Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold

Dit is de Samsung Galaxy Fold: Samsungs opvouwbare smartphone

Dankzij het opvouwbare scherm kun je de Samsung Galaxy zowel als smartphone en als tablet gebruiken. Het toestel combineert zo het beste van twee werelden. Daarnaast is de Galaxy Fold met maar liefst zes camerasensoren uitgerust, de meest krachtige hardware van het moment en is de software compleet aangepast op de opvouwbare schermen. Voor al dit smartphonegeweld moet je wel ruim 2000 euro neerleggen.

Pluspunten Samsung Galaxy Fold

  • Smartphone en tablet ineen
  • Opvouwbare scherm zorgt voor unieke ervaring
  • Ontzettend krachtige hardware
  • In totaal zes camerasensoren

Minpunten Samsung Galaxy Fold

  • Gigantisch prijskaartje
  • Opvouwbaar scherm is zeer kwetsbaar

Opvouwbaar scherm zorgt voor unieke ervaring

De meest in het oog springende feature is natuurlijk het opvouwbare scherm. De Koreaanse fabrikant is jarenlang bezig geweest met de ontwikkeling hiervan, maar tien jaar na de lancering van de eerste Galaxy is het zo ver. Gelijktijdig met de Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus werd ook de Galaxy Fold onthuld.

Samsung Galaxy Fold officieel

Dit toestel kun op twee manieren gebruiken: als smartphone, of als tablet. Op de voorkant van de Galaxy Fold zit een 4,6 inch-paneel (1960 x 840 pixels), wat door Samsung het ‘cover display’ genoemd wordt. Wanneer je het toestel openklapt, net zoals een boek, schakel je over naar het 7,3 inch-amoled-scherm, het formaat van een kleine tablet. Dit display heeft een resolutie van 2152 bij 1536 pixels.

Om dit mogelijk te maken heeft Samsung een scharnier aan de zijkant geplaatst. Samsung heeft zijn best gedaan om deze ‘spleet’ zoveel mogelijk te verdoezelen, maar onder bepaalde kijkhoeken blijft ‘ie zichtbaar. Wanneer je recht voor het tabletscherm zit, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film, vormt het display een geheel.

Android houdt rekening met schermen

Uiteraard heeft Samsung in de software rekening gehouden met het opvouwbare scherm. Zo draait de Galaxy Fold op een aangepaste versie van Android 9.0 (Pie), met daaroverheen Samsungs eigen One UI-interface.

Wanneer je bijvoorbeeld met een app bezig bent op het coverscherm en overschakelt naar de tabletdisplay, wordt het programma automatisch doorgestuurd. Zo kun je direct verder gaan met YouTube-films kijken, aantekeningen maken of documenten tikken.

Samsung Galaxy Fold officieel

Daarnaast kun je dankzij de multitask-optie maar liefst drie apps naast elkaar draaien. Op die manier combineert de Galaxy Fold het beste van twee werelden. Hij is opgevouwen klein genoeg om in een mannelijke broekzak te passen, terwijl je ‘m thuis op de bank kunt openklappen tot een volwaardige tablet, met alle voordelen van dien.

Zes camera’s: je kunt altijd een foto maken

Aangezien de Galaxy Fold opvouwbaar is, is Samsung origineel omgesprongen met de camera’s. Zo heeft het toestel drie camera’s op de achterkant (16+12+12 megapixels), wanneer je ‘m dus dichtgeklapt hebt, twee aan de binnenkant (10+8 megapixels) voor het maken van selfies en één op de cover-display van 10 megapixels. Met deze sensor maak je ook zelfportretten.

De driedubbele camera bestaat uit een primaire lens, telelens voor het dichterbij halen van objecten zonder kwaliteitsverlies en groothoeklens voor het maken van groepsfoto’s. De dubbele camera heeft naast de primaire sensor ook een dieptelens, zodat je bokeh-foto’s kunt maken. Hierbij vervaagt de achtergrond terwijl het onderwerp van de foto, jij dus, juist iets scherper wordt. Je kunt dus altijd een kiekje maken, hoe je opvouwbare smartphone ook gebruikt.

Samsung Galaxy Fold 4

Samsung Galaxy Fold specificaties

Wanneer je de Samsung Galaxy Fold opgevouwen hebt zit de vingerafdrukscanner aan de rechterkant, net als bij sommige Sony-telefoons. Het toestel wordt aangestuurd door de Exynos 9820-chip, dezelfde processor als in de Galaxy S10. Deze krachtpatser wordt bijgestaan door maar liefst 12GB RAM en 512GB opslag: net zoveel als een krachtige computer.

Het scherm is meestal een van de grootste energieverbruikers op een telefoon. Samsung heeft daarom een grote 4380 mAh-accu in de Galaxy Fold geplaatst. Hiermee zou je in principe een accuduur van een dag moeten halen. Dankzij PowerShare kun je bovendien je draadloze Galaxy Buds opladen door ze op de Galaxy Fold te leggen.

Latere release door kwaliteitsproblemen

Samsung wilde de Galaxy Fold op 3 mei in Nederland uitbrengen voor 2020 euro. Vlak vóór de release bleek dat de testexemplaren van Amerikaanse media binnen enkele dagen stuk gingen, wat wereldwijd tot verbazing en ophef leidde. De fabrikant besloot daarop de release voor onbepaalde tijd uit te stellen om onderzoek te doen naar de kwaliteitsproblemen. Dat onderzoek duurde weken, waarna Samsung bekendmaakte dat het de Fold op diverse manieren ging verbeteren.

Uitstel Samsung Galaxy Fold release

Fold-release in Nederland

In september werd de vernieuwde Fold onthuld, voorzien van een steviger scharnier en betere displaybescherming. De Fold verscheen in een aantal landen, maar niet in Nederland. De productie was er te klein voor, verklaarde Samsung. In december werd bekend dat de Fold toch naar Nederland komt. Het toestel is vanaf 20 december te bestellen voor 2020 euro en wordt op 10 januari uitgeleverd. Vanaf die dag kan iedereen de vouwbare smartphone kopen. Vroege beslissers ontvangen een gratis setje Galaxy Buds-oordopjes en een speciale hoes voor de Fold.

Je koopt de Samsung Galaxy Fold als… je als eerste wil weten hoe het is om een opvouwbare smartphone te hebben, en hier het bijbehorende prijskaartje voor wilt neerleggen.

Samsung Galaxy Fold
Welke Samsung Galaxy Fold wil je?
Samsung Galaxy Fold met abonnement
Toestel eenmalig € 432,00
€ 71,50 p/m Abo: € 30,50 p/m Toestel: € 41,00 p/m
Sim only nodig?

Laatste berichten

5 verwachtingen voor het grote Samsung Galaxy Note 20-evenement

5 verwachtingen voor het grote Samsung Galaxy Note 20-evenement

Nieuws Samsung kondigt op 5 augustus tijdens Galaxy Unpacked meerdere producten aan, waaronder nieuwe telefoons. Dit zijn Android Planet's vijf verwachtingen voor de Samsung Galaxy Note 20-presentatie.
Samsung onthult vijf nieuwe apparaten op Galaxy Unpacked: dit zijn ze

Samsung onthult vijf nieuwe apparaten op Galaxy Unpacked: dit zijn ze

Nieuws Samsung heeft bevestigd dat het vijf nieuwe apparaten onthult op zijn komende Galaxy Unpacked-evenement. Waarschijnlijk gaat het hier om de Samsung Galaxy Note 20, Note 20 Ultra, Z Fold 2, Watch 3 en Buds Live. Daarnaast zijn er verschillende afbeeldingen van de apparaten verschenen.
‘Samsung kondigt opvouwbare Galaxy Z Fold 2 tóch op 5 augustus aan’

‘Samsung kondigt opvouwbare Galaxy Z Fold 2 tóch op 5 augustus aan’

Nieuws Tegen alle verwachtingen in kondigt Samsung de Galaxy Z Fold 2 wél aan op 5 augustus. Galaxy Unpacked 2020 belooft daarmee een bomvol evenement te worden.
‘Vermeende Samsung Galaxy Z Fold 2-specificaties liggen op straat’

‘Vermeende Samsung Galaxy Z Fold 2-specificaties liggen op straat’

Nieuws We verwachten de Galaxy Fold-opvolger later dit jaar te gaan zien. Nu zijn veel van de vermeende Samsung Galaxy Z Fold 2 specificaties al verschenen.
Samsung Galaxy Fold 2 renders op basis van nieuw patent tonen interessante details

Samsung Galaxy Fold 2 renders op basis van nieuw patent tonen interessante details

Nieuws Er zijn gloednieuwe renders verschenen van de Samsung Galaxy Fold 2. De renders zijn gebaseerd op een recent ingediend patent en geven een interessant beeld van Samsungs komende vouwbare smartphone.