De LG G7 ThinQ werd deze week officieel gepresenteerd en het toestel is op diverse fronten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de G6. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide toestellen? Een overzicht.
Lees verder na de advertentie.
1. Groter en helderder display
Het eerste dat opvalt als je de G7 ThinQ en G6 naast elkaar legt, is het scherm. Waarschijnlijk niet direct door het verschil in formaat, maar door de inkeping boven het scherm, ofwel notch. Het lijkt dé designtrend van 2018 te worden, nadat deze vorig jaar werd ingezet door de iPhone X en Essential Phone. In de inkeping zit de frontcamera, luidspreker en diverse sensoren verwerkt, die bij de G6 in een balk boven het scherm zitten.
De notch maakt een groter schermoppervlak mogelijk: de bezels zijn aanzienlijk dunner en ook de rand onder het scherm is flink geslonken. Hoewel LG met de G6 hoog opgaf over het voorkantvullende scherm, had het toestel toch flinke bezels. Wat dat betreft is de G7 ThinQ een flinke verbetering.
Het scherm is als gezegd 6,1 inch groot en heeft een resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Bij de G6 is dat 5,7 inch met 2880 bij 1440 pixels, maar door dezelfde pixeldichtheid zullen de displays ongeveer even scherp ogen. Verder is de schermhelderheid volgens LG aanzienlijk verbeterd bij de G7 ThinQ, waardoor je ook bij veel zonlicht het toestel probleemloos zou kunnen aflezen.
2. Slimme functies door Assistant
De merknaam ‘ThinQ’ verklapt dat de G7 inzet op kunstmatige intelligentie. Aan de linkerkant – onder de volumeknop – zit een aparte Google Assistant-knop, waarmee de slimme assistent wordt opgeroepen. Ook is er een aparte microfoon aanwezig die spraakopdrachten herkent, ook als je aantal meter van de smartphone vandaan bent.
Twee keer tikken activeert Google Lens, de functie die informatie kan geven als je bijvoorbeeld je camera op een object (zoals een schilderij) richt. Lens herkent dit en toont dan automatisch info op het scherm. De LG G6 heeft ook Google Assistant-ondersteuning, maar stelt de assistent lang niet zo centraal als de G7 ThinQ.
3. Verbeterde camera
Kunstmatige intelligentie wordt binnen de camera-app ook gebruikt bij het maken van foto’s. De G7 ThinQ herkent fotosituaties en past de camera-instellingen hierop aan, wat voor betere plaatjes moet zorgen. Deze techniek zagen we eerder op bijvoorbeeld de Huawei P20 en P20 Pro.
Volgens LG maakt de G7 ThinQ ook aanzienlijk betere foto’s in het donker dan zijn voorganger. Met de ‘Super Bright Camera’-modus moet de camera bovendien bij slechte lichtsomstandigheden beter presteren dan de iPhone X en Samsung Galaxy S9. Of dat echt zo is, moeten we eerst uitgebreid testen. Zoals je in onze Galaxy S9 review kunt lezen, zijn we zeer te spreken over de camera van dat toestel in het donker.
Net als zijn voorganger heeft de G7 een dubbele camera, met ditmaal een groothoeklens van 107 graden. Dat is iets minder dan op de G6 (125 graden), maar bij dat toestel zag je aan de randen van foto’s een duidelijke vervorming. Dat is bij de nieuwe smartphone waarschijnlijk verbeterd.
Andere (kleinere) verschillen
Ook onder de motorkap is er het nodige veranderd, maar – net als bij de LG G6 – kun je rekenen op high-end. De G7 ThinQ heeft een Snapdragon 845-chip, 4GB RAM en 64GB opslag. Verder is er Android 8.0 (Oreo) met de bekende UX-skin, die Android vooral visueel behoorlijk aanpakt. Nederlandse gebruikers van de G6 wachten overigens nog steeds op de Oreo-update.
Ook opvallend is dat ondanks het grotere, de accucapaciteit is geslonken van 3300 naar 3000 mAh. Net als op de G6 is er Quick Charge-ondersteuning aanwezig, draadloos opladen is wel nieuw voor de G7 ThinQ. Het is echter afwachten hoe lang de kleinere accu meegaat op een volle lading.
Release en prijs
LG lijkt de G7 ThinQ voor honderd euro meer in de winkels te leggen dan zijn voorganger: 849 in plaats van 749 euro. Het bedrijf heeft deze prijs helaas nog niet bevestigd, en komt bovendien pas op een later tijdsstip met informatie over de precieze releasedatum.
Lees meer over LG
- Waarom optische zoom op je smartphone in de toekomst beter wordt (28-12-2022)
- Beveiligingslek: Samsung-telefoons waren kwetsbaar voor malware (2-12-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (18-11-2022)
- Iconische smartphones: de kromme, zelfhelende LG G Flex (1-6-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (27-5-2022)