Intel, Micron en andere Amerikaanse bedrijven negeren de sancties van de Amerikaanse regering en doen toch zaken met Huawei. De fabrikanten claimen een legitieme omweg gevonden te hebben.
Lees verder na de advertentie.
Huawei-blokkade omzeilen: zo doen chipmakers het
Verschillende Amerikaanse chipmakers hebben in de afgelopen weken voor honderden miljoenen dollars aan chips verkocht aan Huawei, zo meldt de New York Times. Hoewel ze daarmee eigenlijk de handelsblokkade negeren, denken de bedrijven een achterdeur te hebben gevonden in de aangekondigde situaties. Intel, Micron en anderen claimen dat ze alleen chips verkopen die niet in de VS zijn gemaakt, en dat ze daarmee geen regels overtreden.
Als deze omweg stand houdt, is dat mogelijk goed nieuws voor consumenten. Hiermee kan Huawei een groot deel van zijn productie doorzetten, en kan de fabrikant ook de komende maanden nog nieuwe smartphones introduceren en produceren.

Volgens Kevin Wolf, een jurist die de Amerikaanse bedrijven adviseert, kan Huawei door deze nieuwe constructie gewoon chips blijven bestellen en ontvangen van de Amerikaanse leveranciers. De onderdelen mogen niet geproduceerd zijn in Amerika en geen bedreiging vormen voor de veiligheid van het land. Ook kunnen de bedrijven geen ondersteuning bieden aan Huawei voor het gebruik van de onderdelen. Wolf claimt tegenover de New York Times dat zolang daaraan voldaan wordt, bedrijven ook nadat het volledige verbod ingaat gewoon zaken mogen blijven doen.
Binnen de Amerikaanse regering zijn de meningen daarover verdeeld, zo meldt de krant. Sommigen zeggen dat ook deze aanpak in strijd is met de regels. Andere regeringsmedewerkers staan aan de kant van Intel, omdat Huawei anders mogelijk voor Koreaanse bedrijven kiest. Onder andere SK Hynix en Samsung produceren soortgelijke chips. Het risico bestaat dat Amerikaanse bedrijven omzet mislopen als Huawei kiest voor nieuwe, Koreaanse partners.
Sancties tegen Huawei uitgelegd
Eind mei kondigde de Amerikaanse regering sancties tegen Huawei aan, waardoor Amerikaanse bedrijven officieel geen zaken meer mogen doen met het Chinese bedrijf. De regering beticht Huawei van het bespioneren namens de Chinese overheid. Lopende zaken mogen nog tot eind augustus afgehandeld worden, daarna gaat de poort helemaal dicht. Softwaremakers als Google en Facebook, maar ook hardwaremakers als Intel en Qualcomm, mogen daardoor eigenlijk geen enkel contact meer hebben met Huawei.
→ Lees ook: Huawei onder vuur: wat betekent dit voor mij?
Dat levert flinke problemen op voor Huawei. Hoewel de fabrikant veel hardware zelf produceert, zijn andere (Amerikaanse) bedrijven hard nodig voor de productie van sommige onderdelen. Zonder deze partners kan Huawei geen nieuwe smartphones meer produceren.
Huawei-updates gaan voorlopig door
Op softwaregebied lijkt Huawei inmiddels een (gedeeltelijk) plan te hebben. Het bedrijf maakte eerder deze maand bekend dat er een Android Q-update in ontwikkeling is voor minstens zeventien smartphones. Omdat het om bestaande toestellen gaat, kan Huawei deze nog samen met Google zonder problemen updaten.
Voor nieuwe toestellen, zoals de Huawei Mate 30 die dit najaar verwacht wordt, is het lastiger. Voor iedere nieuwe smartphone of grote Android-update moet een fabrikant namelijk opnieuw een licentie aanvragen bij Google. Zonder die licentie mogen Google-apps als de Play Store en Google Maps niet op een toestel geplaatst worden. Als het verbod ingaat, kan Huawei niet meer rond de tafel met Google voor nieuwe licenties, waardoor smartphones niet op Android kunnen draaien zoals we het nu kennen. Mogelijk kiest het bedrijf voor een Russisch alternatief voor Android.
Lees het laatste nieuws over Huawei
- Beste smartwatch 2022: de top 6 slimme horloges (18-5)
- Huawei onthult nieuwe smartwatches: Watch GT 3 Pro en Watch Fit 2 (18-5)
- Beste smartwatch heren: koopgids waar je wijzer van wordt (mei 2022) (6-5)
- Beste smartwatch voor dames: slim en stijlvol (mei 2022) (4-5)
- Dit is de Huawei Mate Xs 2: vouwbaar toestel met scherm aan buitenzijde (29-4)