Google investeert in KaiOS, een besturingssysteem voor hele goedkope mobiele telefoons. Daarmee zet het bedrijf in op gebruikers die Android Go-toestellen nog te duur vinden.
Lees verder na de advertentie.
Waarom Google KaiOS ondersteunt met apps
De zoekgigant investeert 22 miljoen dollar in KaiOS, een besturingssysteem dat onder andere wordt gebruikt op goedkope mobiele telefoons van Nokia en Alcatel. Ook gaat het verschillende apps ontwikkelen voor KaiOS, waaronder Google Maps, YouTube en een aangepaste versie van Google Assistant.
KaiOS is net als Android gebaseerd op Linux. De software is geoptimaliseerd voor simpele mobiele telefoons met zwakke hardware. Dit zijn toestellen die vaak geen touchscreen hebben, maar een klein scherm en een numeriek toetsenbord. Denk bijvoorbeeld aan de vernieuwde Nokia 3310, die vorig jaar verscheen. Vroeger kon je die toestellen alleen gebruiken om te bellen en sms’en, maar tegenwoordig is er steeds meer mee mogelijk.
Vooral in opkomende landen zijn die goedkope mobieltjes nog heel populair. Om die gebruikers tegemoet te komen, introduceerde Google onlangs Android Go, voorzien van versimpelde versies van veel populaire Google-apps. Android Go-toestellen als de Nokia 1 kosten echter nog steeds zo’n 60 tot 80 euro, wat voor arme gebruikers in sommige landen te duur is.
Eigen apps voor weinig geld
Daarvoor is er dus KaiOS. Het besturingssysteem heeft zijn eigen app-winkel, met veel apps die gebouwd zijn in HTML5, Javascript en CSS. Daarmee zijn het in feite websites die door de telefoon gedownload worden. Het vereist weinig opslagruimte en rekenkracht; ideaal voor de zwakkere hardware. Dat er behoefte aan is, blijkt uit de verkoopcijfers. Het bedrijf achter KaiOS werd slechts een jaar geleden opgericht, maar er zijn nu al dertig miljoen toestellen met de software in omloop.
Vooral de toevoeging van Google Assistant wordt door de makers van KaiOS verwelkomd. “Een intelligente, stemgestuurde assistent op een betaalbare mobiele telefoon is revolutionair,” aldus het team. “Daarmee hebben gebruikers veel minder last van de beperkingen van een numeriek toetsenbord.” Gebruikers kunnen immers met hun stem berichten dicteren of apps openen, zonder met het toetsenbord te pielen.