Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact officieel: dit moet je weten

Thomas Haenen
31 augustus 2017, 13:15
3 min leestijd
Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact officieel: dit moet je weten

De Sony Xperia XZ1 is het nieuwe vlaggenschip van de Japanse fabrikant, met verbeteringen voor de camera en het geluid. Tegelijkertijd verschijnt ook een handzamere Xperia XZ1 Compact.

Lees verder na de advertentie.

Xperia XZ1 Compact en Xperia XZ1 officieel onthuld

Sony geeft consumenten dit najaar de keuze uit de 5,2 inch-Xperia XZ1 en de 4,6 inch-Xperia XZ1 Compact. Op het schermformaat na zijn de twee smartphones nagenoeg identiek, waardoor je alleen hoeft te kiezen tussen een handzaam formaat of een groot beeld voor video. De twee toestellen zijn vanaf eind september verkrijgbaar in Nederland.

Beide smartphones zijn uitgerust met een 19 megapixel-camera. Ook beschikken ze over dezelfde superslowmotion-optie als de Xperia XZ Premium. Daarmee kun je 960 frames per seconde vastleggen, en daarmee de kleinste details van elke beweging in beeld brengen. Nieuw is een 3D Creator, waarmee je een 3D-scan van een object of persoon maakt. Die scan kan vervolgens als augmented reality-object getoond worden in de echte wereld, of geëxporteerd worden naar een 3D-scanner.

Sony Xperia XZ1 officieel

Ook de predictive capture-functie is verbeterd. Op eerdere Sony-smartphones detecteerde de camera het als iemand actief bewoog op beeld. Vervolgens schoot de camera automatisch niet één, maar vier foto’s, waaronder enkele van voor je op de knop drukte. Nu detecteert de camera ook een glimlach zodat je nooit te laat bent met het schieten van een portretfoto.

Meer over de smartphones

Sony zet daarnaast fors in op audio. Er is een verbeterde stereo-speaker aanwezig aan de onderkant van de smartphones, en de nieuwe standaarden worden omarmt. Zo is er ondersteuning voor hi-res audio, of muziek met een hogere bitrate die helderder klinkt. Ook LDAC wordt ondersteund, zodat deze muziek draadloos met vrijwel geen kwaliteitsverlies kan worden verstuurd. Sony geeft bovendien een gratis draadloze koptelefoon weg bij elke pre-order.

Sony Xperia XZ1 officieel

Het 5,2 inch-scherm van de Xperia XZ1 heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het is tevens uitgerust met high dynamic range-technologie, of hdr. Dat betekent dat er een groter contrast zit tussen de lichtste en donkerste stukken van het beeld. Die technologie ontbreekt op de XZ1 Compact. Bovendien heeft het kleinere 4,6 inch-scherm ook een iets lagere resolutie van 1280 bij 720 pixels.

Verder zijn de twee smartphones nagenoeg identiek qua hardware. Zo zijn ze beide uitgerust met een Snapdragon 835-chipset, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Ook zijn ze stof- en waterdicht. Beide lopen op Android 8.0 (Oreo), waarmee ze één van de eerste telefoons zijn met de nieuwe Android-versie. Helaas heeft Sony geen grote aanpassingen doorgevoerd aan het design, waardoor er nog altijd relatief grote randen rond het scherm zitten.

Ook komt Sony met de Xperia XA1 Plus, een grotere variant van de XA1 die eerder dit jaar verscheen. Het toestel heeft een 5,5 inch-full-hd-scherm, grote 3430 mAh-accu, octacore-processor, 3GB RAM, 32GB opslag en een 23 en 8 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorkant.

Release en prijzen

De Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact verschijnen in september voor respectievelijk 699 en 599 euro. Ook komt Sony met de Xperia XA1 Plus, die dit najaar voor 349 euro over de toonbank gaat.

Lees het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia XA1 Plus
Sony Xperia XA1 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu