De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google brengt vijfde Android Q-bèta uit voor Pixel-toestellen: dit zijn de verbeteringen

Michel van 't Klaphek
10 juli 2019, 20:14
2 min leestijd
Google brengt vijfde Android Q-bèta uit voor Pixel-toestellen: dit zijn de verbeteringen

Google heeft de vijfde testversie van Android 10.0 (Q) uitgebracht voor alle Pixel-telefoons. De update voegt belangrijke twee verbeteringen toe waarmee navigeren makkelijker wordt.

Lees verder na de advertentie.

Android Q-bèta 5 downloaden

De definitieve versie van Android Q komt waarschijnlijk in augustus uit, maar tot die tijd brengt Google geregeld testversies uit om de laatste plooien glad te strijken. Alhoewel de vijfde Android Q-bèta redelijk stabiel is, kun je nog wel tegen problemen aanlopen.

Wanneer je momenteel al meedoet aan het testprogramma krijg je de update vanzelf aangeboden. Als jouw telefoon nog op Android Pie draait, moet je je eerst aanmelden voor het testprogramma:

  1. Ga naar de officiële Android-bètawebsite en log in op je Google-account;
  2. Selecteer op welke smartphone je de testversie gaat installeren;
  3. Wacht totdat je aanmelding is goedgekeurd. Dit kan een paar minuutjes duren;
  4. Zodra je Pixel er klaar voor is, ontvang je automatisch een melding om de software te downloaden;
  5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien.

Kom je er niet uit? Check dan ons artikel over het installeren van de Android Q-bèta voor uitgebreide instructies. Omdat het om een testversie gaat, is het verstandig vooraf een back-up van je Android te maken. Zorg bovendien voor een volle accu, want tijdens het bijwerken start je toestel meerdere keren opnieuw op. Ook kun je je Pixel-telefoon natuurlijk aan de oplader leggen.

Dit is er nieuw in Android Q-bèta 5

Ten eerste wordt het makkelijker om de Google Assistent op te roepen. Voortaan kun je vanaf de onderkant van het scherm vegen om de stemhulp te activeren. Het maakt hierbij niet uit of je van links- of rechtsonder naar boven veegt. De ‘aangrijppunten’ zijn herkenbaar aan de hoekjes-iconen, zoals je in onderstaande video ziet:

Ook is het in de vijfde testversie makkelijker om de instellingen van apps te openen. Vaak zit de knop om het instellingenmenu van een app te openen, herkenbaar aan de drie streepjes, linksboven. Wanneer je hier niet bij komt, kun je voortaan even de linkerzijkant van het scherm ingedrukt houden, waarna je naar rechts veegt. Nu verschijnt het menu alsnog. Wanneer je niet eventjes pauzeert ga je een venster terug, zoals je gewend bent.

Gebruik je een andere launcher-app, zoals Nova of Smart Launcher? Dan kun je in Android Q-bèta 5 niet langer gebruikmaken van veegbewegingen. Je bent hierdoor aangewezen op de klassieke besturing, waarbij je twee of drie softwarematige knoppen op het scherm te zien krijgt. Google zegt dat in een latere update veegbewegingen voor andere launchers weer worden toegevoegd. Check ons Android Q-overzicht voor alle nieuwe functies, of bekijk onze video:

Lees meer over Android 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu