Terugblik op een iconisch Android-toestel: Motorola Milestone

Redactie
18 maart 2016, 14:00
3 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: Motorola Milestone

De naam zegt het al: de Motorola Milestone (Droid in Amerika) markeerde zes jaar geleden een mijlpaal in de ontwikkeling van Android én Motorola.  Maar wat maakte het toestel zo speciaal?

Lees verder na de advertentie.

Bij de introductie van de Motorola Milestone waren critici  onder de indruk. Het toestel had naast  een fysiek toetsenbord een capacitief touchscreen-toetsenbord. Het scherm was ‘maar liefst’ 3,7 inch groot en de behuizing 14 millimeter dik. Relatief  dun voor die tijd, zeker gezien de toevoeging van het fysieke toetsenbord.

Motorola Milestone terugblik

De Droid  was het eerste Android-toestel van Motorola. De smartphone werd onder de naam Milestone in Europa op de markt gebracht, waar het vanaf maart 2010 in de Benelux  te koop was voor 549 euro. In commercials (zie hieronder) werd vooral de iPhone op de hak genomen door te belichten wat de Milestone wel, en de iPhone 3GS n ­et kon. Denk aan multitasking, widgets en de mogelijkheid om 5 megapixel-foto’s te schieten.

Ondanks het spotje boekte de iPhone aanzienlijk meer succes,  want hoewel de Milestone in het eerste weekend mocht rekenen op 100.000 verkochte exemplaren, ging  de iPhone 3GS tijdens het  openingsweekend ruim een miljoen keer over de toonbank.

Een verfijning van Android

Uit de doos draaide de Motorola Milestone als eerste toestel  op Android 2.0 (Eclair). Bij de introductie in 2009 werd beloofd  dat de smartphone de update naar Android 2.2 Froyo zou krijgen. Deze kwam uiteindelijk tot het ongenoegen van velen pas in 2011.  Niettemin was Eclair een welkome verfijning van de eerste Android-versies. Vooral de navigatiemogelijkheden van Google Maps werden  sterk verbeterd en de camera-app kreeg meer mogelijkheden voor scènes, de flitser en zoomen.  Bij de Milestone werd slim op de nieuwe mogelijkheden  ingespeeld door extra accessoires te introduceren, waaronder een auto-dock dat  30 euro kostte. Tevens was de Milestone de eerste smartphone waar standaard Google Maps voor beschikbaar was.

Motorola Milestone Terugblik

Met 512MB RAM, 16GB opslag en een 1420 mAh-accu was de Milestone voor die tijd goed voorzien.  Eén van de grote pluspunten was het fysieke toetsenbord.  Nog niet iedereen was gewend aan  typen op een touchscreen en toetsenbord-apps waren nog lang niet zo goed als nu. De Milestone was ook een erg solide model.  Doorgaans  refereren we aan de Nokia 3310 als we willen uitdrukken hoe valbestendig een smartphone wel of niet is, maar de Milestone kon er ook wat van getuige de reviews.

Toch had het toestel ook zijn minpunten.  Multitouch ontbrak en het fysieke toetsenbord bleek uiteindelijk  niet erg geslaagd. Doordat Motorola het toestel zo dun mogelijk wilde maken, was er gekozen voor vlakke, niet uitstekende letters waardoor nauwkeurig typen werd bemoeilijkt. Desondanks was  de Milestone het  meest verkochte Android-toestel van dat moment. 21 procent van de toen 12,7 miljoen Android-gebruikers had een Milestone in bezit, gevolgd door de HTC Hero (16 procent).

In oktober 2010 werd een opvolger van de Motorola Milestone uitgebracht. De Milestone 2 was een stukje dunner en krachtiger dan zijn voorganger, maar werd al snel  om onduidelijke redenen weer uit de schappen gehaald.

motorola milestone terugblik

In de jaren na de eerste Milestone is er veel veranderd voor Motorola. Het bedrijf werd in 2011 opgekocht door Google, dat het in 2014 weer verkocht aan Lenovo. Laatstgenoemde maakt weliswaar nog gebruik van het Moto-submerk, maar échte Motorola-smartphones gaan  we waarschijnlijk niet meer zien. Lenovo faseert  de Motorola-merknaam uit, wat door veel smartphoneliefhebbers wordt betreurd. Onder de merknaam Moto worden nog alleen  high-end toestellen uitgebracht.

Iconische Androids

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen we al de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Nexus One, HTC One M7, Nexus 7,  Nexus 5  en de YotaPhone 2 onder de loep. Welke Android-telefoon staat jou nog steeds bij en kan niet gemist worden in deze reeks? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu