De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

60Hz, 90Hz en verder: ververssnelheid van smartphoneschermen uitgelegd

Dennis de Vries
22 november 2019, 19:18
4 min leestijd
60Hz, 90Hz en verder: ververssnelheid van smartphoneschermen uitgelegd

Een 90Hz-scherm in smartphones is ‘hot’. Wat betekent deze hoge ververssnelheid en wat zijn de voordelen? Android Planet vertelt je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

Wat is de verversnelheid van een scherm?

Het is steeds vaker een belangrijk onderdeel in de reviews van dure smartphones: een scherm met een ververssnelheid van 90Hz. De ververssnelheid van een beeldscherm geeft aan hoeveel keer per seconde alle pixels ververst worden. De ververssnelheid wordt aangeduid in Hertz (Hz), wat dus staat voor het aantal keer dat het beeld per seconde volledig ververst wordt.

oneplus 7t review

De meeste smartphones hebben een ververssnelheid van 60Hz. Dat betekent dat het scherm elke 16,6 milliseconde een volledig nieuw plaatje kan laten zien, wat neerkomt op 60 keer per seconde. Het is belangrijk dat de software dit bij kan benen. Tijdens het gebruik moet een app moet dus elke 16,6 milliseconde klaar zijn om een volledig nieuw plaatje te laten zien. Is een app daar niet goed op geprogrammeerd, dan kan er ‘lag’ optreden en lijkt de app te stotteren.

Een hoge ververssnelheid is fijn, omdat bewegende beelden en animaties daardoor een stuk vloeiender weergegeven worden. Vooral bij video’s en games is dit belangrijk, maar het verschil is ook goed te merken als je gewoon door het menu bladert of over een website scrolt. Als we het hebben over het weergeven van vloeiende beelden, gaat het om de ‘display refresh rate’. Een andere vorm van ververssnelheid is de ‘touch refresh rate’. Deze geeft aan met welke snelheid aanrakingen van het touchscreen worden geregistreerd. Vaak is die gelijk aan de display refresh rate.

Hz en fps: is er een verschil?

Als het over vloeiende beelden gaat, komt er vaak ook een andere term om de hoek kijken: framerate, aangeduid in frames per seconde (fps). Fps en Hz zijn niet hetzelfde. De ververssnelheid in Hertz slaat puur op wat het scherm kan weergeven. De framerate alleen over het medium dat afspeelt, en hoeveel beelden die per seconde naar je scherm stuurt.

Het is dus mogelijk een game met een framerate van 30fps te spelen op een 60Hz-scherm. Andersom kun je ook media afspelen met een hogere framerate, op een scherm met lagere ververssnelheid. Het beste, meest vloeiend ogende resultaat krijg je als beide op elkaar afgestemd zijn.

Is hogere ververssnelheid beter?

Is een 90Hz-scherm beter? Jazeker. Een hogere ververssnelheid van het scherm levert op high-end smartphones een subtiele, maar merkbare verbetering op. Zo bleek in de review van de Google Pixel 4 XL:

Fijn is dat het display van de Pixel 4 XL een maximale ververssnelheid van 90Hz heeft. Dit zorgt ervoor dat alles veel vloeiender oogt. Dit merk je vooral als je door de interface navigeert of aan het browsen bent en lange teksten leest.

Ook de OnePlus 7T en OnePLus 7T Pro zijn voorzien van een 90Hz-scherm:

Leg je het display van de 7T (Pro) naast een standaard 60Hz-scherm van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 10, dan zie je het verschil direct. Het is dan ook best lastig om terug te gaan naar een scherm die de hogere ververssnelheid niet heeft. Alles oogt minder soepel en de software lijkt meer te haperen, omdat animaties minder vloeiend in elkaar overlopen.

Nadelen 90Hz-scherm

Er kleven ook wat nadelen aan een 90Hz-scherm. Zo werd Google al snel na de lancering gedwongen om een fix uit te brengen voor het scherm van de Pixel 4. Bij een lage schermhelderheid schakelde die automatisch terug naar een lagere ververssnelheid om flikkeringen te voorkomen, iets wat via een update (gedeeltelijk) werd opgelost.

Daarnaast is de software van invloed of er voordeel is bij een hoge ververssnelheid. Zo heeft de ontwikkelaar Niantic zijn game Pokémon Go begrensd op 30fps, ongeacht op welk scherm je het bekijkt. Het display schakelt in deze gevallen zelf terug naar een lagere ververssnelheid om stroom te besparen.

batterijduur 90hz-scherm

Een hogere ververssnelheid betekent ook een grotere aanslag op de accuduur. Website Android Authority meette de prestaties van de accu bij gebruik van de internetbrowser op de OnePlus 7 Pro. Als het scherm was ingesteld op full hd-resolutie, ging de accu op 60Hz een goede 40 procent langer mee dan op 90Hz.

90Hz en 120fps de toekomst?

Steeds meer fabrikanten zetten in op een scherm met een ververssnelheid van 90Hz. Voor nu is dat nog voorbehouden aan de duurdere toestellen, maar waarschijnlijk wordt het op termijn ook beschikbaar op goedkopere midrange-toestellen.

Asus ROG Phone 2 gelekt

Ondertussen proberen fabrikanten elkaar af te troeven met schermen met een nog hogere ververssnelheid. Speciale gamingtelefoons als de Razer Phone 2 en Asus ROG Phone 2 zijn al voorzien van een scherm dat maximaal 120Hz kan tonen.

De nieuwe mobiele processor van Samsung ondersteunt 120Hz-schermen en het lijkt erop dat de Galaxy S20 een dergelijk display krijgt. En fabrikant Sharp heeft in Japan een telefoon met een scherm dat 240Hz aankan. Voor dat laatste is wel een softwarematig trucje nodig: het 120Hz-scherm voegt zwarte frames toe om tot een hogere ververssnelheid te komen.

Bronnen afbeeldingen: Android Authority, Weibo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 4
Google Pixel 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's