Smartphones hebben dit jaar iets grotere schermen, betere camera’s en snellere processors gekregen. Leuk, maar het zijn geen grote vernieuwingen. 2019 belooft gelukkig interessanter te worden. Android Planet zet vijf innovaties op een rij die we terugzien in smartphones in 2019.
Lees verder na de advertentie.
Nieuwe features in smartphones in 2019
De verkoop van smartphones daalt, en daar zijn fabrikanten uiteraard niet blij mee. Uit onderzoeken blijkt dat consumenten langer met hun telefoon doen, omdat ‘ie nog goed presteert en het nieuwste model bovendien niet vernieuwend genoeg is. Gebruikers kiezen na afloop van hun abonnement dan vaker voor een sim only, waarmee op de maandelijkse kosten bespaard kan worden. Smartphonemakers werken aan vijf innovaties, in de hoop dat je volgend jaar wĂ©l een nieuwe smartphone gaat kopen.
1. 5G-ondersteuning
5G is de opvolger van 4G en maakt onder andere veel sneller mobiel internet mogelijk. Daarnaast heeft het 5G-netwerk een hogere bandbreedte, waardoor je verbinding ook snel en stabiel is op drukke locaties, zoals een voetbalstadion of vliegveld.
Providers experimenteren met 5G in Nederland, maar 5G-netwerken zijn er nog niet. T-Mobile belooft in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben.

Dat zou mooi zijn, want volgend jaar verschijnen de eerste 5G-smartphones. Onder andere Huawei, Honor, OnePlus, ZTE en Samsung werken aan 5G-telefoons die in 2019 verschijnen. Xiaomi kondigde in oktober de eerste 5G-smartphone aan, een speciale variant van de Mi Mix 3. Dit toestel komt ook pas begin 2019 uit. OnePlus claimt de eerste fabrikant te worden die een 5G-toestel verkoopt in Europa.
Wil je meer weten over 5G? In dit artikel geven we antwoord op de 5 belangrijkste vragen over 5G in Nederland.
2. Beveiliging via 3D-gezichtsherkenning
De iPhone X introduceerde in 2017 een revolutionaire beveiligingsmethode voor de smartphone: 3D-gezichtsherkenning via een arsenaal aan sensoren. Deze methode blijkt snel en accuraat te werken, ook in het donker. Op Android-telefoons bestond 3D-gezichtsherkenning nog niet. Smartphones zijn te ontgrendelen via een vlugge scan met de frontcamera, maar dat is onveiliger en werkt niet goed in het donker.
Gelukkig zijn telefoonmakers aan de slag gegaan met ‘Apples methode’ en in de zomer van 2018 zijn de eerste Android-toestellen met 3D-gezichtsherkenning uitgebracht. Xiaomi en Oppo waren er als de kippen bij, gevolgd door de Huawei Mate 20 Pro. Die heeft dezelfde sensoren als de nieuwe iPhone XS, maar ontgrendelt nog iets sneller.
Het ligt voor de hand dat volgend jaar meer Android-telefoons dergelijke geavanceerde gezichtsherkenning krijgen. De benodigde onderdelen worden op steeds grotere schaal gemaakt en goedkoper, waardoor het voor fabrikanten aantrekkelijker wordt om de feature in hun toestellen te zetten. Ze moeten ook haast wel, want grote concurrent Apple boekt er succes mee. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat veel gebruikers gezichtsherkenning een prettige methode vinden om hun toestel te beveiligen.
3. Opvouwbare telefoons
De grootste innovatie die we in de smartphones in 2019 gaan zien, mag zelfs een revolutie worden genoemd. De telefoon zoals we hem nu kennen, rechthoekig en plat, krijgt namelijk een heel ander ontwerp.
Fabrikanten werken achter de schermen hard aan opvouwbare smartphones, die uitgevouwen ook als tablet te gebruiken zijn. De eerste opvouwbare telefoon is afkomstig van het in Europa onbekende Royole en gaat eind dit jaar in de verkoop.

Samsung komt binnenkort ook met zijn eerste opvouwbare smartphone, al is het nog onbekend of het om een prototype gaat of een commercieel toestel. Volgens hardnekkige geruchten presenteert LG op elektronicabeurs CES een opvouwbare telefoon. De CES vindt begin januari plaats. Rond die tijd zou er ook een opvouwbare Huawei-smartphone uitkomen.
4. Vingerafdrukscanner onder het scherm
Volgend jaar beveiligen we onze smartphones niet alleen via geavanceerde gezichtsherkenning, maar ook door onze vinger op het telefoonscherm te leggen. Er verschijnen namelijk steeds meer toestellen met een vingerafdrukscanner onder het scherm. Er zijn optische of ultrasone scanners, en momenteel wordt vooral de optische versie gebruikt. Die werkt als volgt: als je je vinger op het scherm legt, reflecteert er licht.
De scanner onder het scherm vangt dat licht op en maakt er een hele nauwkeurige 2D-afbeelding van. Na het instellen van de scanner, vergelijkt die jouw vinger met het opgeslagen plaatje. Komen die twee overeen, dan ontgrendelt je toestel.

Vivo, een merk dat niet in Nederland actief is, lanceerde begin dit jaar de eerste smartphone met een scanner onder het display. In de herfst verschenen ook in Nederland de eerste telefoons met zo’n scanner: de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T. De toestellen onderscheiden zich met deze feature, maar de vraag is voor hoelang.
Lenovo en Honor brengen binnenkort ook hun eerste toestellen uit met een scanner onder het scherm. En Oppo, een zustermerk van OnePlus, komt in Nederland met de scherp geprijsde RX17 Neo, die ook een scanner onder het display heeft.
In 2019 krijgen veel meer smartphones een vingerafdrukscanner onder het scherm, zo durven we te stellen. Vermoedelijk komen er dan ook ultrasone scanners uit, die een geavanceerde 3D-afbeelding van je vinger maken. Het hardnekkige gerucht gaat dat de Samsung Galaxy S10 over zo’n scanner gaat beschikken, en het is aannemelijk dat bijvoorbeeld Huawei en OnePlus volgend jaar opnieuw modellen met een scanner onder het display uitbrengen.
5. Meer camera’s, werkgeheugen en opslagruimte
Naast grote innovaties als 5G-ondersteuning en revolutionaire opvouwbare smartphones, blijven fabrikanten hun toestellen ook verbeteren. Ook op cameragebied, zodat je mooiere foto’s en video’s schiet. Telefoonmerken proberen dit onder andere te realiseren door meer camera’s in hun telefoons te zetten. In 2018 zijn de eerste smartphones met drie en vier camera’s achterop uitgebracht, waarbij elke camera een andere functie heeft.
Zo kan de Huawei Mate 20 (Pro) groothoekfoto’s maken, een scherptediepte-effect creĂ«ren en meerdere keren inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Samsung biedt deze functies ook op de Galaxy A7 en A9, telefoons met respectievelijk drie en vier camera’s aan de achterkant. Naar verwachting verschijnen er volgend jaar meer smartphones met zoveel camera’s en bijbehorende mogelijkheden. Misschien komt er zelfs een model met vijf of meer camera’s, al vragen we ons af welke extra functies er nog mogelijk zijn.

Telefoons worden steeds sneller, dus de smartphones in 2019 krijgen weer krachtigere chipsets dan hun voorgangers. Fabrikanten stoppen ook steeds meer werkgeheugen in hun toestellen. Vorig jaar was 6GB de limiet, maar dit jaar verschenen er telefoons van onder andere OnePlus en Samsung met 8GB werkgeheugen.
En het einde is nog niet in zicht. De eerste smartphone met 10GB werkgeheugen is namelijk al gepresenteerd in de vorm van de Xiaomi Mi Mix 3. Volgend jaar komen er ongetwijfeld meer modellen met zoveel werkgeheugen. Of je daadwerkelijk verschil merkt in vergelijking met een toestel met 6GB of 8GB, is de grote vraag.
Het verhaal van steeds meer werkgeheugen gaat ook op voor opslaggeheugen. Vorig jaar was 64GB interne opslagruimte gebruikelijk in premium smartphones, maar dit jaar is dat opgeschoven naar 128GB. Er verschijnen bovendien steeds meer toestellen met 256GB of zelfs 512GB opslag. Het is daarom aannemelijk dat de high-end telefoons van 2019 over minimaal 128GB geheugen beschikken.
Bekijk ook het lijstje met beste smartphones volgens onze zustersite Smartphone.nl