2019 wordt het jaar van de opvouwbare smartphones. Maar wat heb je nou echt aan zo’n flexibel scherm, en wanneer kun jij een opvouwbare smartphone kopen? De vijf belangrijkste vragen beantwoord.
Lees verder na de advertentie.
Opvouwbare smartphones uitgelegd: alles wat je moet weten
Geruchten over opvouwbare apparaten zoemen al jaren rond: Android Planet schreef er in 2014(!) voor het eerst over. Ondanks allerlei valse starts lijkt het er in 2019 eindelijk van te komen. Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas worden deze week allerlei opvouwbare smartphones en prototypes getoond, en vrijwel alle grote fabrikanten zijn er mee bezig.
1. Wat heb ik aan een opvouwbare smartphone?
Het tijdperk van de ‘moderne’ smartphone begon zo’n twaalf jaar geleden, met de introductie van de eerste iPhone. Sindsdien is de vormfactor van mobieltjes eigenlijk nog maar nauwelijks veranderd. De schermen zijn groter geworden, de randen dunner, maar het is nog steeds niet meer dan een rechthoek met een scherm.
Dat terwijl we wel steeds meer met onze smartphones zijn gaan doen. Mobiele telefoons zijn er lang niet meer om te bellen. We gebruiken ze de hele dag door voor entertainment, met films en games. Sommige mensen hebben aan een mobieltje al genoeg om al hun werk op te doen. Ook browsen op het internet gebeurt steeds vaker alleen met smartphones. De smartphone vervangt steeds meer apparaten in je huis, van de computer tot de afstandsbediening tot de gameconsole. Maar de vormfactor is in al die tijd niet veranderd.

Dat brengt problemen met zich mee. Voor al die extra functies is het namelijk wel zo handig om een groot scherm te hebben. Da’s fijner voor films en games, en typt makkelijker als je aan het werk bent. Maar inmiddels is het nagenoeg onmogelijk om nog een toestel met een scherm kleiner dan 5,5 inch te vinden. Ook zijn er steeds grotere accu’s nodig om al die kracht aan te drijven, maar consumenten klagen ook als hun toestel te dik is.
Opvouwbare smartphones kunnen veel van deze problemen gaan oplossen. Onderweg heb je een klein scherm, thuis op de bank geniet je van games op groter beeld. En met een groter oppervlak, is er ook meer ruimte voor een flinke accu. In theorie heb je straks dus een toestel met een groter scherm en grotere accu, dat nog steeds in je broekzak past.
2. Hoe werkt een opvouwbare smartphone?
De meeste prototypes van opvouwbare smartphones zijn nog wat dik, omdat er een flinke scharnier zit tussen de verschillende delen van het beeld. De verwachting is echter dat de toestellen alsmaar dunner worden. Eigenlijk moet je het apparaat vervolgens zien als een smartphone en tablet in één. Dichtgeklapt is het een klein smartphonescherm, opengeklapt is alles precies hetzelfde, maar het beeld simpelweg wat groter.
Een scherm is natuurlijk nog maar het begin van een smartphone. Voor een opvouwbaar toestel moet er ook een flexibele aanpak bedacht worden voor alle andere onderdelen. Alle onderdelen aan de binnenkant, van de accu tot de camera tot de chipset, zijn niet opvouwbaar. Daarom moeten fabrikanten slim nadenken over waar ze de onderdelen plaatsen.

Ze worden over de niet-flexibele stukken van de binnenkant verspreid, met in het flexibele deel kabeltjes zitten om alles met elkaar te vinden. De overige onderdelen zijn voorlopig de grote beperkende factor in het ontwerp. Opvouwbare smartphones zijn nog wel te doen voor fabrikanten, maar oprolbare toestellen zit er niet in tot iemand een flexibele accu kan uitvinden.
Daarnaast moeten er natuurlijk aanpassingen gemaakt worden aan de software. De volgende versie van Android heeft betere ondersteuning voor ‘schermcontinuĂŻteit’, zo heeft Google al laten weten. Dat betekent dat de software begrijpt welk deel van het scherm er weggeklapt wordt. Klap je één deel weg, dan wordt de app volledig naar het andere deel verplaatst. Waarschijnlijk horen we er meer over als Google Android Q presenteert, ergens later dit voorjaar.
3. Welke opvouwbare smartphones zijn er allemaal?
Op moment van schrijven is er pas één echte opvouwbare smartphone aangekondigd: de Royole Flexpai. Deze onbekende Chinese fabrikant wist in oktober als allereerste een opvouwbare smartphone te presenteren, en heeft het toestel inmiddels al op verschillende beurzen gedemonstreerd.
Sterker nog: via de Royole-webwinkel kun je het toestel nu al kopen. Daar zitten wel een paar haken en ogen aan: hij kost 1400 euro, de levertijd is 1-2 maanden en het gaat om een ontwikkelaarsversie die mogelijk nog wat kuren heeft. Met de opvouwbaarheid zit het wel goed, maar de Flexpai is aardig lomp: hij weegt twee keer zoveel als de concurrentie en is opgevouwen haast drie keer zo dik. Alleen aan te raden als je per se de eerste wil zijn, dus.

Zeker omdat gevestigde namen Royole op de hielen zitten. Samsung toonde in november 2018 een prototype van een opvouwbare smartphone. De verwachting is dat het bedrijf dit voorjaar met een opvouwbare variant van de Galaxy S10 komt. Ook van de Huawei P30 is waarschijnlijk een opvouwbaar model in de maak.
Bij Xiaomi, Motorola, LG en Oppo zou ook een opvouwbare smartphone in ontwikkeling zijn, maar het is nog onduidelijk wanneer deze verschijnen. Vaak gaat het slechts om gelekte prototypes en patenten, waarvan het maar de vraag is of ze echt worden uitgebracht.
4. Wanneer kan ik een opvouwbare smartphone kopen?
Waarschijnlijk snel, maar ook daar zitten nog wat haken en ogen aan. Als we bronnen mogen geloven, liggen de opvouwbare smartphones van Samsung en Huawei nog voor de zomer in de winkels. Waarschijnlijk gaat het echter om zeer beperkte aantallen met behoorlijk hoge prijzen.

De exacte prijzen en verkrijgbaarheid van deze modellen weten we niet, maar reken op een forse meerprijs. Ter illustratie: de gewone Samsung Galaxy S10 kost waarschijnlijk zo’n 800 tot 900 euro, terwijl het opvouwbare model al gauw minstens twee keer zo duur wordt. En hoewel je de Galaxy S10 straks in zowat alle Nederlandse elektronicawinkels vindt, is het nog maar de vraag of de opvouwbare Samsung ĂĽberhaupt buiten thuisland Zuid-Korea verschijnt.
Bij Huawei is het waarschijnlijk hetzelfde verhaal. De fabrikant loopt vaker voorop met nieuwe technologie, maar brengt die dan eerst uit in een zeer beperkte oplage. Zo verscheen begin 2018 de Huawei Porsche Design Mate RS, één van de eerste smartphones met een vingerafdrukscanner in het scherm. Niet in Nederland verkrijgbaar, en kostte liefst 1700 euro. Een opvouwbare ‘Porsche Design’-smartphone van Huawei volgt vermoedelijk hetzelfde voorbeeld.
5. Is het slim om nu al een opvouwbare smartphone te kopen?
Zelfs als je het geld bij elkaar weten te schrapen om een opvouwbare smartphone te kopen, is het voorlopig niet aan te raden. Bij dit soort nieuwe technologie loont het immers zelden om er als eerste bij te zijn. Je betaalt het meest, maar krijgt wel een eerste, twijfelachtige versie in handen.
Zoals het er nu naar uit ziet, worden de eerste opvouwbare smartphones relatief dik en zwaar. Ook zijn ze voorzien van software die nog niet optimaal gebruikmaakt van het nieuwe schermtype. Bovendien heeft er nog niemand een duurtest kunnen doen. Fabrikanten claimen wel dat zo’n opvouwbaar scherm jaren meegaat, maar de omstandigheden bij tests in een laboratorium zijn compleet anders dan het dagelijks leven.
Daarbij moet wel aangetekend worden: we hebben natuurlijk nog niet gezien wat voor opvouwbare smartphones Huawei, Samsung en anderen de komende maanden gaan presenteren. Laten we hopen dat de kinderziektes er al uit zijn, en ze de prototypefase duidelijk ontstijgen.
Lees ook het laatste Samsung-nieuws
- Samsung-cashback: bespaar tot 200 euro op Galaxy S23 en meer (2-6)
- Zo stream je muziek via bluetooth zonder vervelende app-meldingen (2-6)
- Samsung Galaxy Watch 5 (Pro): nu verkrijgbaar voor laagste prijs ooit (1-6)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (26-5)
- Samsung Galaxy Watch 6 (Classic) komt eraan: dit zijn onze verwachtingen (25-5)