De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

‘Huawei Mate 30 Pro opnieuw gelekt: deze 4 zaken vallen op’

Rens Blom
17 september 2019, 15:11
4 min leestijd
‘Huawei Mate 30 Pro opnieuw gelekt: deze 4 zaken vallen op’

De Huawei Mate 30 Pro wordt over een paar dagen aangekondigd, maar veel informatie is al gelekt. Van specificaties en het ontwerp: we zetten de vier opvallendste Mate 30 Pro-features onder elkaar.

Lees verder na de advertentie.

Huawei Mate 30 Pro-lekken

Huawei houdt op donderdag 19 september in München een evenement voor de Mate 30-serie. We verwachten drie toestellen: de goedkopere Mate 30 Lite, reguliere Mate 30 en de Mate 30 Pro als topmodel. Dit zijn de opvolgers van de Mate 20 Lite, Mate 20 en Mate 20 Pro.

Op het evenement, waar Android Planet ter plekke verslag van doet, wordt waarschijnlijk ook de nieuwe Watch GT2-smartwatch onthuld. Over het horloge weten we nog weinig, maar de Mate 30 Pro kent weinig geheimen meer. De smartphone is veelvuldig gelekt via foto’s, specificatielijsten en marketingmateriaal.

Huawei doet zelf ook een duit in het zakje door te bevestigen dat het toestel draait op de nieuwe Kirin 990-processor en zonder Google-apps komt. Nu zijn ook persrenders en technische kenmerken gepubliceerd. Deze vier Huawei Mate 30 Pro-features vallen op.

1. Vier kleuren en ronde cameramodule

De Mate 30 Pro heeft een glazen behuizing met een groot scherm. De verticale schermranden lopen door in de zijkanten. Boven het display zit een notch voor de selfiecamera en sensoren die nodig zijn voor 3D-gezichtsbeveiliging. Op de achterkant van de smartphone is een grote, ronde cameramodule geplaatst. Deze biedt ruimte aan vier lenzen. De flitser zit links naast de cameracirkel.

Huawei Mate 30 Pro

Gelekte afbeeldingen van Chinese sociale media en smartphonelekker Evan Blass op Twitter wijzen uit dat de Huawei Mate 30 Pro in vier kleuren uitkomt. Huawei noemt de kleuren Space Silver (zilver), Cosmic Purple (paars), Black (zwart) en Emerald Green (groen). De Mate 30 verschijnt in dezelfde kleuren.

Chinese bronnen stellen dat de paarse, zwarte en zilveren versies een glimmende afwerking hebben. De groene Mate 30 (Pro) heeft een glimmende bovenkant en matte onderkant.

2. Filmen in 8K-resolutie

De vierdubbele camera achterop de Mate 30 Pro valt om diverse redenen op. Twee van de vier camera’s zouden een 40 megapixel-sensor gebruiken en dat is bijzonder. Huidige toestellen, waaronder de P30, hebben één hoge resolutie sensor. Het is nog niet duidelijk wat de tweede 40 megapixel camera doet, maar waarschijnlijk maakt hij groothoekfoto’s. Het toestel heeft ook een 8 megapixel-zoomcamera en 3D-dieptesensor.

Huawei Mate 30 Pro

Ook noemenswaardig is de claim dat de Mate 30 Pro kan filmen in 8K-resolutie. Dit is veel scherper dan 4K, de hoogste filmresolutie op alle andere smartphones. Begin dit jaar testte Android Planet de ZTE Nubia Red Magic Mars 3, ‘s werelds eerste toestel met 8K-videofunctie in bèta. De filmmodus werkte nog niet goed en het toestel werd erg warm.

Als de Mate 30 Pro deze twee problemen niet heeft, is het de eerste reguliere smartphone met 8K-videofunctie. Veel heb je daar voorlopig niet aan, want de eerste 8K-tv’s zijn pas net te koop en kosten minimaal vijfduizend euro.

3. Grote accu laadt snel op

Omdat de Mate 30 en Mate 30 Pro grote schermen hebben, is er ook een grote accu nodig. Gelekte informatie wijst uit dat de Mate 30 een 4200 mAh-batterij heeft, terwijl de Mate 30 Pro beschikt over een 4500 mAh-accu. Die laadt via de meegeleverde usb-c-lader op met 40 Watt.

Dat is even snel als de Mate 20 Pro en P30 Pro, en sneller dan de meeste concurrerende toestellen. De OnePlus 7 Pro laadt bijvoorbeeld met 30 Watt, terwijl de Samsung Galaxy Note 10 maximaal 25 Watt ondersteunt.

Huawei Mate 30 Pro

Je kan de Mate 30 Pro ook draadloos opladen. Dat gaat met maximaal 27 Watt, wat bijzonder rap zou zijn. De Xiaomi Mi 9 laadt met 20 Watt nu het snelst draadloos op, maar lijkt die titel te verliezen.

4. Gezichtsbeveiliging en vingerafdrukscanner

Zoals eerder gezegd vind je bovenaan het scherm van de Mate 30 Pro de sensoren voor 3D-gezichtsherkenning. Zo kan je de smartphone beveiligen met jouw gezicht, een feature die ook op de Mate 20 Pro en iPhone X en nieuwer zit. De Pixel 4 (XL) krijgt eveneens geavanceerde gezichtsbeveiliging.

In tegenstelling tot Apple en Google behoudt Huawei de vingerafdrukscanner. De Mate 30 Pro heeft een optische scanner onder het display, die je alleen ziet als je het toestel wil ontgrendelen. Handig als je geen gezichtsbeveiliging wil gebruiken, of niet wil kiezen tussen de twee methoden.

Nieuwe smartwatch in aantocht

Naast drie Mate 30-smartphones lijkt Huawei op 19 september ook een nieuwe smartwatch te presenteren. De bekende telecomlekker Evan Blass heeft op Twitter afbeeldingen gepubliceerd van wat hij de Watch GT2 noemt. Het horloge komt in diverse kleuren met verschillende bandjes, onder andere van rubber.

Huawei Watch GT2

Technische details van de smartwatch zijn nog onbekend. Eerder werd wel al duidelijk dat hij op Huawei’s eigen software draait en dus niet op Google’s Wear OS. Wanneer hij uitkomt en hoe duur hij wordt, horen we waarschijnlijk donderdag.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Bronnen afbeeldingen: Evleaks, Evleaks
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's