Sony Xperia X

Expertscore
Scherm
5 inch
Camera
23 megapixel
Prijs

Camerasmartphone met fraai design

De Sony Xperia X is een nieuwe smartphone die op het Mobile World Congress 2016 in Barcelona werd aangekondigd. Het toestel is een onderdeel van de vernieuwde Xperia X-lijn en zit qua mogelijkheden en prijs tussen de X Performance en XA in. De smartphone  wordt aangedreven door een Snapdragon 650-chip met een 1,8GHz hexacore-processor, die wordt bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen. Standaard is er 32GB aan uitbreidbaar opslagruimte aanwezig.

Daarnaast is de Xperia X voorzien van een 5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 441 ppi, waardoor beelden er scherp uitzien. Foto`s maakt de smartphone met de 23 megapixel-camera aan de achterkant en 13 megapixel-frontcamera. De accucapaciteit bedraagt 2620 mAh en levert goede prestaties.

De Sony Xperia X in vogelvlucht

De Sony Xperia X gaat 599 euro kosten en is daarmee aan de dure kant. Voor dat bedrag krijg je wel een krachtig toestel met een fraai design en een goede camera. De belangrijkste features hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Voorzien van een 5 inch-full-hd-scherm
  • Snapdragon 650-chip met een hexacore processor
  • 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslag
  • 23 megapixel-camera met Predictive Hybrid Autofocus

Meer over de Sony Xperia X

Een belangrijke feature van de Sony Xperia X is de camera. Die maakt foto`s met maximaal 23 megapixel en beschikt over de zogeheten Predictive Hybrid Autofocus-techniek van Sony. Hiermee moet de camera niet alleen supersnel scherpstellen, maar ook voorspellen op welke bewegende objecten gefocust moet worden. Dit moet vage shots voorkomen wanneer je bijvoorbeeld op een feestje of bij een sportwedstrijd bent.

sony xperia x klein


Uit de doos draait de Xperia X op Android 6.0.1 (Marshmallow). Dit is de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem, die enkele handige features met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan de energiebesparende stand Doze, de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en Google Now on Tap, dat je van contextgevoelige informatie voorziet. Over Android heeft Sony wel haar eigen skin gelegd, die licht en rustig oogt.

De Sony Xperia X heeft een adviesprijs van 599 euro en wordt in de kleuren zwart, wit, lime goud en rosé goud uitgebracht. Het toestel is nu verkrijgbaar in de Benelux. Houd deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws over de Sony Xperia X.

Conclusie Sony Xperia X review

De Xperia X is zeker geen slechte smartphone, maar door de hoge adviesprijs van 599 euro moet het toestel ineens concurreren met apparaten die een stuk meer waar voor hun geld bieden. De prestaties zijn goed, de camera is (en vooral de selfiecamera) fijn in gebruik en het scherm is van hoge kwaliteit. De hardware stelt echter te snel teleur, waarbij de temperatuur flink stijgt als je een iets zwaarder spel speelt of de camera langdurig gebruikt. Tel hier de bij vlagen onbetrouwbare vingerafdrukscanner en onlogische knoppenindeling bij op en je krijgt een toestel dat we moeilijk kunnen aanraden.

Lees meer in onze uitgebreide Xperia X review

Pluspunten Xperia X

  • Mooi en scherp scherm
  • Uitstekende 23 megapixel-camera
  • Stevige behuizing

Minpunten Xperia X

  • Processor is niet de snelste
  • Relatief duur

Sony Xperia X prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Sony Xperia X aanbiedingen van dit moment.

Sony Xperia X video

Laatste berichten

Sony voegt nachtmodus toe aan Xperia X Concept

Sony voegt nachtmodus toe aan Xperia X Concept

0
2 min
Nieuws
Sony heeft een update uitgebracht voor zijn Concept-versie voor de Xperia X. De experimentele Android-variant is met de Xperia X Concept update voorzien van een nachtmodus en de laatste veiligheidsupdates.
Zo ziet Android 7.0 voor Sony-smartphones er uit

Zo ziet Android 7.0 voor Sony-smartphones er uit

0
1 min
Nieuws
Sony heeft een voorlopige versie van Android 7.0 Nougat voor de Xperia X vrijgegeven. Dit 'Concept for Android' geeft een eerste indruk van Sony's aanpassingen aan Nougat.
Sony Xperia X review: hoge prijs staat midrange toestel in de weg

Sony Xperia X review: hoge prijs staat midrange toestel in de weg

0
10 min
6.5
Reviews
Sony vernieuwt de X-lijn dit jaar met de Xperia XA, Xperia X Performance en de Xperia X. Laatstgenoemde is inmiddels beschikbaar in Nederland en hebben we uitgebreid getest. In deze Xperia X review lees je onze bevindingen.