Archos

Archos

Archos is een Frans smartphone merk dat een aantal jaar geleden nog hel actief was. Het merk had een grote focus op budgetsmartphones. Zo introduceerde ze in 2017 zelfs een Android-smartphone voor slechts 50 euro. Inmiddels heeft de smartphone markt geen focus meer bij Archos. Lees verder

Laatste Archos reviews

Archos nieuws

Archos en Android, niet de perfecte match

Archos en Android, niet de perfecte match

De smartphones en (veel) tablets van Archos draaiden op Android, maar dat was niet de perfecte match. Zo bevatte de software veel bugs, die grote problemen opleverde bij verschillende toestellen. Qua updates hoefde je ook niet al teveel te verwachten, zodat je niet (snel) aan de slag kon met nieuwe Androidversies of beveiligingspatches. Daardoor scoorde andere merken meer punten dan Archos. Wat wel fijn was, was dat er verschillende eigen ontwikkelde apps werden meegeleverd, vooral om media in allerlei formaten af te spelen.

Archos, Frans merk zonder lange adem

De eerste stappen van Archos op de smartphonemarkt dateren uit 2013. Het bedrijf maakte destijds al tablets met Windows 7 en Android. In de jaren erna zette Archos een wereldwijde smartphonetak op onder de vleugels van moederbedrijf ZTE. ZTE is een grote smartphonefabrikant uit China. De Archos-toestellen zijn nooit heel succesvol geworden, met name omdat ze in de praktijk regelmatig tegenvielen en de softwareondersteuning beperkt was.

De toestellen hadden weliswaar vaak goede specificaties voor een scherpe prijs, maar bleken bij dagelijks gebruik van mindere (bouw)kwaliteit of draaiden instabiele software. Er gingen relatief veel Archos-smartphones retour vanwege mankementen. Archos-softwareschil over Android bleek bovendien relatief beel bugs te bevatten, wat de gebruikservaring negatief beïnvloedde. 

De software kreeg ook weinig beveiligingsupdates en versie-updates. Archos stak hier minder moeite in dan concurrerende merken. Klanten vonden dit niet fijn omdat ze minder profiteerden van verbeteringen in het Android-besturingssysteem en omdat beveiligingsproblemen niet opgelost werden.

De laatste smartphones van Archos voor Europa dateren alweer uit begin 2019. Deze toestellen zijn in beperkte oplage in Nederland uitgebracht, maar ook snel weer uit de winkels verdwenen. De toestellen vormden – zo bleek pas later – het voorlopige slotstuk van Archos’ smartphone-avontuur. Moederbedrijf ZTE is zich daarna gaan richten op de verkoop van smartphones onder de eigen merknaam en onder de merknaam Nubia. 

Betaalbare smartphones met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding zijn er gelukkig nog steeds. Onder andere van Xiaomi, Realme, Oppo en OnePlus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu