Tip: een back-up naar Google Foto’s maken in 3 stappen

Michel van 't Klaphek
11 oktober 2019, 16:52
2 min leestijd
Tip: een back-up naar Google Foto’s maken in 3 stappen

Hoe maak je een veilige back-up van waardevolle foto’s nu Drive en Google Foto’s van elkaar worden losgekoppeld? Hiervoor zijn twee oplossingen, en zo werken ze.

Lees verder na de advertentie.

Google Foto’s back-up maken op twee manieren

De synchronisatie tussen Google Foto’s en Google Drive stopt binnenkort. Foto’s en video’s die je naar de cloud uploadt, staan niet langer standaard in Google Foto’s en andersom. Het zoekmachinebedrijf kiest hiervoor omdat veel mensen de werking tussen de twee diensten verwarrend vinden.

Er zijn twee manieren om alsnog een back-up van Google Foto’s te maken. Zo werkt het op je Android-smartphone:

  1.  Open de Google Foto’s-app op je telefoon, of download het programma uit de Play Store;
  2. Tik op de drie streepjes linksboven en kies ‘Instellingen’;
  3. Selecteer ‘Back-up en synchronisatie’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje blauw wordt.

Vanaf nu worden alle foto’s en video’s die je met je telefoon maakt alsnog bewaard in Google Foto’s. In hetzelfde menu kun je ook aangeven welke specifieke mappen (naast de camerafolder) geüpload worden en of je ook back-ups wil maken zonder verbonden te zijn met een wifi-netwerk.

Heb je een Pixel-telefoon, zoals de Pixel 3 of Pixel 3 XL? Dan gaan camera-uploads in originele kwaliteit van je toestel naar Google Foto’s niet van je opslag af, en kun je dus onbeperkt uploaden. Heb je een ander merk smartphone? Dan gaat dit cadeautje aan je neus voorbij.

Je kunt echter wel onbeperkt uploaden wanneer je kiest voor ‘Hoge kwaliteit’, in plaats van origineel. Deze naam is nogal verwarrend, maar Hoge kwaliteit is minder dan originele kwaliteit. In de instellingen van Google Foto’s kun je deze uploadgrootte selecteren.

Google Foto's back-up maken

→ Download Google Foto’s in de Play Store (gratis)

Google Foto’s back-up maken met een computer

Heb je een camera zonder internetverbinding? Dan bewaar je foto’s waarschijnlijk op je computer. Ook in dat geval is het mogelijk om een back-up van Google Foto’s te maken. Volg hiervoor onderstaande aanwijzingen:

  1. Download de ‘Back-up en synchronisatie”-app op je Windows-computer;
  2. Log in op je Google-account en kies welke folders je allemaal wil uploaden naar Google Foto’s;
  3. Geef aan of de plaatjes in normale of hoge kwaliteit opgeslagen moeten worden en druk op ‘Start’ om het uploaden te beginnen.

Alle geselecteerde bestanden worden nu geüpload. Afhankelijk van de grootte kan dit even duren. Om alles uit je online opslag te halen check je ook onze Google Drive-tips.

Meer handige foto- en video-tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu