Slimme horloges worden steeds zelfstandiger, maar kun je een smartwatch al helemaal zonder telefoon gebruiken?
Lees verder na de advertentie.
Smartwatch zonder telefoon gebruiken
Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, je kunt een smartwatch zonder telefoon gebruiken. Het ligt er alleen wel een beetje aan hoe breed je dit statement opvat.
Smartwatches waren lang een verlengstuk van de gekoppelde telefoon. Het horloge moest in de buurt van de smartphone zijn voor internet, synchronisatie van gegevens en het gebruiken van sommige apps.
LTE-martwatches brachten daar verandering in. Deze slimme horloges beschikken over een eigen virtuele simkaart (esim) en kunnen dus zelfstandig mobiel internet gebruiken.
Dat is handig, want hierdoor kun je met een LTE-horloge bellen, via Spotify naar muziek luisteren en onderweg WhatsApp-berichten sturen, zonder dat hiervoor een telefoon nodig is. LTE-horloges worden soms ook aangeduid met de afkortingen 4G en 5G, of het woord Cellular.
Een smartwatch met mobiel internet is dus een stuk zelfstandiger dan een exemplaar met enkel wifiverbinding. Laatstgenoemde heeft voor slimme functies het internet- en bluetoothnetwerk van de gekoppelde smartphone nodig, terwijl een LTE-smartwatch de belangrijkste ‘slimme’ functies op eigen houtje kan uitvoeren.
De kleine lettertjes
Maar, je moet wel met enkele zaken rekening houden. Om een (LTE-)smartwatch zonder telefoon te gebruiken moet je het horloge namelijk wel eerst koppelen. Hiervoor heb je, jawel, een smartphone nodig.
Wie zijn of haar slimme horloge voor het eerst opstart heeft tijdens de installatieprocedure een telefoon nodig. Zodra dit proces is afgerond kun je het horloge zo goed als zelfstandig gebruiken. Bovendien heb je voor sommige smartwatch-apps alsnog een telefoon nodig.
Ook belangrijk: een LTE-smartwatch heeft een extra mobiel abonnement nodig. Een slim horloge met mobiel internet vereist een esim, die gekoppeld is aan het mobiele abonnement van je telefoon.
Esim-ondersteuning is dus vooral weggelegd voor de meer premium-modellen, waaronder de Samsung Galaxy Watch 7, Huawei Watch 4 Pro en Google Pixel Watch 2. Lees onderstaand artikel voor een overzicht van alle smartwatches met lte-ondersteuning.
Verder lezen: Overzicht: dit zijn alle smartwatches met esim-ondersteuning
Bellen met je smartwatch zonder telefoon, hoe stel je het in?
Volg deze stappen om bellen via je smartwatch in te stellen:
1. Koppel je smartwatch aan je telefoon
Zorg dat je smartwatch en telefoon met elkaar zijn verbonden via Bluetooth. Dit doe je in de Galaxy Wearable app op je telefoon. Als je de app nog niet hebt, kun je deze eenvoudig downloaden via de Play Store. Open de app, volg de instructies, en koppel je smartwatch.
2. Toestemming geven voor oproepen
Om telefoongesprekken via je smartwatch te kunnen beheren, moet je de app toestemming geven om oproepen te beheren. Ga hiervoor naar de instellingen van de Galaxy Wearable app, tik op ‘Instellingen horloge’, en zet de schakelaar voor ‘Bellen’ aan.
3. Bel via je smartwatch
Nu alles is ingesteld, kun je op je smartwatch bellen! Open simpelweg de telefoonapp op je Galaxy Watch. Deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als de app op je telefoon. Hier kun je contacten opzoeken, een nummer handmatig invoeren of je recente oproepen bekijken. Zodra je belt, wordt het gesprek via je smartwatch afgehandeld. Heb je een LTE-model? Dan hoef je je telefoon zelfs niet bij je te hebben.
4. Gesprek aannemen
Als je een oproep binnenkrijgt, verschijnt er een notificatie op je horloge. Je kunt de oproep beantwoorden door op het groene telefoontje te tikken of weigeren met het rode. Vervolgens kun je via de ingebouwde luidspreker en microfoon van je Galaxy Watch praten.
Tips voor gebruik:
- Gebruik oortjes: Als je liever niet door de luidspreker praat (vooral in een drukke ruimte), kun je oordopjes koppelen aan je smartwatch.
- Check je batterij: Bellen via de smartwatch kost wat meer batterij. Zorg dat je horloge goed opgeladen is, vooral als je zonder telefoon op pad gaat.
- Signaal checken (voor LTE-gebruikers): Als je een LTE smartwatch hebt, controleer dan of je een goed signaal hebt, anders kunnen gesprekken van mindere kwaliteit zijn.
En dat is het! Met deze eenvoudige stappen ben je klaar om te bellen via je smartwatch en blijf je altijd in contact, waar je ook bent.
Nieuwe smartwatch kopen
Ga je binnenkort een nieuwe smartwatch uitzoeken? Leuk! Onze redacteuren testen aan de lopende band nieuwe smartwatches en weten daardoor als geen ander wat de aanraders zijn, en welke klokjes je beter kunt laten liggen.
Met onze smartwatch-prijsvergelijker vind je gemakkelijk en snel de beste deal. Of gebruik een van onze koopgidsen om erachter te komen welk model het best bij jou past.
- Beste smartwatch: wijze aanraders
- Smartwatch heren: slimme aanraders en beste koop
- Smartwatch dames: slimme aanraders en beste koop
De beste smartwatches volgens Android Planet
Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van Android Planet zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan Android Planet een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.