Dit zijn de verschillen tussen de OnePlus 7 en 7 Pro

Rens Blom
3 juni 2019, 15:01
8 min leestijd
Dit zijn de verschillen tussen de OnePlus 7 en 7 Pro

De OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro hebben meerdere overeenkomsten, maar verschillen ook op een aantal belangrijke punten. Waar moet je op letten? In dit artikel zetten we alle verschillen onder elkaar.

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 7 en 7 Pro vergeleken

OnePlus staat al jaren bekend om zijn razendsnelle smartphones, die goedkoper zijn dan de concurrentie. In de lente van 2019 bracht de fabrikant voor het eerst twee toestellen tegelijkertijd uit: de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro. Eerstgenoemde is de directe opvolger van de OnePlus 6T, die eind 2018 uitkwam. De 7 Pro is een heel ander toestel, voorzien van meer innoverende features en een hogere prijs.

De goedkoopste uitvoering van de 7 kost 559 euro, tegenover 709 euro voor de instapversie van de 7 Pro. Het prijsverschil van 150 euro is terug te zien in het ontwerp en de hardware van de smartphones. In deze vergelijking nemen we de toestellen onder de loep.

1. Ontwerp en scherm

Leg je de OnePlus 7 en 7 Pro naast elkaar, dan springen er diverse verschillen in het oog. De OnePlus 7 lijkt erg veel op de OnePlus 6T, terwijl de 7 Pro een afwijkend ontwerp heeft. Dat begint bij het formaat: met zijn 6,67 inch-display is de Pro-uitvoering groter dan de 6,41 inch-OnePlus 7. De fysieke afmetingen zijn daarom groter en de Pro is iets zwaarder.

OnePlus 7 Pro verschillen

Een tweede verschil is dat de OnePlus 7 een plat scherm gebruikt, terwijl de schermranden van de OnePlus 7 Pro gekromd zijn. De linker- en rechterzijkant lopen over de hele lengte iets af. Het vegen vanaf de zijkanten voelt daarom prettiger aan.

Anderzijds reflecteren de kromme schermranden meer omgevingslicht en is de kans groter dat ze onbedoeld een aanraking registreren als je het toestel vast hebt. Het vinden van een goede screenprotector is ook iets lastiger. Overigens hebben meer dure Android-smartphones een gekromd scherm, zoals de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10.

2. Hogere resolutie en ververssnelheid

Het OnePlus 7 Pro-scherm is dus groter en gekromd, maar daar houden de verschillen niet op. Het display gebruikt namelijk ook een hogere resolutie en ververssnelheid. De maximale resolutie is QHD: 3120 bij 1440 pixels. Deze hogere resolutie resulteert in een scherper beeld dan de OnePlus 7, die maximaal 2340 bij 1080 pixels toont.

Een scherpere weergave is prettig, maar lang niet iedereen merkt het verschil. De extra pixels verbruiken echter meer stroom. Je kunt daarom instellen dat het OnePlus 7 Pro-display automatisch schakelt tussen QHD en full-hd, of je stelt zelf een vaste (lagere) resolutie in.

OnePlus 7 Pro review

Dan de hogere ververssnelheid, die wordt uitgedrukt in Hz. Bijna alle smartphones hebben een 60Hz-scherm, wat betekent dat het display zich zestig keer per seconde ververst. De OnePlus 7 heeft ook een 60Hz-display. Op de 7 Pro ververst het scherm zich met 90Hz. De hogere ververssnelheid resulteert in vloeiender beeld. Dit merk je vooral tijdens het scrollen in lange teksten of menu’s. Op een 60Hz-scherm is de tekst dan niet (goed) leesbaar, terwijl je op een 90Hz-paneel kunt blijven lezen.

Op papier kunnen alle apps en games profiteren van de hogere ververssnelheid, maar in de praktijk zijn maar weinig apps en games geoptimaliseerd. Ontwikkelaars moeten dit namelijk zelf doen, en zijn nog terughoudend omdat nog maar weinig smartphones een 90Hz-display hebben.

OnePlus 7 Pro verschillen

Andere verschillen zijn dat de OnePlus 7 twee camera’s achterop heeft en de OnePlus 7 Pro drie. Hier komen we later op terug. Op beide toestellen steekt de cameramodule iets uit de behuizing, maar op de 7 net iets meer. Als je de smartphones met het scherm omhoog neerlegt, raakt de cameramodule het oppervlak. Als je dit – met het oog op beschadigingen – niet wil, kun je een hoesje gebruiken.

3. Pop-up selfiecamera

De OnePlus 6 en 6T van vorig jaar hebben een smalle notch voor de selfiecamera, en deze ontwerpkeuze vind je ook terug op de OnePlus 7. De Pro-variant heeft geen notch: de voorzijde bestaat bijna helemaal uit scherm. Bovenin zit een smalle rand, maar geen frontcamera. Die is in de bovenkant van de behuizing geplaatst en schuift automatisch omhoog als je de selfiemodus in de camera-app start. Sluit je de camera-app, dan schuift het camerablokje weer omlaag.

Dit gaat gepaard met een zacht zoemgeluid. In onze OnePlus 7 Pro review schrijven we dat het cameramechanisme stevig aanvoelt en wordt beschermd door krasbestendig saffierglas. Volgens OnePlus kan de pop-up-camera minimaal 300.000 keer omhoog schuiven. Hoewel de plaatsing van de selfiecamera verschilt, hebben de OnePlus-toestellen wel dezelfde 16 megapixel-selfiecamera.

OnePlus 7 Pro verschillen

Tenslotte valt op dat de OnePlus 7 en 7 Pro verschillende trilmotoren gebruiken. Dat klinkt misschien niet zo interessant, maar de trilmotor is een veelgebruikt onderdeel in je smartphone. Je merkt ‘m bijvoorbeeld als je toestel trilt bij nieuwe notificaties, en wanneer je de navigatieknoppen aanraakt of games speelt. De trilmotor van de OnePlus 7 Pro geeft betere feedback en draagt bij aan het luxere gevoel van de smartphone.

4. Kleuren

Naast het algemene ontwerp verschilt ook de kleurvoering. De OnePlus 7 is alleen verkrijgbaar in Mirror Gray, terwijl je bij de OnePlus 7 Pro kunt kiezen uit Mirror Gray, Almond en Nebula Blue. Let er wel op dat de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen per kleur verschilt.

Zo is de gouden Almond-versie bijvoorbeeld alleen te koop met 8GB/256GB geheugen. En wie de grijze OnePlus 7 Pro met 12GB/256GB geheugen wil aanschaffen, komt ook bedrogen uit. Die uitvoering is er alleen in het blauw.

5. Camera’s: de Pro kan veel meer

Zoals gezegd heeft de OnePlus 7 twee camera’s op de achterkant en de 7 Pro drie. De smartphones hebben dezelfde 48 megapixel-lens die standaard fotografeert in 12 megapixel. De toegepaste quad bayer-techniek moet betere plaatjes opleveren.

De OnePlus 7 heeft als secundaire lens een 5 megapixel-dieptesensor, die ingezet wordt bij het maken van portretfoto’s. Het zogeheten bokeh-effect resulteert in een wazige achtergrond, terwijl de persoon of het object op de voorgrond scherp in beeld blijft. De OnePlus 7 Pro heeft geen dieptecamera, maar kan dankzij slimme software bokeh-foto’s maken met de zoomlens.

OnePlus 7 Pro verschillen

De tweede camera op de OnePlus 7 Pro is een 16 megapixel-groothoeklens. Die heeft een wijder zicht dan een normale camera en schiet een foto waar meer op past. Handig als je voor een groot gebouw staat of een groep mensen wil vastleggen.

Tot slot de derde lens. Die biedt volgens OnePlus drie keer optische zoom, wat betekent dat je het beeld dichterbij haalt zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Dat blijkt niet te kloppen: de OnePlus 7 Pro-zoomlens gaat tot maximaal 2.2x zoom en snijdt het beeld vervolgens bij. De lens fotografeert in 13 megapixel, maar door het snijden blijft er een 8 megapixel foto over. Daarom spreekt OnePlus van 8 megapixel. De fabrikant zegt achter zijn uitingen te staan, maar wij vinden de presentatie van de zoomlens niet zo netjes.

6. Accu en opladen

Dat de OnePlus 7 Pro een iets grotere accu heeft, is geen verrassing. Een groter scherm verbruikt immers meer stroom. De accu van de OnePlus 7 Pro heeft een capaciteit van 4000 mAh. De OnePlus 7 is vanwege het kleinere display voorzien van een 3700 mAh-accu. In de praktijk merk je nauwelijks tot geen verschil in de accuduur.

Een groter verschil is de snelheid waarmee de accu oplaadt. De OnePlus 7 komt met een 20 Watt-oplader, terwijl de OnePlus 7 Pro geleverd wordt met een 30 Watt-oplader. Die laadt de accu sneller op. De stekker van de OnePlus 7 Pro is dan ook groter en zwaarder, zoals je op onderstaande foto ziet.

OnePlus 7 Pro verschillen

Beide toestellen kunnen niet draadloos opladen. OnePlus zegt dat draadloos laden nog niet zo snel is als bekabeld laden, maar dit klopt niet. De Xiaomi Mi 9 laadt namelijk draadloos op met 20 Watt en is dus (ongeveer) even snel als de bekabelde lader van de OnePlus 7.

7. OnePlus 7 Pro heeft meer werkgeheugen

We noemden het al bij het ontwerp: de OnePlus 7 en 7 Pro komen in verschillende configuraties. De OnePlus 7 heeft 6GB of 8GB werkgeheugen en bij de 7 Pro is dit 6GB, 8GB of 12GB. Zowel de 7 als de 7 Pro hebben 128GB of 256GB opslagruimte. De duurste OnePlus 7 Pro-versie heeft dus meer werkgeheugen dan de OnePlus 7 Pro. Dat is op papier beter, maar het verschil is in de praktijk klein.

OnePlus 7 Pro verschillen

Een smartphone met 8GB werkgeheugen kan tientallen apps en games op de achtergrond actief houden. Dat is enorm veel en betekent dat apps van twee dagen geleden zonder vertraging geopend worden. Met 12GB neemt het aantal apps op de achtergrond nog verder toe, maar de kans is groot dat je hier niet eens erg in hebt. Want apps en games die je al een paar dagen niet gebruikt hebt, worden door het Android-systeem afgesloten om de accuduur te verlengen.

Het is wel zo dat een smartphone met 12GB meer toekomstbestendig is. Met het oog op virtual reality (VR), augmented reality (AR) en nieuwe apps die zwaarder worden, is meer werkgeheugen niet verkeerd.

Conclusie: OnePlus 7 of OnePlus 7 Pro kopen?

De OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar schijn bedriegt. De Pro-uitvoering heeft een vernieuwender ontwerp, beter scherm en meer camerafuncties. Daarnaast laadt de accu sneller op, kun je kiezen uit meer werkgeheugen én is de smartphone in meer dan één kleur verkrijgbaar.

Genoeg verschillen dus, en daarom is de OnePlus 7 Pro ook 150 euro duurder dan de 7. Als je één van de beste Android-smartphones van dit moment zoekt, is de OnePlus 7 Pro een goede keuze. De OnePlus 7 is minder spannend, maar is – mede vanwege zijn lagere prijs – ook een uitstekende koop.

Oppo RX17 Pro

Oppo RX17 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Oppo RX17 Pro prijzen. Bekijk alle Oppo smartphones.

Alle Oppo smartphones met prijzen
OnePlus 7 Dualsim

OnePlus 7 Dualsim prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen OnePlus 7 Dualsim prijzen. Bekijk alle OnePlus smartphones.

Alle OnePlus smartphones met prijzen

Het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 7 Dualsim
OnePlus 7 Dualsim

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu