De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google verplicht Android Go voor minder krachtige smartphones’

Michel van 't Klaphek
23 juli 2020, 15:02
2 min leestijd
‘Google verplicht Android Go voor minder krachtige smartphones’

Google gaat smartphonemakers voor het blok zetten. Telefoons met precies 2GB werkgeheugen (of minder) moeten Android Go krijgen, in plaats van de zwaardere versie van het besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Google Android Go dé standaard voor goedkope telefoons gaat maken

Dat blijkt uit een gelekt document dat Google naar smartphonemakers heeft gestuurd. De doorgaans betrouwbare website XDA Developers heeft een kopie ontvangen en schrijft dat Android Go verplicht wordt voor telefoons met 2GB aan werkgeheugen of minder. De ‘maatregel’ gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar in.

xiaomi mi a3 review

Dit betekent dat wanneer een telefoonfabrikant een smartphone met 2GB RAM en Android 10 probeert uit te brengen, men wordt teruggefloten door Google. De fabrikant in kwestie wordt in dat geval verplicht om het toestel te voorzien van Android Go. Dit is een lichtere versie van het ‘normale’ Android-besturingssysteem en bedoeld voor smartphones met minder krachtige hardware.

Het nieuwe beleid geldt alleen voor smartphones die nog uit moeten komen, aldus XDA Developers. Heb je momenteel een telefoon met (minder dan) 2GB werkgeheugen, zoals de Nokia 1 Plus of Nokia 3.2? Dan word je niet ineens teruggezet naar de Android Go-versie van het besturingssysteem. Wanneer je toestel naar een nieuwe versie-update wordt bijgewerkt, krijg je ook de ‘gewone’ variant aangeboden.

Andere strategie voor Go

Google kondigde Android Go aan in 2017. Go werd toen aangekondigd als hét besturingssysteem voor Android-toestellen met 1GB werkgeheugen, of minder. Omdat telefoons steeds meer functies krijgen is er ook meer RAM nodig. Vermoedelijk speelt Google hierop in door de toelatingseisen voor het Android Go-programma nu aan te scherpen.

Er zijn verschillende versies van Android in gebruik. Naast de standaardversie, zoals Android 11 dat later dit jaar uitkomt, en Android Go bestaat ook Android One. Deze versie probeert vooral het updatebeleid van fabrikanten te stroomlijnen. Bekijk onderstaande video om meer te leren over Android-updates.

Hoe Android-updates jouw smartphone vernieuwen en beschermen

Het laatste nieuws over Android Go:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu