op het moment van schrijven draait het toestel op Android 4.4.4 (KitKat) met daaroverheen de Xperia Home-skin van Sony. Deze is door de jaren heen volwassen geworden, werkt soepel en oogt opgeruimd. In het instellingenvenster vind je bijvoorbeeld snel wat je zoekt en het applicatie-overzicht en de snelle instellingen zijn naar wens in te delen. Minder nuttige apps als Socialife, Xperia Lounge en Sony Select staan nog steeds standaard geïnstalleerd, maar zijn desgewenst uit te schakelen.
Een nieuwe functie op de Z3 die we nog niet hebben kunnen testen is de PlayStation-app. Hiermee kun je PlayStation 4-games streamen naar het scherm van je smartphone, wat handig kan zijn als iemand anders tv wilt kijken. We kunnen ons voorstellen dat daarvoor wel een goede wifi-verbinding is benodigd, maar dat kunnen we pas definitief zeggen wanneer we uitgebreider met de app hebben gespeeld.
De Xperia Z3 beschikt over wederom over een uitstekende 20,7 megapixel-camera die kan downsamplen naar 8 megapixels om zo kwalitatief betere foto’s met minder ruis te schieten. In combinatie met de fysieke sluiterknop is het fijn fotograferen met de camera. Deze reageer snel, heeft diverse opnamemodi en effecten om toe te voegen en geavanceerde opties voor de serieuze smartphonefotograaf. Foto’s die je schiet ogen scherp, helder en kleurrijk.
Naast augmented reality-opties, die wat ons betreft wat te gimmicky zijn, heb je ook handige Timeshift- en 4K-opties tot je beschikking om respectievelijk video`s in slow motion en 4K te filmen. Dankzij de snelle chipset heeft de Z3 met dat laatste geen enkel probleem. De filmpjes ogen scherp en zijn desgewenst te bewerken met de Movie Creator-app of te streamen op een tv die 4K ondersteunt. Een nadeel is wel dat het toestel tijdens het filmen erg warm wordt, met als gevolg dat de camera-app in sommige gevallen onverwachts wordt afgesloten. Afgezien daarvan is er van bugs in de software van de Z3 geen sprake.
Accuduur: twee dagen en meer
Hoewel de Xperia Z3 een iets kleinere accu (3100 in plaats van 3200 mAh) heeft dan de Z2, is het Sony gelukt om de accuduur op te rekken. Zijn voorganger moest na iets meer dan een dag gemiddeld gebruik aan de lader, maar met de Z3 is anderhalf tot twee dagen zwaar gebruik geen probleem. Met de spaarstand ingeschakeld, is het zelfs mogelijk om nog langer met de accu te doen.
Met de zogenoemde ‘Ultra Stamina’-modus zijn alleen nog basis telefoonfuncties beschikbaar, en kun je met een accupercentage van bijvoorbeeld 30 procent nog vier dagen vooruit. In geval van nood en met nog een paar procent accu over, blijf je dus lang genoeg bereikbaar en dat is wel zo prettig.
Conclusie Sony Xperia Z3 review
De Xperia Z3 is een meer verfijnde versie van de Z2 die Sony eerder dit jaar uitbracht. Wat hard- en software betreft is het toestel nauwelijks een vooruitgang, maar op het gebied van design en accuduur heeft Sony de nodige verbeteringen doorgevoerd. De Z3 is ondanks zijn formaat handzaam en heeft een uitstekende accuduur van ruim twee dagen. Met de prestaties van het toestel zit het meer dan snor en ook over de scherm- en camerakwaliteit zijn we te spreken. De Xperia Z3 is daarmee niet alleen een iPhone-killer, maar ook een goed alternatief voor wie de plastic telefoons van Samsung en LG maar niets vindt.
Sony Xperia Z3 Kopen
De Sony Xperia Z3 is sinds vorige week verkrijgbaar in Nederland. Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet die dagelijks worden bijgewerkt.

Sony Xperia Z3 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Sony Xperia Z3 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.
Alle Sony smartphones met prijzenLees het laatste nieuws over Sony
- ‘Ook Sony komt met vouwtelefoon, maar mist een tweede scherm’ (23-5)
- Sony Xperia 1 V en Xperia 10 V gepresenteerd: specs, prijzen en release (11-5)
- Beste koptelefoons met noise cancelling (mei 2023) (7-5)
- Beste koptelefoons van dit moment (mei 2023) (6-5)
- Beste noise cancelling oordopjes: stille aanraders (mei 2023) (6-5)