Bij iedere vliegreis word je vriendelijk verzocht om je telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Waarom eigenlijk?
Lees verder na de advertentie.
1. Wat is de vliegtuigmodus?
Wie vroeger met het vliegtuig reisde, moest zijn of haar telefoon helemaal uitzetten. Daar kwam in 2013 verandering in, toen het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) haar beleid aanpaste.
Voortaan waren elektronische apparaten aan boord niet per se verboden, maar mochten luchtvaarmaatschappijen zelf hun beleid formuleren. In de praktijk laten vrijwel alle maatschappijen smartphonegebruik toe, mits de vliegtuigmodus aanstaat.
Simpel gezegd schakelt deze modus draadloze verbindingen van een mobiel apparaat uit. Dit betekent dat bellen, internetten en sms’en niet langer mogelijk is. Relatief recente Android-smartphones kunnen tijdens de vliegtuigmodus nog wĂ©l gebruikmaken van wifi en bluetooth.
2. Hoe activeer ik de vliegtuigstand?
Het activeren van deze instelling is heel simpel. Hoogstwaarschijnlijk vind je het icoon hiervoor in de snelle instellingen, die je bereikt door van boven het scherm naar onderen te vegen. Je kunt de vliegtuigmodus ook via de instellingen activeren:
- Open de Instellingen-app van je Android-telefoon;
- Tik op ‘Netwerk en internet’ en ga naar ‘Vliegtuigmodus’;
- Verschuif de schakelaar zodat het vakje blauw kleurt.



3. Is de vliegtuigstand noodzakelijk?
Kort gezegd: ja. Om dit antwoord te snappen, moet je echter iets begrijpen over de manier waarop telefoons werken.
Smartphones zenden elektromagnetische straling uit. Deze signalen zijn nodig om bellen, internetten en sms’en mogelijk te maken. Een telefoon is als het ware continu bezig om contact te leggen met de dichtstbijzijnde telefoontoren. Wanneer dit niet mogelijk is, zie je het ‘geen bereik’-icoon op je smartphone.
Dit contact leggen is knap lastig op enkele kilometers hoogte. Daarbij komt het gegeven dat hoe verder je opstijgt, hoe harder een smartphone gaat werken om tĂłch contact met een zendmast te leggen.
Deze elektromagnetische straling kan de navigatie-instrumenten van het vliegtuig verstoren. Bovendien kan het communicatieproblemen voor de dienstdoende piloten opleveren: zij horen bijvoorbeeld een storend geluid in hun koptelefoon.
4. Wat als ik vergeet mijn telefoon in vliegtuigmodus te zetten?
Uiteraard is het niet zo dat alles misgaat wanneer jij, of een andere passengier, vergeet zijn of haar telefoon in vliegtuigstand te zetten. Fabrikanten nemen allerlei voorzorgsmaatregelen om de cockpit tegen straling te beschermen. Er zijn daarom – gelukkig – geen gevallen bekend van vliegtuigen die zijn neergestort omdat mensen vergeten waren hun toestel in vliegtuigstand te zetten.
Wel is het zo dat binnen de luchtvaartindustrie alles om veiligheid draait. Men wil risico’s zoveel mogelijk de kop indrukken, en daarom is het bij vrijwel alle maatschappijen verplicht om de vliegtuigmodus aan te zetten.
5. Wat zijn de voordelen?
Het belangrijkste kenmerk van de vliegtuigmodus is dus veiligheid. Door alle draadloze verbindingen tijdelijk uit te schakelen maak je niet alleen het vliegtuigpersoneel blij, maar verklein je ook het risico op verstoringen.
Ook op vaste grond levert het aanzetten van de vliegtuigmodus voordelen op. Een telefoon in vliegtuigstand gaat bijvoorbeeld zuiniger om met energie. De smartphone hoeft immers niet continu contact te onderhouden met zendmasten en wifi-netwerken, en daardoor raakt de batterij minder snel leeg.
Daarover gesproken: een telefoon in vliegtuigmodus laadt sneller op. De smartphone verbruikt immers minder energie tijdens het opladen, waardoor de batterij sneller vol zit. Eerlijk is eerlijk: het verschil tussen opladen met en zonder vliegtuigstand is niet gigantisch. Op een volledige laadcyclus scheelt het maximaal tien minuten.
6. Functies van vliegtuigmodus: zijn noodoproepen nog mogelijk?
Van (offline) games spelen, gedownloade muziek luisteren tot aan gps-signalen ontvangen: een apparaat in vliegtuigstand kan nog van alles. Bellen, internetten en sms’en is echter niet mogelijk. Ook eventuele noodoproepen komen dus niet binnen.
Hierop voortbordurend: wanneer je in de lucht wil bellen, kun je het best een wifi-bundel van de vliegtuigmaatschappij aanschaffen en via een dienst als WhatsApp bellen.
Alhoewel je op enkele kilometers wel degelijk bereik hebt, is het onmogelijk om een fatsoenlijk telefoongesprek te voeren. Het is voor een telefoon immers heel lastig om de verbinding met een zendmast vast te houden: daarvoor beweeg je simpelweg te snel. Daardoor wordt de oproep waarschijnlijk snel afgekapt, of hoor je continu haperingen.
Meer handige (vakantie)tips
De zomerperiode breekt weer los! Tijd om op stap te gaan. Met deze navigatie-apps verdwaal je niet in het buitenland, dankzij onze roaming-opfriscursus loop je niet tegen onnodige kosten aan en met Polarsteps deel je jouw vakantie met vrienden en familie.