Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Terugblik op een iconisch Android-toestel: de HTC One M7

Redactie
4 december 2015, 20:15
4 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: de HTC One M7

Tijd voor een nieuwe terugblik op een iconisch Android-toestel: de One M7  herinnert ons aan het innovatieve en succesvolle HTC twee jaar geleden. Wat maakte dit toestel zo bijzonder?

Lees verder na de advertentie.

HTC bracht de One M7, aanvankelijk  HTC One genoemd, begin 2013 uit in de Benelux.  Het toestel volgde de HTC One X op, één van de eerste smartphones met een unibodybehuizing. Waar deze bij de One X nog bestond uit plastic, had de One M7 een volledig metalen behuizing waarmee HTC de trend zette voor een premium lijn aan smartphones. En dat sloeg aan: binnen een paar maanden verkocht  HTC vijf miljoen exemplaren van het toestel.

HTC One M7 terugblik

Tweeënhalf  jaar geleden concludeerden we dat de One één van de meest indrukwekkende smartphones van  2013 was. Dat kwam  voornamelijk dankzij  de ‘ongeëvenaarde bouwkwaliteit waar HTC al geruime tijd om bekendstaat’. Twee jaar later is er nog maar weinig over van de goede naam die de Taiwanese smartphonemaker destijds had. Het bedrijf heeft nog maar een fractie van de smartphonemarkt in handen en lijkt het spoor helemaal bijster.

HTC One M7 terugblik

Blikken we terug op de eerste  One, dan kunnen we niettemin stellen  dat het toestel één van de beste van zijn generatie was. In 2013 ging  het onder meer de concurrentie aan  met de Samsung Galaxy S4  en  de Sony Xperia Z. Met een full-hd-scherm van 4,7  inch, een volledig metalen behuizing, een 2300 mAh-accu en krachtige  stereospeakers had de One meer dan genoeg  in huis om zich te onderscheiden van zijn concurrenten.

Ongeëvenaard

Vooral het beeldscherm van de One maakte een prima  indruk met fraaie  kleuren, prima kijkhoeken en hoge resolutie. Het 4,7 inch-scherm was met zijn 1080p-resolutie zelfs even het scherpste smartphonedisplay ter wereld. Ook het design en de bouwkwaliteit van de One waren bovengemiddeld goed en een inspiratiebron voor veel andere fabrikanten.

Uit de doos draaide de HTC One op  Android 4.1.2 (Jelly Bean) met daaroverheen Sense 5.0, HTCs eigen Android-skin. Deze introduceerde BlinkFeed, het sociale startscherm met  gekleurde en interactieve blokken en nieuwsstreams.  Hoewel BlinkFeed een aardige poging was  om meer dynamische content naar het  homescreen te brengen, was er ook kritiek. Voornamelijk vanwege de warrige manier waarop berichten aan de gebruiker werden getoond. Er was moeilijk een duidelijke stroom in te ontdekken.

Minder kritiek was er op de prestaties van de HTC One M7. Met zijn  Qualcomm Snapdragon 600-chip, 2GB aan RAM, 32GB aan opslag en 4G-ondersteuning was het een enorm krachtige en toekomstbestendige smartphone. Het is dan ook niet zo gek dat de M7 ook de update naar Android Lollipop heeft gekregen. Helaas komt  hij  voor Android Marshmallow niet meer (officieel) in aanmerking.

Krachtige frontspeakers

De One was één van de eerste toestellen waarbij een aanzienlijke poging werd  gedaan om fatsoenlijke speakers te implementeren. HTC plaatste twee speakers aan de voorzijde van het toestel en voegde zogeheten  BoomSound-technologie toe om een voller, helderder geluid te realiseren. En dat lukte, want vergeleken met de concurrentie produceerde de speakers een ongekend luid, helder en vrij zuiver geluid.

htc one m7 terugblik

Ook voor  de camera kwam HTC met iets nieuws. De zogenoemde  ultrapixel-camera zou contrastrijkere en gedetailleerdere foto’s moeten opleveren. HTC kwam met de zelfverzonnen term ultrapixel, om aan te geven dat de camera meer licht kon opvangen voor betere foto’s in donkere omgevingen. In de praktijk viel dat wat tegen, zoals je kunt lezen in onze HTC One review. De foto’s de camera  schiet zijn niet slecht, maar haalden  het qua resolutie en detail niet  bij de concurrentie.

Ondanks dat heeft de HTC One nog steeds een warm plekje in ons hart vanwege zijn fraaie design, krachtige hardware en fijne extra’s. We hopen dan ook dat HTC snel het tij kan keren met een toestel dat net zo vernieuwend als de M7 twee jaar geleden.

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen  we de allereerste Android-smartphone onder de loep: de  T-Mobile G1, ook wel bekend onder de naam HTC Dream. Verder bespraken we de Samsung Galaxy S, de Samsung Galaxy Note  en  de Nexus One.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One A9
HTC One A9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu