De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Apps geforceerd afsluiten: waarom deze gewoonte meer kwaad dan goed doet

Michel van 't Klaphek
25 december 2023, 9:28
3 min leestijd
Apps geforceerd afsluiten: waarom deze gewoonte meer kwaad dan goed doet

Apps geforceerd afsluiten is is niet per se zinvol. Sterker nog, deze handeling doet meer kwaad dan goed.

Lees verder na de advertentie.

Waarom je apps niet geforceerd hoeft af te sluiten

Vanaf de onderkant van het telefoonscherm omhoog swipen, van links naar rechts vegen en dan op ‘Alles wissen’ tikken. Voor veel mensen is het geforceerd afsluiten van (Android-)apps een gewoonte geworden. Er wordt weleens gezegd dat deze handeling batterij bespaard, een smartphone sneller maakt en goed is voor de algehele digitale hygiëne.

apps geforceerd afsluiten

Dit klopt echter niet. Moderne telefoons, zowel Android-toestellen als iPhones, zijn slim genoeg om hun appbeheer zelf uit te voeren. Daar is de gebruiker (meestal) niet bij nodig. Sterker nog, het is verstandiger om Android gewoon zijn werk te laten doen. Zelf aan de slag gaan met het afsluiten van apps levert enkel gedoe op.

Het zijn de woorden van Hiroshi Lockheimer, topman bij Google. Lockheimer is vicepresident van zowel Android, Chrome (OS) en Google Play en speelt dus een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze platformen.

Slapende apps

Om zijn woorden te snappen is het handig om te weten hoe Android in grote lijnen werkt. Een telefoon heeft werkgeheugen, ook wel RAM genoemd, nodig om applicaties te kunnen draaien. Dit kortetermijngeheugen zorgt ervoor dat het systeem onthoudt waar je was gebleven in een app.

Zodra je een applicatie niet langer gebruikt draait deze op de achtergrond door, maar op een minimale manier. Veel belangrijke functies worden ‘bevroren’ en de benodigde hoeveelheid werkgeheugen wordt (tijdelijk) teruggegeven aan het Android-systeem. Ook legt de applicatie niet langer beslag op de rekenkracht van het toestel.

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro preview

Op de achtergrond draaiende apps zijn als het ware aan het slapen. Het overzicht van actieve apps, dat je opent door van onder het scherm naar boven te vegen, toont als het ware screenshots. Android laat een glimp van de apps zien, zonder dat ze beslag leggen op de rekenkracht en het geheugen van het toestel.

Haal je een eerder geopende app weer uit de ijskast? Dan ontwaakt deze razendsnel, omdat hij nog in het kortetermijngeheugen van de telefoon zit. Binnen een fractie van een seconde kun je dus weer verder gaan met waar je gebleven was. Hier zorgt het Android-besturingssysteem voor.

Wanneer je apps wél moet afsluiten

Sluit je een app juist helemaal af? Dan verdwijnt deze uit het kortetermijngeheugen van het toestel. De eerstvolgende keer dat je op het icoontje tikt moet deze dus helemaal opnieuw opstarten. Dit kost meer batterij dan apps die op de achtergrond aan het slapen zijn.

Er is eigenlijk maar één reden om apps wél handmatig uit te schakelen: bij problemen. Wanneer een applicatie blijft hangen of zich anderszins vreemd gedraagt, wil het nog weleens helpen om deze helemaal af te sluiten.

Zo haal je alles uit je Android-toestel

Van WhatsApp beveiligen tot aan je smartphone snel en efficiënt opruimen: op Android Planet vind je alles om het maximale uit je smartphone te halen. Naast handige tipartikelen duiken we ook regelmatig de diepte in. Hoe kies je bijvoorbeeld een goede usb-kabel voor Android Auto? En wat moet je doen als je telefoon warm wordt?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu