De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S9 (Plus) review: cameratopper is een kleine evolutie

Wouter Nijsen
27 maart 2018, 14:11
13 min leestijd
Samsung Galaxy S9 (Plus) review: cameratopper is een kleine evolutie

Reviewscore

8,5

Hoewel de Galaxy S9 ogenschijnlijk grote gelijkenissen heeft met zijn voorganger, heeft Samsung aan de binnenkant wat vernieuwingen uitgevoerd. Zo is de camera flink verbeterd, en zijn enkele minpunten van het vorige vlaggenschip aangepakt. Of dat goed is gelukt, lees je in deze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Samsung Galaxy S9 review

Samsung pakte onlangs groot uit met de presentatie van de Galaxy S9. Tijdens het Mobile World Congress 2018 gaf het bedrijf een uitgebreide presentatie waar duizenden bezoekers de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus te zien kregen. Toch voelde de hype rondom de toestellen iets minder groots aan dan bij de Galaxy S8.

Begrijpelijk, want de S9 is op het eerste gezicht minder spannend dan zijn voorganger. Het nieuwe toestel heeft dan ook een vrijwel onaangepast uiterlijk en voornamelijk hardwarematige verbeteringen. De smartphones borduren voort op de basis die met de Galaxy S8 en S8 Plus is gelegd. Is er genoeg nieuws onder de zon om de upgrade te overwegen? Je leest het in deze review.

Design wijkt nauwelijks af

Dat Samsung weinig heeft veranderd aan het design van de Galaxy S9, wordt meteen duidelijk als je de telefoon voor het eerst vasthoudt. Geen ramp, want de Galaxy S8 was al één van de mooiste smartphones en de S9 is dat nog steeds. De S9 ligt lekker in de hand, maar is door het glas wel behoorlijk glad. Die opmerking maakten we vorig jaar in onze Galaxy S8 review ook al, en opnieuw kun je bijna niet om een hoesje heen. Tijdens de testperiode glipte de Galaxy S9 meerdere malen uit m’n handen, al wist ik hem (gelukkig) elke keer op tijd te vangen.

Die glazen behuizing is kwetsbaar voor vallen en krasjes, maar ook enorm gevoelig voor vingerafdrukken en vetvlekken. Binnen een mum van tijd zit de smartphone helemaal onder en ben je continu aan het vegen om ‘m mooi te houden. Het glas heeft wel als voordeel dat je de Galaxy S9 en S9 Plus draadloos kan opladen. Ook fijn: de behuizing is IP68-gecertificeerd en daarmee stof- en waterdicht. De smartphone gebruiken in de stromende regen, of ‘m per ongeluk in de wc laten plonsen, is dus geen probleem.

Scherm

Ook aan het scherm is weinig gewijzigd. De Galaxy S9 en S9 Plus hebben opnieuw een display van respectievelijk 5,8 en 6,2 inch, met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels. Dat komt op de S9 neer op een pixeldichtheid van 570 ppi en dat uit zich in de praktijk in enorm scherpe beelden, waarbij afzonderlijke beeldpuntjes onmogelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

samsung galaxy s9 review

Goed om te weten is dat je de schermresolutie handmatig kunt aanpassen en deze standaard staat ingesteld op 2220 bij 1080 pixels (of full-hd+). Uit de doos is de resolutie dus lager, al doet Samsung dit waarschijnlijk om de accu te ontzien. En eerlijk is eerlijk: het verschil tussen de standaard en maximale resolutie zien we nauwelijks.

Net als hun voorgangers zijn de Galaxy S9 en S9 Plus voorzien van een ‘infinity display’, Samsungs benaming voor het scherm dat bijna de hele voorkant vult. Hoewel de schermformaten dus hetzelfde zijn gebleven, zijn de bezels (schermranden) iets geslonken. Het zijn echter minuscule verschillen, die je waarschijnlijk niet zo snel zult zien. Alleen aan de boven- en onderkant van het scherm zit nog een duidelijke balk.

De bezels zijn bij de Galaxy S9 ietsjes kleiner

Over de kwaliteit van het scherm kunnen we kort zijn: dat is uitstekend. Kleuren spatten van het scherm af en het display is onder alle omstandigheden (ook in fel zonlicht) goed af te lezen. Hierbij helpt het ook dat het scherm van de S9 helderder is dan bij de S8. Verder is de always on display-feature aanwezig, zodat ook op stand-by de tijd, het resterende accupercentage en meldingen getoond worden. Hierbij hoef je je niet zorgen te maken om het energieverbruik: zwarte pixels worden op het super-amoled-scherm niet belicht, en verbruikt daarom nauwelijks stroom.

Hardware: weer iets sneller

De Galaxy S9 wordt aangedreven door de nieuwe Exynos 9810-chip met octacore-processor en 4GB aan werkgeheugen. Bij de grotere S9 Plus is er 6GB RAM aanwezig, waardoor dit toestel op papier meer apps in het geheugen kan houden. Bij beide telefoons zijn de prestaties dik in orde, zoals we ook van een vlaggenschip verwachten. De smartphone is vloeiend in gebruik, start apps snel op en hapert eigenlijk nooit. Ook fijn: de Galaxy S9 wordt – ook tijdens het spelen van games – niet bovengemiddeld warm.

samsung galaxy s9 review

Het instapmodel heeft 64GB aan opslagruimte, waarvan ruim 50GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat zal voor de meesten van ons ruim voldoende zijn, maar kun je desgewenst uitbreiden met een micro-sd-kaartje (tot 400GB). Een fijne bijkomstigheid is dat de software van Samsung een optie bevat om overbodige gegevens te verwijderen, zodat je meer opslagruimte overhoudt.

Nieuw zijn de stereospeakers, die luid klinken en een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de Galaxy S8. Misschien nog wel belangrijker is dat de koptelefoonaansluiting ‘gewoon’ aanwezig is, terwijl veel andere fabrikanten ‘m tegenwoordig weglaten. Samsung gaat (vooralsnog) gelukkig niet mee met deze trend.

Vingerafdrukscanner en ‘Intelligente Scan’

Een andere verbetering waar we vooral vrolijk van worden, heeft te maken met de vingerafdrukscanner. Samsung heeft naar de kritiek geluisterd en de vingerafdrukscanner van de S9 onder de camera geplaatst. Bij de S8 zat de scanner naast de camera, wat ervoor zorgde dat je continu over de lens veegde, en ‘m op de tast moeilijk vond. Dat euvel is nu gelukkig verholpen, al zijn we nog niet helemaal tevreden.

samsung galaxy s9 review

De vingerafdrukscanner is wat ons betreft behoorlijk klein en zit iets te dicht bij de camera. Hierdoor komt het nog af en toe voor dat je je vinger per ongeluk op de cameralens legt. Dit gebeurt echter zeer sporadisch, en dat is al een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Net als bij de S8 is er iris- en gezichtsherkenning aanwezig, al werkten deze functies op dat toestel niet zo goed. Nieuw is de ‘Intelligente Scan’-feature, die de irisscanner en gezichtsherkenning met elkaar combineert, om ervoor te zorgen dat het toestel sneller ontgrendelt. Dat werkt in de meeste gevallen prima, al kan de techniek zich niet meten met de gezichtsherkenning van bijvoorbeeld de iPhone X. Dat merk je vooral in het donker, of wanneer je de Galaxy S9 naast je op je bureau hebt liggen.

Bij dat laatste is alleen kijken naar het toestel niet genoeg; de smartphone moet je gezicht echt goed kunnen zien. In andere situaties – wanneer de telefoon bijvoorbeeld in je hand hebt – werkt Intelligent Scan stukken beter en behoorlijk vlot.

Software: Android Oreo met (helaas) wat bloatware

Ook aan de software is op het eerste gezicht weinig veranderd. De S9 en S9 Plus draaien op Android 8.0 (Oreo) met versie 9.0 van Samsungs Experience-skin. Dat is dezelfde software als op de Galaxy S8 en gebruikers van dat toestel zullen dan ook weinig nieuws tegenkomen.

De skin van Samsung van past het uiterlijk van Android flink aan, maar oogt gelukkig overzichtelijk. Eigenlijk is alleen de instellingen-app een beetje verwarrend, omdat functies (ook met de ingebouwde zoekfunctie) niet zo snel gevonden zijn, en de S9 sowieso te veel opties heeft.

samsung galaxy s9 review

Ook is het jammer dat Samsung flink wat apps meelevert met de Galaxy S9. Zo zijn veel dubbele apps aanwezig (een losse browser, e-mail-app en notitie-app) en staan er ook wat Microsoft-applicaties op het toestel. Apps als Word, Excel en OneDrive kunnen best handig zijn, maar zijn niet te verwijderen en alleen uit te schakelen.

Wat updates betreft heeft Samsung een wat gemengde reputatie. De fabrikant rolt elke maand beveiligingsupdates uit naar zijn belangrijkste toestellen, en dat is netjes. Helaas laten grotere Android-updates veel langer op zich wachten. Samsung neemt ruim de tijd om aan updates te werken, wat in de praktijk betekent dat je heel laat nieuwe software ontvangt.

Uitgaande van voorgaande jaren krijgt de telefoon pas begin volgend jaar de update naar de nieuwste Android-versie. Android P, dat waarschijnlijk in augustus verschijnt, komt daarom mogelijk pas in februari of maart 2019 naar de S9. Fabrikanten als Nokia, Sony en OnePlus doen dat veel beter. Project Treble, dat op de Galaxy S9 aanwezig is, moet zorgen voor vlottere updates, maar we moeten nog zien hoe dit precies gaat uitpakken.

Bixby 2.0

Dan is er nog Bixby, de slimme assistent die Samsung vorig jaar met de S8 introduceerde. Bixby heeft een aantal features gekregen, zoals de mogelijkheid om vanuit de camera-app live teksten te vertalen. De assistent blijft helaas nogal dom en is niet zo behulpzaam als de Google Assistant. Bovendien werkt hij nog altijd alleen in het Engels. Vooral irritant is dat Bixby een eigen knop heeft aan de linkerkant van de S9, waarmee je de assistent activeert. In de praktijk zul je vooral per ongeluk op de knop drukken, omdat ‘ie te dicht bij de volumeknoppen zit. Nog vervelender is dat je die knop niet aan een andere app of actie kan koppelen.

Camera: beter dan ooit

De slogan The Camera. Reimagined maakt duidelijk dat Samsung volledig inzet op de camera van de S9. Ondanks dat de camera dezelfde hoeveelheid megapixels (12) heeft, is er een boel veranderd. Te beginnen met het variabele diafragma, zonder twijfel de belangrijkste verbetering. De camera van de S9 en S9 Plus schakelt tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. De werking hiervan is te vergelijken met de pupillen van je ogen. Overdag, bij veel licht, heeft de S9 minder licht nodig om een scherpe foto te maken en kiest daarom voor een diafragma van f/2.4.

In het donker is dit een ander verhaal, waardoor de camera schakelt naar de stand met een diafragma van f/1.5 om zoveel mogelijk licht op te vangen. Daarmee is de Galaxy S9 de eerste smartphone die tussen diafragma’s kan schakelen, iets wat overigens standaard automatisch gebeurt. Het handmatig aanpassen van het diafragma kan ook, maar hiermee krijg je geen grote verschillen te zien. Daarvoor is de lens van een smartphone simpelweg te klein.

Links de Google Pixel 2 XL, rechts de Samsung Galaxy S9 Plus (klik om te vergroten)

De toevoeging van het variabel diafragma zorgt ervoor dat de Galaxy S9 in vrijwel alle situaties een goede foto maakt. Vooral in het donker zijn de verbeteringen ten opzichte van de concurrentie duidelijk zichtbaar: foto’s ogen helderder en er is vooral minder ruis aanwezig. Ook wanneer je de foto’s naast die van bijvoorbeeld de Google Pixel 2 XL legt, valt op dat de S9 aanzienlijk meer detail vastlegt. In de foto’s hierboven zie je dat de S9 het beeld helderder oogt, er in de lucht minder ruis zit en kleine details beter te zien zijn.

De verschillen bij daglicht zijn veel minder groot

Overdag presteert de camera ook uitstekend, net als veel van zijn concurrenten. Het zijn echter de shots in het donker die laten zien waar de camera zo goed in is, daarbuiten zijn de verschillen met de S8 (en andere high-end smartphones) klein.

Dubbele camera

Nieuw op de Galaxy S9 Plus is een tweede telelens, die 2x optische zoom mogelijk maakt, zodat je zonder kwaliteitsverlies kan inzoomen voordat je een foto maakt. Ook is er een Live Focus-modus om portretfoto’s te maken, waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt. Dat werkt goed, al haalt de modus het niet bij die van de Google Pixel 2 of iPhone X.

samsung galaxy s9 review

De S9 Plus heeft net iets te vaak moeite om de randen helemaal goed vast te leggen. Met de 8 megapixel-frontcamera kun je ook portretfoto’s maken, al zijn de kiekjes dan logischerwijs iets minder scherp. Selfies hebben door de aanwezige autofocus echter voldoende detail.

AR Emoji en superslowmotion zijn gimmicks

We worden iets minder enthousiast van twee andere nieuwe features: AR Emoji en superslowmotion. AR Emoji is Samsungs antwoord op de Animoji van Apple, dat beter werkt en kijkt naar de kenmerken en bewegingen in je gezicht. AR Emoji maakt alleen een foto van je gezicht en tovert het vervolgens om tot een geanimeerd poppetje om te delen. Geinig, maar we kunnen het niet voorstellen dat veel mensen het gaan gebruiken, en lieten het dan ook snel voor wat het is.

Tot slot de superslowmotion-modus, waarmee de Galaxy S9 0,2 seconde lang met 960 frames per seconde filmt. Dit kennen we al van de Sony Xperia XZ Premium. Het is een feature waarmee je de kleinste details van een beweging vastlegt, al kleven er enkele nadelen aan. Zo heb je erg veel licht nodig hebt om scherpe shots te krijgen, wat ook te maken heeft met het feit dat slowmotionshots alleen in hd (1280 bij 720 pixels) worden opgenomen. Jammer, want bij Sony’s nieuwe Xperia XZ2 (Compact) kun je ook in full-hd filmen.

Daarnaast is het niet altijd makkelijk om een goede slowmotion-video te maken. De automatische modus, die beelden vertraagd vastlegt wanneer er iets in het frame beweegt, werkt niet altijd lekker en heeft soms moeite om het juiste moment te kiezen. Met de handmatige modus tik je zelf op het knopje om de superslowmotion in te schakelen, maar het is soms een uitdaging om op precies het juiste moment te timen. Met wat oefening gaat dat overigens beter.

Accuduur: verwacht geen wonderen

De accucapaciteit van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus is gelijk gebleven: 3000 en 3500 mAh. In deze prijsklasse is dat gangbaar, en zo is ook de accuduur te noemen. Op een volle lading redden we makkelijk het einde van de dag, met een scherm-aan-tijd van zo’n vijf uur.

Echte accumonsters zijn de S9 en S9 Plus niet, al waren hun voorgangers dat ook niet. Bij intensief gebruik, waarbij je bijvoorbeeld veel video’s kijkt, een spelletje opstart, series checkt op Netflix en browst via Chrome, is zelfs de grotere Galaxy S9 Plus aan het einde van de dag leeg te krijgen. Bij normaal gebruik is anderhalve dag echter prima mogelijk, en dat is toch hoe de meeste gebruikers hun toestel gebruiken.

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus ondersteunen Quick Charge 2.0 en beschikken daarmee over een snellaadfunctie. Het opladen gaat snel (ongeveer anderhalf uur), maar niet zo rap als dat we gewend zijn van toestellen als de OnePlus 5T en Huawei Mate 10 Pro. Ook is er draadloos opladen en dat gaat, zeker wanneer je het vergelijkt met de nieuwste iPhones, wél relatief snel.

Conclusie Samsung Galaxy S9 review

Samsung weet met de Galaxy S9 opnieuw een toestel neer te zetten dat zich makkelijk met de beste smartphones van nu kan meten. De telefoon heeft een uitstekende camera, die vooral bij donkere omstandigheden boven de concurrentie uitsteekt. Het design en scherm zijn nauwelijks veranderd, maar blijven van hoogstaand niveau en maken van de Galaxy S9 een fraaie smartphone.

Wel is het zo dat de camera de enige échte vernieuwing is, en de verschillen met de Galaxy S8 verder minimaal zijn. De hardware is iets krachtiger, de vingerafdrukscanner heeft een fijnere plek en de behuizing voelt steviger aan. Of dat de upgrade waard is, ligt dan toch vooral aan of je een fanatieke fotograaf bent, die het belangrijk vindt dat zijn smartphone ook in het donker goede foto’s maakt.

Ben je dat niet maar wel op zoek naar een nieuw toestel, dan blijft de S8 een aantrekkelijke keuze, zeker omdat deze telefoon stukken goedkoper is. Voor gebruikers van een ouder toestel is de overstap naar de S9 duidelijk interessanter. Het neemt echter niet weg dat de Samsung Galaxy S9 één van de beste smartphones is die je momenteel kunt kopen.

Samsung Galaxy S9 (Plus) kopen

Ben je na het lezen van deze Samsung Galaxy S9 review enthousiast geworden? Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Galaxy S9 of Galaxy S9 Plus. De toestellen hebben een adviesprijs van respectievelijk 849 en 949 euro.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 399,-

Bekijken
Samsung Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy S9 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 316,31

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu