De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

WhatsApp krijgt advertenties vanaf 2020: zo ziet het eruit

Thomas Haenen
22 mei 2019, 12:13
2 min leestijd
WhatsApp krijgt advertenties vanaf 2020: zo ziet het eruit

Vanaf volgend jaar vind je advertenties in WhatsApp, zo heeft Facebook bevestigd. Uit een eerste screenshot blijkt dat deze vooralsnog alleen in WhatsApp Status komen te zitten.

WhatsApp-advertenties vanaf 2020 in Status

De berichtendienst is sinds zijn oprichting reclamevrij, maar daar komt in 2020 verandering in. Op de jaarlijkse Facebook Marketing Summit deelde het sociale netwerk een eerste blik op de nieuwe advertentiemogelijkheden in WhatsApp. Via Matt Navarra op Twitter hebben we een beeld van hoe dit eruit gaat zien.

De WhatsApp-advertenties worden gelukkig niet in je chatgesprekken getoond, maar voorlopig enkel in WhatsApp Status. Dat is het Instagram Stories-alternatief van WhatsApp. Bekijk je volgend jaar de statusberichten van vrienden, dan krijg je soms tussendoor een advertentie te zien. Door omhoog te swipen op die advertentie, open je de site of video van een adverteerder, of kun je direct via WhatsApp contact opnemen met het bedrijf.

WhatsApp-advertenties 2020

Meer Facebook in je WhatsApp

Wanneer de WhatsApp Status-advertenties exact opduiken, is nog onbekend. Wel heeft het bedrijf vergevorderde plannen om Facebook, WhatsApp en Instagram slimmer met elkaar te integreren. Zo kun je straks direct vanuit een Instagram-advertentie contact opnemen met een bedrijf in WhatsApp. Ook krijgt WhatsApp de bedrijvencatalogus van Facebook, zodat je in de app een restaurant of andere zaak opzoekt voor openingstijden, contactgegevens en andere relevante informatie.

→ Lees ook: Facebook wil WhatsApp, Instagram en Messenger samenvoegen

Het is een opmerkelijk besluit, omdat de oprichters van WhatsApp jarenlang beloofden dat er nooit reclame in de app zou zitten. “Als ergens advertenties in zitten, ben jij als gebruiker het product,” zo schreven ze in 2012. In plaats daarvan werd gebruikers gevraagd eenmalig 99 cent te betalen om de app te gebruiken.

Nadat WhatsApp in 2014 overgenomen werd door Facebook, veranderde de situatie. De oprichters hielden vol dat de app reclamevrij zou blijven, maar de betaalde optie werd vervolgens al snel geschrapt. Inmiddels zijn de oprichters vertrokken na onenigheid met Facebook en nu lijkt het sociale netwerk de oorspronkelijke belofte dan ook terug te draaien.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu