Android Planet sprak met Oppo over de softwareplannen van het bedrijf. Hoe vaak brengt Oppo beveiligingsupdates uit, en kunnen we ooit een telefoon met Android One van ze verwachten? Lees meer in ons interview met Oppo.
Lees verder na de advertentie.
Interview: Oppo over updates, ColorOS en Android One
Omdat Android zo’n open besturingssysteem is, is software een onderdeel waarop fabrikanten zich vooral kunnen onderscheiden. Een fabrikant als Nokia past Android nauwelijks aan, terwijl je in de EMUI-interface van Huawei nauwelijks stock-Android herkent.
Daarom sprak Android Planet met Rocky Cheng van Oppo, een nieuwe fabrikant op de Nederlandse markt. Cheng is Senior Software Engineer bij het bedrijf en kon ons alles over de software vertellen.
ColorOS: even wennen voor Westerse gebruikers
Alle Oppo-smartphones zijn voorzien van ColorOS, een aangepaste Android-interface. Net als bij andere Chinese fabrikanten zijn de aanpassingen heftig. ColorOS, maar ook Huawei’s EMUI en Xiaomi’s MIUI, zit vol met icoontjes in felle, botsende kleuren en menu’s die onoverzichtelijk ogen.
Met ColorOS 6, te vinden op de Oppo Reno-reeks, zijn er al wat aanpassingen om Westerse gebruikers tegemoet te komen. Zo is er nu een app-drawer en zijn de instellingen een stuk versimpeld.

ColorOS heeft inmiddels meer dan 250 miljoen gebruikers wereldwijd, aldus de fabrikant. Het merendeel daarvan bevindt zich waarschijnlijk in Azië: de meeste Oppo-smartphones worden immers om thuisland China verkocht. Cheng gaf aan dat bij toekomstige versies van ColorOS wordt gedacht aan de wensen van Westerse gebruikers, maar dat het altijd een mix zal moeten zijn van de behoeftes van verschillende gebruikers. Oppo heeft immers teveel Aziatische klanten om ze helemaal te negeren.
We vroegen Cheng waarom Oppo dan niet een aparte interface maakt voor Westerse gebruikers. Dat doet bijvoorbeeld OnePlus. In Europa loopt de OnePlus 6T op OxygenOS, Chinese gebruikers krijgen HydrogenOS voorgeschoteld. Grotendeels dezelfde features, maar met een iets andere look toegespitst op de wensen van lokale gebruikers. Cheng gaf toe dat Oppo wel plannen had voor een tweede Android-interface. Dat plan werd uiteindelijk geschrapt; waarom werd niet toegelicht. We zullen dus ook in Europa moeten wennen aan ColorOS.
Android One niet op de planning
Een andere optie is natuurlijk Android One. Dat is een variant van Android waar fabrikanten vrijwel geen aanpassingen aan mogen maken. Het is een goede manier om gebruikers kennis te laten maken met de hardware van een bedrijf, zonder dat ze aan de software hoeven te wennen. Zo heeft Xiaomi de afgelopen twee jaar al een bescheiden succes gehad met Android One-toestellen als de Xiaomi Mi A2, voordat het bedrijf officieel ‘echte’ Xiaomi-smartphones als de Mi 9 introduceerde.
Ook dat zit er voorlopig echter niet in, gaf Cheng aan. Oppo heeft geen plannen om met een Android One-toestel te komen. Het bedrijf wil zich onderscheiden met een combinatie van eigen hardware én software. Wil je het snelle opladen met VOOC-lader en de 10x hybride zoom van de Oppo Reno, dan krijg je dat vooralsnog alleen in combinatie met de ColorOS-interface.
Beveiligingsupdates: ruimte voor verbetering
Een heikel punt blijven de beveiligingsupdates. Vrijwel alle grote Android-fabrikanten garanderen tegenwoordig regelmatige Android-updates tot twee of zelfs drie jaar na de release. Nokia garandeert bijvoorbeeld zelfs maandelijkse updates voor zijn goedkoopste smartphones. Dat begint voor Nederlandse consumenten inmiddels de standaard te worden, maar helaas is het buiten de Europese markt een stuk minder vanzelfsprekend.

In Azië brengt Oppo doorgaans één grote Android-update uit voor zijn populairste smartphones, met daarna ‘regelmatige’ beveiligingsupdates. Een duidelijk beleid lijkt er niet te zijn. Goedkopere toestellen lijken soms helemaal geen grotere updates te ontvangen.
Helaas kon Cheng op dit gebied geen duidelijkheid verschaffen, maar alleen de huidige updateplannen voor de Oppo Reno-reeks benoemen. Die krijgt later dit jaar een Android Q-update en maandelijkse beveiligingspatches 1 tot 2 jaar na de release. Die zullen zo’n dertig tot zestig dagen nadat Google ze uitbrengt verschijnen. Mogelijk verschijnen daarna nog updates, maar dat kon Cheng niet garanderen.
Dat is een behoorlijk karige belofte. De Oppo Reno 10x is immers een vlaggenschip met een stevige adviesprijs van 799 euro. Voor diezelfde prijs haal je nu ook een Samsung Galaxy S10 in huis. Daarvoor garandeert Samsung nu al twee grote Android-updates, en maandelijkse beveiligingsupdates tot begin 2022. Koop je een toptoestel, dan is het inmiddels redelijk om te verwachten dat het twee volle jaren ondersteund wordt. De hoop is nu dat Oppo zich snel aanpast aan Westerse verwachtingen en een consistenter, beter updatebeleid vast stelt.
Lees meer nieuws over Oppo
- Waarom Oppo voorlopig vooral goedkopere smartphones uitbrengt (22-3)
- Oppo Find X6 Pro officieel: heel helder scherm en nieuwe camera’s (21-3)
- Deze Android-smartphones verwachten we de komende maanden (14-3)
- ‘Peperdure Xiaomi 13 Ultra straks ook in Nederland verkrijgbaar’ (12-3)
- Oppo A78 met 50MP-camera naar Nederland voor 295 euro (9-3)