De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 9.0 (Pie)-update

Redactie
2 juni 2019, 7:00
10 min leestijd
Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 9.0 (Pie)-update

Google heeft Android Pie uitgebracht voor de Pixel-toestellen, maar veel fabrikanten moeten de update nog naar andere smartphones brengen. In dit overzicht lees je welke Android-toestellen straks een Android 9.0-update krijgen.

Lees verder na de advertentie.

Het grote Android 9.0 update-overzicht

Er zijn honderden Android-smartphones in Nederland te koop, waardoor het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. In deze lijst vind je op een rijtje welke toestellen de Android 9.0-update ontvangen. Soms komt die informatie direct van de fabrikant, soms gaat het om een verwachting of gerucht. We werken dit overzicht regelmatig bij, zodat je altijd weet of jouw smartphone nou wel of niet een update krijgt.

Tussen haakjes hebben we aangegeven of en wanneer een smartphone een update krijgt. Bovenal geldt: alles is onder voorbehoud. De plannen van fabrikanten willen nog wel eens wijzigen, waardoor een update later of zelfs helemaal niet verschijnt. Het duurt bovendien vaak meerdere weken of maanden voor een update wereldwijd beschikbaar is. Zie je dat jouw smartphone in Brazilië al bijgewerkt is, dan betekent dat niet direct dat de update ook in Nederland beschikbaar is.

Wanneer kan ik de Android Pie-update downloaden?

Google gaf in maart de eerste Developer Preview van Android Pie vrij. Inmiddels is de definitieve versie uitgebracht, maar helaas alleen voor de Pixel-telefoons. Nu is het aan fabrikanten om de software beschikbaar te maken voor hun smartphones. Hoe lang dit duurt, verschilt helaas per fabrikant. Wel is het zo dat Android Pie al vanaf de eerste bèta ook op andere toestellen te gebruiken was. Die smartphones kregen dan ook snel een definitieve Android Pie-update. Het gaat om onder meer de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en Sony Xperia XZ2.

Dit Android 9.0 update-overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2019.

Google

Met een smartphone van Google kun je er op rekenen dat je Android-updates als eerste ontvangt. Helaas is 2018 wel het jaar dat het zoekbedrijf enkele van zijn oude smartphones laat vallen. Vanaf dit jaar worden alleen nog Pixel-toestellen bijgewerkt, die officieel niet in Nederland verkocht worden. Heb je nog een Nexus, dan val je met Android Pie buiten de boot.

Samsung

Het updatebeleid van Samsung is de afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws geweest, na een bodemprocedure van de Consumentenbond. Hoewel er in het verleden veel over geklaagd werd, is Samsung tegenwoordig snel en volledig met zijn updates. Omdat het bedrijf veel smartphones uitbrengt, is nog niet zeker welke smartphone wat krijgt, maar dit is wat we verwachten.

Huawei

Ooit was Huawei dramatisch in het updaten van smartphones, maar het Chinese bedrijf heeft zijn leven gebeterd. Voor alle smartphones met een adviesprijs boven de 300 euro worden maandelijkse beveiligingsupdates gegarandeerd, en minstens één grote Android-update. Heb je een goedkoper toestel, dan krijg je wel beveiligingsupdates maar niet altijd een grotere update.

Nokia

Complimenten voor Nokia, dat veruit het beste updatebeleid heeft van alle fabrikanten. De Finse fabrikant garandeert namelijk twee jaar ondersteuning voor al zijn smartphones. Zelfs de allergoedkoopste toestellen van minder dan honderd euro krijgen dus niet alleen een update naar Android Pie, maar ook naar Android Q in 2019. Wat volgt is dan ook een lange lijst.

OnePlus

In 2017 verliep het updateproces van OnePlus moeizaam, maar voor Android 9.0 belooft het bedrijf beterschap. De OnePlus 6 is één van de eerste smartphone waarop je de Android Pie Developer Preview kon proberen, en we verwachten dan ook dat het bedrijf snel nieuwe software uitrolt. Bovendien brengt het bedrijf onverwachts ook updates uit voor de ‘oudere’ OnePlus 3 en 3T.

Motorola

Onlangs heeft Motorola zijn updatebeleid verduidelijkt. Het bedrijf belooft beveiligingsupdates voor vrijwel al zijn smartphones, en grotere updates voor een handjevol toestellen. Helaas vallen oudere toestellen buiten de boot: die hebben dit jaar al hun update naar Android 8.0 gekregen, en daar blijft het bij.

Sony

Van de grote fabrikanten is Sony één van de beste in het updaten van zijn smartphones. Niet alleen ondersteunt het bedrijf nog veel oudere toestellen, ook verschijnt nieuwe software doorgaans snel. Bovendien heeft het met de Xperia XZ3 één van de eerste smartphones die direct met Pie lanceert.

HTC

In het verleden was HTC zeer vlot in het updaten van zijn smartphones, maar recentelijk is dat nogal spaak gelopen. Dat de meest recente vlaggenschepen van het bedrijf een update krijgen, durven we wel te zeggen. Over oudere, goedkopere smartphones doet het bedrijf echter geen uitspraken.

LG

Het updatebeleid van LG is niet om over naar huis te schrijven. De fabrikant is relatief langzaam en behoorlijk onvolledig met zijn updates. De meest recente vlaggenschepen worden waarschijnlijk bijgewerkt, maar meer durven we nog niet te zeggen.

Xiaomi

Vanaf begin 2018 is Xiaomi officieel actief op de Nederlandse markt. Smartphones van het bedrijf zullen verkocht worden via Kruidvat, al zijn er ook enkele webwinkels die toestellen van het Chinese bedrijf verkopen. Alleen van de Android One-toestellen weten we zeker dat ze een update krijgen.

BlackBerry

Sinds enige tijd brengt BlackBerry niet meer zelf zijn smartphones uit, maar heeft het een licentie afgegeven aan TCL Mobile. Dat is hetzelfde Chinese moederbedrijf achter onder andere de Alcatel-smartphones. Bij ‘het nieuwe BlackBerry’ staat veilige software voor zakelijke gebruikers centraal. Het bedrijf is dan ook redelijk goed in het updaten van zijn smartphones. Plannen voor Android P zijn echter nog onbekend.

Wileyfox

De toestellen van Wileyfox draaiden voorheen CyanogenOS, een aangepaste versie van Android. Omdat Cyanogen inmiddels is gestopt, hebben alle Wileyfox-smartphones een standaardversie van Android gekregen. Doorgaans is het bedrijf redelijk vlot met updates, maar omdat ze al een tijdje geen nieuwe smartphones uitgebracht hebben, weten we niet zeker of bestaande smartphones nog worden bijwerkt.

General Mobile

 • General Mobile GM 8 (uitrol gestart)

Wat is er nieuw in de Android 9.0 update?

Android 9.0 (Pie) biedt een flink aantal verbeteringen die het besturingssysteem weer een frisse look meegeven. Ook biedt Google betere ondersteuning voor nieuwe hardware, zoals dubbele camera’s en schermen met een notch. Tot slot zijn er veel verbeteringen gericht op het beschermen van je privacy en het gezonder omgaan met je smartphone.

 • Verbeterde notificaties zijn uitgebreid met afbeeldingen en meer details
 • Complete nieuwe bediening door te vegen en swipen
 • Meer privacy door apps op de achtergrond te beperken
 • Ondersteuning voor meerdere camerasensoren
 • Geschikt voor schermen met een notch, een uitsnede aan de bovenkant van een display
 • Instellingen-scherm is kleurrijker
 • Snelle instellingen-paneel is versimpeld en werkt sneller
 • Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd
 • Android Pie is energiezuiniger en biedt betere accuduur
 • Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Staat jouw toestel niet in de lijst? Geen paniek, misschien wordt je smartphone alsnog door de fabrikant bijgewerkt. Reageer hieronder met de naam van jouw toestel, en we gaan voor je uitzoeken of je een update kunt verwachten!

Android Pie videoreview

Android 9.0 (Pie) review: dit zijn de 5 beste nieuwe features

→ Check ook de geschreven Android 9.0 (Pie) review

Het laatste nieuws over Android Pie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu