Overzicht: deze toestellen krijgen de Android P-update
Thomas Haenen

De definitieve release van Android P laat nog wel even op zich wachten, maar veel fabrikanten hebben al laten weten updates uit te brengen. In dit overzicht lees je welke Android-smartphones straks een Android 9.0-update krijgen.

Het grote Android 9.0 update-overzicht

Er zijn honderden Android-smartphones in Nederland te koop, waardoor het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. In deze lijst vind je op een rijtje welke toestellen de Android 9.0-update ontvangen. Soms komt die informatie direct van de fabrikant, soms gaat het om een verwachting of gerucht. We werken dit overzicht regelmatig bij, zodat je altijd weet of jouw smartphone nou wel of niet een update krijgt.

Tussen haakjes hebben we aangegeven of en wanneer een smartphone een update krijgt. Bovenal geldt: alles is onder voorbehoud. De plannen van fabrikanten willen nog wel eens wijzigen, waardoor een update later of zelfs helemaal niet verschijnt. Het duurt bovendien vaak meerdere weken of maanden voor een update wereldwijd beschikbaar is. Zie je dat jouw smartphone in Brazilië al bijgewerkt is, dan betekent dat niet direct dat de update ook in Nederland beschikbaar is.

Wanneer kan ik de Android P-update downloaden?

Google gaf in maart de eerste Developer Preview van Android P vrij. Inmiddels is deze voorlopige versie beschikbaar voor een handjevol toestellen, waaronder de Google Pixel-reeks, OnePlus 6, Nokia 7 Plus en Sony Xperia XZ2. Die zit echter nog vol incomplete features en bugs. De verwachting is dat in augustus of september de definitie versie verschijnt van Android P. Vervolgens is het aan fabrikanten om de software geschikt te maken voor hun smartphones.

Dit Android 9.0 update-overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2018.

Google

Met een smartphone van Google kun je er op rekenen dat je Android-updates als eerste ontvangt. Helaas is 2018 wel het jaar dat het zoekbedrijf enkele van zijn oude, populaire smartphones laat vallen. Vanaf dit jaar worden alleen nog Pixel-toestellen bijgewerkt, die officieel niet eens in Nederland verkocht worden. Heb je nog een Nexus, dan val je met Android P buiten de boot.

Samsung

Het updatebeleid van Samsung is de laatste tijd herhaaldelijk in het nieuws geweest, na een bodemprocedure van de Consumentenbond. Hoewel er in het verleden veel over geklaagd werd, is Samsung tegenwoordig relatief snel en volledig met zijn updates, zeker vergeleken met enkele concurrenten. Omdat het bedrijf veel smartphones uitbrengt is nog niet zeker welke smartphone wat krijgt, maar dit is wat we verwachten.

Huawei

Ooit was Huawei dramatisch slecht in het updaten van smartphones, maar het Chinese bedrijf heeft zijn leven gebeterd. Voor alle smartphones met een adviesprijs boven de 300 euro worden maandelijkse beveiligingsupdates gegarandeerd, en minstens één grote Android-update. Heb je een wat goedkoper toestel, dan krijg je wel beveiligingsupdates maar niet altijd een grotere update.

Nokia

Kudos voor Nokia, dat veruit het beste updatebeleid heeft van alle fabrikanten. De Finse fabrikant garandeert namelijk twee jaar ondersteuning voor al zijn smartphones. Zelfs de allergoedkoopste toestellen van minder dan honderd euro krijgen dus niet alleen een update naar Android P, maar óók naar Android Q in 2019. Wat volgt is dan ook een lange lijst.

OnePlus

In 2017 verliep het updateproces van OnePlus nog wat moeizaam, maar voor Android 9.0 belooft het bedrijf beterschap. De OnePlus 6 is één van de eerste smartphone waarop je de Android P Developer Preview kon proberen, en we verwachten dan ook dat het bedrijf snel nieuwe software uitrolt.

Motorola

Onlangs heeft Motorola zijn updatebeleid verduidelijkt. Het bedrijf belooft beveiligingsupdates voor vrijwel al zijn smartphones, en grotere updates voor een handjevol toestellen. Helaas vallen oudere toestellen buiten de boot: die hebben dit jaar al hun update naar Android 8.0 gekregen, en daar blijft het bij.

Sony

Van de grote fabrikanten is Sony één van de beste in het updaten van zijn smartphones. Niet alleen ondersteunt het bedrijf nog veel oudere toestellen, ook verschijnt nieuwe software doorgaans snel. Officiële plannen voor Android 9.0-updates zijn er nog niet, maar dit is waar wij op rekenen.

HTC

In het verleden was HTC zeer vlot in het updaten van zijn smartphones, maar recentelijk is dat nogal spaak gelopen. Dat de meest recente vlaggenschepen van het bedrijf een update krijgen, durven we wel te zeggen. Over oudere, goedkopere smartphones doet het bedrijf echter geen uitspraken.

LG

Het updatebeleid van LG is niet om over naar huis te schrijven. De fabrikant is relatief langzaam en behoorlijk onvolledig met zijn updates. De meest recente vlaggenschepen worden waarschijnlijk bijgewerkt, maar meer durven we nog niet te zeggen.

Xiaomi

Vanaf begin 2018 is Xiaomi officieel actief op de Nederlandse markt. Smartphones van het bedrijf zullen verkocht worden via Kruidvat, al zijn er ook enkele webwinkels die toestellen van het Chinese bedrijf verkopen. Alleen van de Xiaomi Mi A1 weten we zeker dat ‘ie een update krijgt, omdat deze op Android One loopt.

BlackBerry

Sinds enige tijd brengt BlackBerry niet meer zelf zijn smartphones uit, maar heeft het een licentie afgegeven aan TCL Mobile. Dat is hetzelfde Chinese moederbedrijf achter onder andere de Alcatel-smartphones. Bij ‘het nieuwe BlackBerry’ staat veilige software voor zakelijke gebruikers centraal. Het bedrijf is dan ook redelijk goed in het updaten van zijn smartphones. Plannen voor Android P zijn echter nog onbekend.

Wileyfox

De toestellen van Wileyfox draaiden voorheen CyanogenOS, een aangepaste versie van Android. Omdat Cyanogen inmiddels is gestopt, hebben alle Wileyfox-smartphones een standaardversie van Android gekregen. Doorgaans is het bedrijf redelijk vlot met updates, maar omdat ze al een tijdje geen nieuwe smartphones uitgebracht hebben, weten we niet zeker of bestaande smartphones nog worden bijwerkt.

Wat is er nieuw in Android 9.0 (P)?

Android 9.0 biedt een flink aantal verbeteringen die het besturingssysteem weer een frisse look meegeven. Ook biedt Google betere ondersteuning voor nieuwe hardware, zoals dubbele camera’s en schermen met een notch. Tot slot zijn er veel verbeteringen gericht op het beschermen van je privacy en het gezonder omgaan met je smartphone.

  • Verbeterde notificaties zijn uitgebreid met afbeeldingen en meer details
  • Complete nieuwe bediening door te vegen en swipen
  • Meer privacy door apps op de achtergrond te beperken
  • Ondersteuning voor meerdere camerasensoren
  • Geschikt voor schermen met een notch, een uitsnede aan de bovenkant van een display
  • Instellingen-scherm is kleurrijker
  • Snelle instellingen-paneel is versimpeld en werkt sneller
  • Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd
  • Android P is energiezuiniger en biedt betere accuduur
  • Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Staat jouw toestel niet in de lijst? Geen paniek, veel fabrikanten hebben hun plannen nog niet officieel gedeeld. Reageer hieronder met de naam van jouw toestel, en we gaan voor je uitzoeken of je een update kunt verwachten!

Lees het laatste nieuws over Android

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.