Onze 5 verwachtingen voor de nieuwe Samsung Galaxy A-serie

29 november 2017, 13:31
4 min leestijd
Onze 5 verwachtingen voor de nieuwe Samsung Galaxy A-serie

De release van de nieuwe Samsung Galaxy A-serie komt steeds dichterbij. We hebben de laatste geruchten over de Galaxy A3 (2018) en Galaxy A5 (2018) voor je verzameld.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy A (2018)-verwachtingen verzameld

Nog niet zo heel lang geleden had Samsung ieder jaar een wildgroei aan nieuwe toestellen. Het leek haast alsof de fabrikant elke week een toestel uitbracht, met ingewikkelde namen als Galaxy Grand Prime Duos en Galaxy Ace 2 Mini. Inmiddels is de line-up van de fabrikant een stuk simpeler geworden. Samsung heeft nu de Galaxy S-serie voor vlaggenschepen en Galaxy A-serie voor stijlvolle midrange modellen, terwijl de Galaxy J-reeks instapmodellen biedt. Binnen de reeksen brengt Samsung vervolgens ieder jaar een aantal nieuwe toestellen uit.

De volgende set toestellen die aan een update toe is: de Galaxy A-serie. Smartphones in deze serie worden doorgaans in december of januari onthuld en de Galaxy A3 (2017) en A5 (2017) zijn inmiddels dan ook bijna een jaar oud. Geruchten rondom de nieuwe reeks worden steeds sterker en de aankondiging lijkt inmiddels nabij. Voor het zover is, nemen wij onze Galaxy A (2018)-verwachtingen nog even met je door.

 1. Minstens twee modellen

Net als voorgaande jaren zitten er waarschijnlijk meerdere toestellen in de reeks. Allereerst het instapmodel, de Galaxy A3 (2018). Dat is kleinste en ook het goedkoopste model, doorgaans zo’n 5 inch groot. De Galaxy A5 (2018) is dan een stapje groter, volgens bronnen zo’n 5,5 inch.

galaxy a3 2017 review

In het verleden bracht Samsung nog wel eens de Galaxy A7 uit. Die zat echter qua formaat en prijs zo dicht in de buurt van Samsungs vlaggenschepen, dat hij doorgaans niet in Nederland werd uitgebracht. Ook dit jaar verwachten we hier slechts twee modellen te zien.

2. Design: randloos en voorkantvullend

In 2017 waren randloze schermen dé trend voor vlaggenschepen. Niet alleen de Samsung Galaxy S8, maar ook de LG V30, OnePlus 5T en andere kregen een voorkantvullend beeld mee. Goedkopere smartphones met minimale randen zijn er echter nog maar nauwelijks. Daar gaat verandering in komen.

Samsung Galaxy A5 (2018) and Galaxy A7 (2018) - Exclusive 360-Degree Render Video

Volgens bronnen wordt de volledige Galaxy A-serie namelijk uitgerust met een randloos scherm. Net als bij de Galaxy S8 loopt dat door in de rand, waardoor slechts aan de boven- en onderkant een kleine zwarte balk zit. Bovenstaande video geeft een goed idee van wat we kunnen verwachten.

De homeknop verdwijnt en de vingerafdrukscanner zit dan achterop. Dat scherm krijgt een beeldverhouding van 18,5 bij 9, iets langgerekter dan het 16 bij 9 scherm op de huidige Galaxy A-toestellen. Voordeel: zo kan Samsung het scherm van de smartphones groter maken, zonder dat het apparaat zelf veel groter wordt.

3. Specificaties: mogelijk dubbele camera

Waar de Galaxy Note 8 de allereerste Samsung-smartphone was met een dubbele camera achterop, wordt de Galaxy A-serie waarschijnlijk de eerste met een extra camera voorop. Volgens bronnen heeft de Galaxy A5 een dubbele selfiecamera van 16 megapixel. De Galaxy A3 moet het waarschijnlijk met een enkele lens doen. Achterop hebben beide smartphones ook één camera.

Samsung Galaxy Note 8 review

Van de overige hardware hoef je weinig spannends te verwachten. Die is waarschijnlijk goed, maar niet indrukwekkend. In benchmarks wordt gesproken over 4GB werkgeheugen, een Exynos 7885-chipset met acht cores en 32GB opslagruimte. De Galaxy A3 zit daar waarschijnlijk iets onder, al zijn de exacte specificaties nog onbekend.

4. Software: toch nog Android Nougat

Eind augustus gaf Google de definitieve versie van Android 8.0 (Oreo) vrij. Sindsdien hebben Sony, Huawei en anderen al smartphones met de nieuwe software uitgebracht. Samsung ontbreekt echter nog, en het lijkt er niet op dat de Galaxy A-serie daar verandering in brengt. Uitgelekte benchmarks laten zien dat de smartphones nog op Android 7.1 (Nougat) draaien.

Dat zou een flinke tegenvaller zijn, maar geen grote verrassing. Ook in voorgaande jaren lanceerde Samsung de Galaxy A-serie steeds met verouderde software. Een update volgde steeds pas enkele maanden later. Samsung heeft op dit moment nog nul smartphones met Android Oreo; enkel op de Galaxy S8 wordt de update getest.

Android november

Desalniettemin is het een behoorlijke blamage. Samsung, wereldwijd de populairste maker van Android-smartphones, heeft na bijna een half jaar nog altijd nul smartphones met de nieuwste software. Daardoor mis je voorlopig features als een splitscreenmodus voor video’s, notificatiekanalen en meer.

5. Releasedatum en adviesprijs

De geruchten rondom de Galaxy A-serie worden steeds concreter. Onlangs was de Galaxy A5 (2018) zelfs al kortstondig op de site van Samsung te vinden is. We verwachten dat beide smartphones eind november of in december gepresenteerd worden, en vervolgens (zeer) vroeg in januari verkrijgbaar zijn.

De adviesprijs wijkt waarschijnlijk ook niet af van voorgaande jaren. Een losse Galaxy A3 (2018) kost waarschijnlijk zo’n 300 tot 400 euro, terwijl de Galaxy A5 (2018) dan 400 tot 500 euro gaat kosten. Dat klinkt misschien wat prijzig, maar houd er rekening mee dat Samsung-smartphones snel in prijs zakken. Zo zijn de modellen van vorig jaar inmiddels 100 euro goedkoper dan bij de release.

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu