VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt ervoor dat je een stuk anoniemer kunt surfen op het wereldwijde web. Alles over VPN’s, de kosten, aanbieders en voordelen vind je op deze pagina.
Inhoudsopgave VPN-spotlight:
- Wat is een VPN?
- VPN-nieuws op Android Planet
- VPN: dit kun je ermee
- Een VPN kiezen: waar let je op?
- VPN’s vergelijken
- VPN afsluiten
- VPN installeren op Android
Wat is een VPN?
VPN staat voor Virtual Private Network en met zo’n VPN zorg je ervoor dat het internetverkeer via een andere server verloopt. Daardoor kun je doen alsof je in een ander land bent en ook maakt het de hele internetervaring een stuk anoniemer. Overall kun je zeggen dat een VPN goed werkt om geografische restricties te omzeilen en dat je het kunt gebruiken om je online-privacy te beschermen.
VPN-nieuws op Android Planet
- Zo bescherm je jouw IP-adres in WhatsApp (11 dec 2024)
- Dit zijn de beste VPN-deals rondom Black Friday 2024 (16 nov 2024)
- 3 redenen waarom je een (gratis) VPN nodig hebt voor je vakantie (23 jul 2024)
- Google pakt goedkope YouTube-abonnementen via VPN hard aan (21 jun 2024)
- VPN instellen op Chromecast: zo doe je dat (14 jun 2024)
VPN: dit kun je ermee
Er zijn als normale gebruiker eigenlijk drie grote redenen om een VPN-service te gebruiken. Dat zijn het beschermen van online-privacy, veiligheid op het wereldwijde web en meer mogelijkheden. We nemen ze hieronder een voor een door.
Bescherming van privacy
Wil jij je gegevens beschermen en is je online-privacy je lief? Als je gebruikmaakt van een VPN wordt er simpel gezegd een ’tunnel om jouw internetgebruik gebouwd’. Daardoor is het een stuk lastiger om jou en je surfgedrag te traceren. Daardoor kunnen bedrijven – groot, klein en misschien wel louche – geen of minder persoonlijke gegevens van jou vinden, opslaan en gebruiken voor allerlei doeleinden.
Online-veiligheid
Ben jij constant verbonden met het internet, maar doe je dat ook onderweg in bijvoorbeeld de trein, cafés of op een openbaar netwerk van een plaats waar je bent? Dat is niet altijd even veilig en kwaadwillenden liggen altijd op de loer om belangrijke gegevens te onderscheppen. Door het gebruik van een VPN doe je ook qua veiligheid een goede stap.
Meer mogelijkheden door omzeilen geo-restricties
Als je gebruikmaakt van een VPN-dienst, kun je ook doen alsof je internet vanuit een ander land. Dat betekent ook dat je een ander aanbod kan zien van een webwinkel of bijvoorbeeld de Google Play Store. Datzelfde geldt voor verschillende streamingdiensten, zodat je via een VPN andere content kunt bekijken van bijvoorbeeld Amazon Prime Video, Netflix of Disney Plus.
Een VPN kiezen: waar let je op?
Als je op zoek bent naar een VPN-partij die past bij jouw wensen, zijn er wel een aantal dingen waarop je moet letten. Zo heb je bijvoorbeeld enkele gratis diensten, maar ook betaalde varianten met (vaak) meer mogelijkheden.
Je moet goed weten op wat voor besturingssysteem en type apparaat je de VPN-dienst wilt gebruiken, maar ook op hoeveel apparaten. Daarbij heb je vaak ook keuze uit verschillende type abonnementen, met elk hun voor- en nadelen. Andere belangrijke vragen zijn de geld-terug garantie en op welke manieren, en in welke taal, je de klantenservice kunt bereiken.
Keuze van het besturingssysteem
Voordat je de keuze maakt voor een VPN-dienst die goed bij jouw eisen past, moet je goed weten op welk besturingssysteem je de dienst wilt gebruiken. Is dat op je smartphone met Android of juist iOS? Tevens kun je een VPN ook gebruiken op een laptop of vaste computer.
Check dus ook even wat voor ondersteuning de dienst heeft, voordat je een VPN-service uitkiest en een abonnement afsluit. Zo check je snel of de dienst ook werkt op je computer met MacOS, Windows of Linux.
Op hoeveel apparaten wil ik een VPN gebruiken?
Samenhangend met de keuze over het besturingssysteem is ook de vraag op hoeveel apparaten je een VPN wilt gebruiken? Is dat alleen op je smartphone, of gaat dat om meerdere toestellen binnen hetzelfde huishouden of bedrijf? Daarnaast kun je dus ook denken aan het gebruik van een virtual private network op laptops en computers.
Heb ik genoeg aan een gratis dienst, of past een betaalde beter?
Er zijn verschillende gratis VPN-diensten, maar die bieden veelal minder mogelijkheden dan een betaalde variant. Tevens kun je dan ook vaak geen gebruikmaken van een heel systeem van de dienst op jouw smartphone en computers. Ben je alleen op zoek naar een VPN-app voor jouw Android-toestel dan kun je eens kijken naar ProtonVPN en Hide.me.
→ Download ProtonVPN in Google Play (gratis)
→ Download Hide.me in Google Play (gratis)
Wel worden er verschillende beperkingen opgelegd bij deze apps, en gratis VPN-diensten in het algemeen. Zo heb je te maken met datalimieten, waardoor je niet onbeperkt een VPN kunt opzetten en gebruiken. Ook worden er vaak snelheidsrestricties opgelegd, waardoor de internetverbinding een stuk trager is dan normaal mogelijk is. Tot slot kun je denken aan een restrictie van het aantal apparaten of het aantal servers die je kunt gebruiken.
Betaal ik per jaar of per maand
Veel van de betaalde VPN-diensten bieden wat korting als je een abonnement afsluit voor een heel jaar in plaats van een kwartaal of per maand. Sommige diensten bieden zelfs nog langer lopende abonnementen aan, waardoor je nog meer geld kunt besparen.
Daarnaast is de niet goed geld terug-garantie iets om goed te checken als je een abonnement afsluit. Tot slot verschilt het per dienst wat voor betalingsmethode er wordt aangeboden.
VPN’s vergelijken
Er zijn heel wat VPN-diensten die hun diensten aanbieden, met elk hun eigen voor- en nadelen. In onderstaande tabel vergelijken we vier van deze diensten. Daarbij gaat het om de grootste en meest bekende diensten. In random volgorde zijn dat: Ivacy VPN, GooseVPN, ExpressVPN, SurfShark, NordVPN en Cyberghost.
Ivacy VPN
Ivacy is een VPN dienst die al geruime tijd bestaat, namelijk sinds 2007. En heeft meer dan 3500 servers verdeeld over meer dan 100 landen. Indien je een abonnement afsluit kun je aan de slag tot 10 apparaten op hetzelfde moment. Wil je Ivacy op je smartphone gebruiken? Dat kan er is zowel een VPN app voor Android als een app voor iOS.
CyberGhost
CyberGhost richt zijn pijlen al meer dan vijftien jaar op de VPN-wereld. Net zoals andere diensten maak je ook bij CyberGhost gebruik van meerdere apparaten en verschillende besturingssystemen. Er zijn regelmatig aanbiedingen, waardoor je de kosten wat lager kunt houden. De klantenservice staat dag en nacht voor je klaar, dus als je vragen hebt kun je ook altijd terecht.
GooseVPN
Vind je support in het Nederlands belangrijk, dan is GooseVPN dé juiste keuze. Dat komt simpelweg omdat de dienst in Dordrecht is gevestigd. De dienst maakt gebruik van ruim 100 servers, waarvan er 25 in Nederland zijn gevestigd. Uiteraard kun je aan de slag op meerdere apparaten tegelijk, is er een Android-app beschikbaar en krijg je meer korting als je een abonnement afsluit met een langere loopperiode.
ExpressVPN
ExpressVPN is een bekende VPN-aanbieder en heeft servers staan op 160 locaties in 94 landen. Dat zorgt voor een fijne combinatie van beveiliging, onbeperkte bandbreedte en goede upload- en downloadsnelheden. Op de supportpagina zijn steeds meer vragen en antwoorden te vinden in het Nederlands. Niet alles is al vertaald, dus antwoorden vind je ook deels in het Engels. De apps en dienst zelf zijn wel in het Nederlands te gebruiken.
SurfShark
VPN-dienst Surfshark wil de beste internetervaring bieden en doet dat door allerlei services aan te bieden. Met Cleanweb worden automatisch trackers, advertenties, malware en phishingpogingen geblokkeerd. Via de Whitelister kun je bepaalde websites toch ‘normaal’ bezoeken, handig voor bijvoorbeeld internetbankieren. Surfshark gebruikt zo’n 1700 severs verspreid over 73 landen.
VPN Nederland
Zoals al blijkt uit de naam is VPN Nederland een partij uit eigen land. Zo maak je gebruik van een volledig Nederlandstalige klantenservice en ook alle uitleg is makkelijk te begrijpen. Daarnaast zijn er her en der servers opgesteld in eigen land, zodat je altijd kunt internetten via een anonieme, veilige en snelle verbinding. Tot slot zijn er ook regelmatig aanbiedingen te vinden bij deze VPN-partij, en we blijven immers toch zuinige Hollanders.
NordVPN
NordVPN is ook een grote speler in de markt van VPN-diensten en gebruikt wereldwijd meer dan 5500 servers. Met een account kun je aan de slag met zes apparaten, waarbij ook de beveiliging goed wordt geregeld. Net als veel andere virtual private network-partijen werkt NordVPN op allerlei platformen. Zo kun je niet alleen de slag met Android, maar ook met Windows, MacOS, iOS of met Google Chrome.
VPN afsluiten
* Gemiddelde score van Trustpilot
** VPN-aanbieders passen vaak hun prijzen aan. De prijs op de website van de aanbieder is altijd leidend.
VPN installeren op Android
Een VPN installeren en gebruiken op een Android-toestel gaat het snelste via een VPN-app. Kwestie van downloaden uit de Play Store en inloggen met de juiste gegevens. Het verschilt per applicatie en aanbieder wat je allemaal kunt instellen in de app. Denk daarbij aan met welke server je wilt verbinden of in welk land die server staat opgesteld. Ook moet je natuurlijk kiezen voor het land waarvan je doet alsof jij er zelf aanwezig bent.
Eerder verschenen VPN-nieuws:
- Zo bescherm je jouw IP-adres in WhatsApp (11 dec 2024)
- Dit zijn de beste VPN-deals rondom Black Friday 2024 (16 nov 2024)
- 3 redenen waarom je een (gratis) VPN nodig hebt voor je vakantie (23 jul 2024)
- Google pakt goedkope YouTube-abonnementen via VPN hard aan (21 jun 2024)
- VPN instellen op Chromecast: zo doe je dat (14 jun 2024)