Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Sony Xperia XZ1 Compact

8

Sony Xperia XZ1 Compact: grootse kracht, klein formaat

De Sony Xperia XZ1 Compact is een compact Android-toestel met krachtige hardware. Terwijl andere smartphones steeds groter worden, kun je de XZ1 Compact makkelijk in je broekzak kwijt. Ook met één hand bedienen is geen enkel probleem. Dat terwijl het toestel wel veel in huis heeft, zoals een razendsnelle camera die in hoge kwaliteit beelden schiet.

Deze mobiele telefoon is in feite de tweelingbroer van de Xperia XZ1. Beide smartphones zijn gelijktijdig uitgebracht, en delen ook het design en veel specificaties. Sterker nog: deze Compact is eigenlijk net zo krachtig als zijn grote broer, maar een stuk handzamer. Bovendien is het toestel goedkoper.

De Sony Xperia XZ1 Compact in vogelvlucht

De Xperia XZ1 Compact is een waar vlaggenschip, maar dan met een compact en handzaam design. Hieronder hebben we de belangrijkste specificaties van het toestel voor je op een rijtje gezet.

  • 4,6 inch-scherm met resolutie van 1280 bij 720 pixels
  • 19 megapixel-camera achterop, 13 megapixel-frontcamera
  • Loopt op Android 8.0 (Oreo) uit de doos
  • Krachtige Snapdragon 835-chipset
  • 4GB werkgeheugen, 32GB opslagruimte (uitbreidbaar)
  • Stof- en waterdicht design met vingerafdrukscanner op de zijkant

Meer over de Sony Xperia XZ1 Compact

Fabrikanten brengen elk jaar grotere mobiele telefoons uit. Het is onderhand haast zeldzaam om smartphones met een scherm van minder dan 5 inch te zien. Dat is leuk als je je telefoon vooral gebruikt voor video en games, maar het heeft flinke gevolgen voor de handzaamheid. Gelukkig is er Sony, dat met de XZ1 Compact toch nog voor klein kiest. Het 4,6 inch-scherm past dan ook in vrijwel elke broekzak.

Sony Xperia XZ1 Compact review

Qua hardware doet de XZ1 Compact echter nauwelijks onder voor de grotere bakbeesten van de concurrentie. De Snapdragon 835-chip die Sony gebruikt zit bijvoorbeeld ook in de OnePlus 5 en HTC U11. Apps starten vlot op en draaien vloeiend: geen gedoe met gehaper dus. Met 32GB opslagruimte is er bovendien meer dan genoeg plek voor al je foto’s, apps, video’s en meer. Deze ruimte is daarnaast uit te breiden, mocht je meer opslag nodig hebben.

Sony heeft een wat curieuze plek gekozen voor de vingerafdrukscanner. Terwijl veel fabrikanten deze voor- of achterop plaatsen, verwerkt Sony deze in de powerknop in de zijkant. Het zorgt ervoor dat de XZ1 Compact relatief brede zijkanten heeft, en iets dikker is dan andere smartphones. Dat biedt echter ook meer ruimte voor de accu, die moeiteloos een volle dag meegaat.

Conclusie Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact review

Al met al zijn we te spreken over de Sony Xperia XZ1 Compact. Het toestel heeft een luxere behuizing en ligt door zijn compacte formaat heerlijk in de hand. Het is fijn dat de telefoon zo makkelijk met één hand te bedienen is, en dat Sony niet heeft ingeleverd op de hardware, camera of accuduur. Bovendien is de XZ1 Compact één van de weinige smartphone met Android 8.0 (Oreo) en ben je verzekerd van regelmatige updates.

Toch is er nog ruimte voor verbetering. Zo is het design opnieuw nauwelijks veranderd en oogt het toestel inmiddels een beetje ouderwets. Bovendien werkt de vingerafdrukscanner niet altijd lekker en is het scherm niet zo scherp als dat we gewend zijn. Toch voelt de combinatie van high-end specs en een kleine behuizing ‘magisch’ aan. Zoek je een compacte telefoon met Android, dan zijn er nauwelijks betere opties te vinden dan de Xperia XZ1 Compact.

→ Meer lees je in de uitgebreide Sony Xperia XZ1 Compact review

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Sony Xperia XZ1 Compact

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu