Google vervangt kapotte Home en Home Mini’s na software-update

Rens Blom
23 oktober 2019, 12:02
3 min leestijd
Google vervangt kapotte Home en Home Mini’s na software-update

Een deel van de Google Home- en Home Mini-speakers is definitief kapot na het automatisch installeren van een software-update. Google zegt dat het werkt aan een oplossing en vervangt stukke Home (Mini)’s, ook als ze geen garantie meer hebben.

Lees verder na de advertentie.

Google Home kapot na update

Dat bevestigt Google-woordvoerder Rachid Finge na vragen van Android Planet. In een statement zegt Google: “we zijn ons bewust van een probleem met een software-update waardoor een klein deel van de Google Home’s en Home Mini’s niet meer werkt. We werken aan een oplossing en vervangen in de tussentijd apparaten.”

Finge benadrukt dat ook apparaten die formeel geen garantie meer hebben, vervangen worden. Dat is niet relevant voor wie zijn Home (Mini) in Nederland gekocht heeft, omdat de slimme speakers hier nog geen twee jaar te koop zijn en je dus nog garantie hebt. Als je je Home (Mini) meer dan twee jaar geleden in het buitenland gekocht hebt, is de garantie officieel verlopen. Voor dit euvel, veroorzaakt door Google’s eigen software-update, maakt dat dus niet uit.

Hieronder het oorspronkelijke artikel;

Dat schrijft onder andere Android Police na het bestuderen van diverse fora. Op Googles eigen forum maakt een groeiend aantal Home-gebruikers melding van het probleem. Ook op het forum van Reddit schrijven eigenaren van een Google Home en Home Mini dat hun slimme speaker niets meer doet nadat hij automatisch een update geïnstalleerd heeft.

De Home (Mini) krijgt regelmatig updates van Google en installeert die automatisch zonder dat je het doorhebt. Tijdens het updaten, wat doorgaans slechts een paar minuten duurt, branden de vier lampjes boven de speaker ter indicatie. Op fora klagen gebruikers dat hun Home (Mini) niet meer teruggaat naar de normale modus, omdat de lampjes blijven branden. De speaker doet verder niets. De stroomkabel van de Home (Mini) uit het stopcontact halen en terugplaatsen, lost het probleem bij een deel van de getroffen gebruikers op.

Google lijkt nog geen oplossing te hebben

Als het tijdelijk verbreken van de stroomverbinding niet helpt, lijkt het erop dat de speaker definitief stuk is. Hoe de software-update dat precies doet, is nog onduidelijk. Uit het toenemende aantal klachten lijkt het erop dat Google het probleem nog niet onder controle heeft.

Op 28 september schreef een Google-medewerker op het forum dat het bedrijf onderzoek doet naar de meldingen, en slechts een deel van de Home (Mini)’s met dit probleem kampt. Sindsdien is het stil.

Geen hulp buiten garantie

Gedupeerden die bij Google aankloppen voor een nieuwe Home (Mini), krijgen die naar eigen zeggen niet als hun kapotte speaker geen garantie meer heeft . Als dat klopt is dat bijzonder, want ook na het verstrijken van de garantieperiode heb je recht op een goed werkend product. Als het apparaat zonder garantie stuk gaat door een automatische software-update van de fabrikant, is dat volgens juristen een prima reden om een nieuw exemplaar te eisen.

domme huis

Kapotte Home (Mini) in Nederland

Het is onduidelijk of de beruchte software-update wereldwijd wordt verspreid. Android Planet heeft nog geen klachten voorbij zien komen van Nederlandse gebruikers, en onze eigen Home’s en Home Mini’s werken naar behoren. De Google Nest Hub lijkt in ieder geval niet getroffen. Android Planet heeft Google Nederland om een reactie gevraagd en zal dit artikel updaten bij een respons.

Doet jouw Google Home (Mini) niets meer en toont hij vier brandende lampjes? Laat het ons weten, bijvoorbeeld via een reactie onder dit artikel!

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu