De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Huawei plaatst reclame op lockscreens: zo zet je het weer uit

Thomas Haenen
14 juni 2019, 9:23
2 min leestijd
Huawei plaatst reclame op lockscreens: zo zet je het weer uit

Veel Huawei-smartphones tonen sinds deze week plots reclame op het lockscreen. Gebruikers krijgen ongevraagd een advertentie voor een vakantiesite te zien. De fabrikant heeft nog geen verklaring gegeven.

Lees verder na de advertentie.

Huawei lockscreen-reclame opgedoken

Huawei-gebruikers die deze week hun smartphone probeerden te ontgrendelden, kregen opeens een Booking.com-advertentie in beeld. Op het vergrendelscherm van veel Huawei-smartphones staat plots een logo van de bekende vakantiesite, zo meldt Android Police. De advertentie lijkt op te duiken bij Europese gebruikers van verschillende Huawei-modellen, waaronder de P30 Pro, P30, P20 Pro, P20 en P20 Lite. Ook verschillende toestellen van Huawei-submerk Honor, waaronder de Honor 10 Lite, tonen de advertentie.

De fabrikant zelf heeft nog geen verklaring gegeven voor de plotselinge advertentie, maar zegt ‘de situatie te onderzoeken’. Op Twitter en andere sociale media reageren gebruikers gefrustreerd dat ze plotseling advertenties te zien krijgen op smartphones van vele honderden euro’s.

Geen foutje

De advertentie toont een foto van een vakantiebestemming vergezeld van het Booking-logo. Linksonder staat een link naar ‘Getaway Deals’; gebruikers die daarover swipen, openen een link naar de site. Dat suggereert dat het niet om een foutje gaat, maar om een bewuste keuze van de fabrikant. Huawei werkt bovendien al langer samen met de reissite: smartphones van het bedrijf worden sinds 2016 geleverd met een Booking-app.

Huawei is helaas niet de eerste Android-fabrikant die gebruikers met advertenties opzadelt. Zo hebben onder andere HTC- en Sony-smartphones in het verleden via de notificaties reclameberichten voor films, accessoires en andere producten gedeeld. Xiaomi-smartphones hebben in veel landen zelfs reclamebanners zitten in veel systeem-apps, omdat de fabrikant zijn smartphones zo betaalbaar mogelijk wil maken.

Zo schakel je Huawei-lockscreen advertenties uit

Het is relatief makkelijk om de advertenties weer uit te schakelen. Ze worden namelijk enkel getoond bij gebruikers die hebben gekozen voor de ‘magazine’-achtergrond voor het lockscreen. Normaal zorgt dit ervoor dat je willekeurige, door Huawei-geselecteerde landschaps- en kunstfoto’s op je vergrendelscherm te zien krijgt. Nu lijkt de fabrikant er dus ook reclame tussendoor te stoppen. Kies je voor een eigen achtergrondafbeelding voor je lockscreen, dan wordt er ook geen reclame meer getoond.

Desalniettemin hebben Huawei-gebruikers onderhand meer dan genoeg om zich aan te irriteren. Het updatebeleid van de fabrikant ligt immers ook al onder vuur. Door een handelsblokkade van de Amerikaanse regering kan Huawei vanaf augustus niet meer met Google samenwerken. Beveiligingsupdates blijven daarna wel verschijnen, maar grotere updates zoals naar Android Q worden mogelijk geblokkeerd. Ook is het onduidelijk of Huawei daarna nog nieuwe smartphones kan uitbrengen.

Huawei’s problemen uitgelegd: dit verandert er voor jou

Het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20
Huawei P20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu