De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Opinie: onderzoek Consumentenbond over Android-updates trekt rare conclusies

Thomas Haenen
29 mei 2019, 13:47
5 min leestijd
Opinie: onderzoek Consumentenbond over Android-updates trekt rare conclusies

De Consumentenbond claimt dat Android-smartphones te weinig updates krijgen. Uit onderzoek van Android Planet blijkt echter dat de organisatie zijn claims deels baseert op onvolledige data.

Lees verder na de advertentie.

Updatebeleid Android-fabrikant beter dan geclaimd

Het updatebeleid van fabrikanten komt regelmatig in het nieuws. Smartphonemakers zijn immers nog altijd regelmatig traag of onvolledig in het updaten van hun Android-smartphones. Met een nieuw onderzoek laat de Consumentenbond wederom veel stof opwaaien. Het bedrijf zegt niet te spreken te zijn voor de updates van veel fabrikanten.

“Updates zijn onmisbaar voor een veilig gebruik van je telefoon. De prijs van een toestel mag niet bepalen of je wel of geen updates krijgt. Iemand die niet de duurste telefoon kan of wil betalen, moet zijn toestel ook gewoon veilig kunnen gebruiken,” aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Uit het onderzoek van de bond komen echter enkele opmerkelijke claims naar voren, die niet gestoeld lijken te zijn op de werkelijkheid, zo blijkt uit onderzoek van Android Planet.

android beveiligingsupdate

Ondersteuning bij Huawei en Sony loopt wél door

Zo geeft de Consumentenbond aan dat Sony na anderhalf jaar stopt met het updaten van de Xperia XA-reeks. Dit terwijl de Xperia XA1, die begin 2017 verscheen, onlangs nog de beveiligingsupdate van mei 2019 ontving. Ook wordt geclaimd dat “geen van de Huawei-smartphones […] meer dan één versie-update [heeft] gehad,” waardoor het bedrijf volgens de Consumentenbond het beduidend minder goed dan de concurrentie. De Huawei Mate 9 heeft sinds zijn release in het najaar van 2016 echter zowel een Android Oreo als Android Pie-update ontvangen.

In een reactie laat de Consumentenbond weten dat het artikel mogelijk is geschreven voordat “[de bewuste toestellen] een update hebben gehad. Dat kan ik niet bevestigen, maar ook niet uitsluiten,” aldus een woordvoerder. Wel zegt men dat 90 procent van alle smartphones die in Nederland verkocht worden getest zijn.

Android One: updates volgens vast stramien

Ook hekelt de Consumentenbond het updatebeleid van sommige Android One-smartphones. De bond merkt op dat deze smartphones gegarandeerd twee grote Android-updates krijgen, maar dat fabrikanten zich er soms wel erg makkelijk vanaf maken. “Fabrikanten die er twee beloven, brengen zo’n smartphone dan uit met een oude versie en updaten kort daarna.”

Xiaomi Mi A1 Android Pie-update 4G-storing

Als voorbeeld wordt onder andere de Xiaomi Mi A1 aangehaald. Ook daar zitten er echter wat haken en ogen aan de claims van de bond. Het toestel werd in augustus 2017 in China uitgebracht (een maand later in Nederland) met Android Nougat, op dat moment nog de nieuwste versie. Zeer kort daarna bracht Google pas Android Oreo uit. Omdat een toestel vaak al weken of zelfs maanden eerder in productie moet, was het voor Xiaomi in feite onmogelijk om het toestel dan al van Oreo te voorzien.

Voor Android One-smartphones is er desalniettemin genoeg ruimte voor verbetering. Zo maakte het Turkse General Mobile onlangs bekend de stekker uit de GM6 te trekken, voordat de geplande Android 9.0-update verschijnt. Dat toestel krijgt geen verdere updates, zo gaf het bedrijf toe in een reactie aan de Consumentenbond. Ook Google trok zijn handen er vanaf, en legt de verantwoordelijkheid volledig bij de fabrikant.

In het artikel worden meer opmerkelijke claims gemaakt. “Bij Motorola is het duidelijk: twee versie-updates voor het topsegment, één voor de middenklasse, en géén voor de allergoedkoopste smartphones,” beweert de bond. Dat terwijl de onlangs verschenen Moto G7 Play minstens één grote update krijgt, zo laat de fabrikant ons weten. Met een prijs van 138 euro is het de goedkoopste smartphone die Motorola dit jaar heeft uitgebracht.

‘Uitblinker’ is Sony zonder verdere updates

Opmerkelijk genoeg raadt de Consumentenbond zelf de Sony Xperia XZ1 aan als ‘uitblinker’. Hoewel dat toestel inderdaad tot nu toe vrijwel alle updates heeft ontvangen, liggen er waarschijnlijk nog maar weinig updates voor in het vooruitschiet. Bronnen beweren dat het toestel waarschijnlijk geen Android Q-update ontvangt. Nu nog een bijna twee jaar oude Xperia XZ1 kopen zou dus niet verstandig zijn.

Dat het updatebeleid van veel Android-fabrikanten beter kan, is moeilijk te betwisten. Zo zijn er nog altijd relatief grote fabrikanten als LG en HTC die geen enkele Android Pie-update hebben uitgerold, een maand nadat de software verscheen. Met budgetsmartphones van bedrijven als Huawei en Motorola is het inderdaad onzeker hoe vaak er beveiligingsupdates voor verschijnen.

nokia 8.1 winnaar

Android-smartphones met updates in elke prijsklasse te vinden

Wel zijn er inmiddels in elke prijsklasse toestellen te vinden met langdurige ondersteuning. Met Nokia-smartphones van 100 tot 600 euro krijg je tot minstens drie jaar na de release maandelijkse beveiligingsupdates, waarmee je adequaat beschermd bent tegen eventuele kwetsbaarheden in de software. Ook Samsung, dat in het verleden aangeklaagd werd door de Consumentenbond voor gebrekkige updates, biedt goede ondersteuning. De Galaxy S7, die begin 2016 verscheen, krijgt ook nu nog minstens één update per kwartaal.

De claim van de Consumentenbond dat het update van alle Android-fabrikanten faalt, is dan ook schromelijk overdreven. De bond eist dat fabrikanten al hun toestellen tot vier jaar na de release updaten (hoewel de werkelijke gemiddelde gebruiksduur op zo’n drie jaar ligt), en claimt dat niemand aan die zelfbedachte standaard voldoet.

In werkelijkheid bieden fabrikanten als Nokia, Samsung, Sony en anderen tegenwoordig echter adequate, regelmatige bescherming voor langere tijd. Veel consumenten hoeven zich dan ook weinig zorgen te maken om deze onnodige bangmakerij van de Consumentenbond.

Benieuwd welke nieuwe software jouw smartphone nog gaat krijgen? Check ons overzicht met verwachte Android 9.0-updates en verwachte Android 10.0-updates. Ook brengen we wekelijks een lijst met de laatste (beveiligings)updates uit.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu