De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Opinie: Wat fabrikanten kunnen leren van HMD en Nokia

Erwin Vogelaar
16 februari 2018, 20:33
3 min leestijd
Opinie: Wat fabrikanten kunnen leren van HMD en Nokia

De nieuwe Nokia-smartphones gaan als een speer. Dit kunnen andere fabrikanten leren van het onverwachte succes van het Finse HMD Global.

Lees verder na de advertentie.

Wat fabrikanten kunnen leren van Nokia-smartphones

Het gaat goed met Nokia. De smartphones van fabrikant HMD Global slaan aan en dat is niet zonder reden. Terwijl fabrikanten zoals HTC hun best doen om klanten te lokken met gimmicks waar niemand op zit te wachten, doet HMD het goed met degelijke toestellen en snelle updates.

Comeback kid

Nokia maakte in 2017 een bijzondere comeback. Veel mensen kende het merk natuurlijk nog van de ‘domme’ telefoons van vroeger, zoals de onverwoestbare Nokia 3310 met het spelletje Snake. De naam klinkt dus direct vertrouwd en betrouwbaar in de oren. Toch is een terugkeer met een bekende naam geen gegarandeerd recept voor succes. Kijk bijvoorbeeld naar BlackBerry. HMD heeft het echter slim aangepakt.

Volgens Counterpoint-analist Neil Shah zijn er in het vierde kwartaal van 2017 meer Nokia-smartphones verkocht dan toestellen van HTC, Sony, Google, OnePlus of Lenovo. Dat zijn niet de minste namen op de smartphonemarkt.

Voor iedereen een toestel

Wat HMD slim doet, is dat het bedrijf mooie toestellen voor iedereen beschikbaar maakt. Al voor 119 euro kun je een Nokia 2 met een flinke accu krijgen. Het toestel is alleen erg traag, zoals je in onze Nokia 2 review kunt lezen.

Aan de andere kant van het spectrum is de Nokia 8 een zeer degelijk vlaggenschip, met goede specs. Tussen de Nokia 8 en Nokia 2 zijn nog andere keuzes, zoals de goedkope Nokia 3, wat snellere Nokia 5 en de ‘midrange phablet’ Nokia 6.

Lees ook: Waarom de Nokia 5 Thomas’ favoriete smartphone van 2017 is

Stuk voor stuk zijn dit degelijke toestellen zonder poespas, waarbij voornamelijk de traagheid van de goedkopere modellen tegenstaat. Ze bieden wat je nodig hebt: een prima smartphone met een aardige camera. Toch is dat maar een deel van het verhaal.

Snelle updates

Waar we namelijk echt blij van worden, is hoe HMD omgaat met Android en updates. De meeste fabrikanten kiezen ervoor om op te vallen met een eigen Android-skin. Hierdoor rollen nieuwe Android-updates heel langzaam uit. Samsung biedt bijvoorbeeld een prima smartphone-ervaring, maar gebruikers klagen dat nieuwe versies van Android veel te traag arriveren. HMD kiest voor bijna stock-Android. Dat betekent dat je Android krijgt zoals Google het heeft bedacht.

nokia-smartphones

Het voordeel hiervan is dat Android-updates razendsnel uitrollen. De Nokia 8 is het eerste toestel (dat niet van Google is) met de update naar Android 8.1. Aangezien Googles Pixel-smartphones (afgezien van grijze import) nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland en veel meer kosten, is Nokia de meest toegankelijke weg naar de puurste en meest veilige vorm van Android.

Het succes van Nokia stuurt hopelijk een signaal dat een groot deel van de consumenten waardeert wat HMD maakt: veilige smartphones die betaalbaar zijn. Als bedrijven zoals HTC nog wat willen betekenen op de smartphonemarkt, is Nokia volgens ons het bedrijf om bij af te kijken.

Reviews van alles Nokia-toestellen

We hebben de verschillende toestellen van Nokia uitgebreid getest om te zien hoeveel waar je voor je geld krijgt. De reviews vind je hieronder nog eens op een rijtje:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu