Op Android Planet lees je zeven dagen per week al het beste Android-nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen alle ontwikkelingen niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.
Lees verder na de advertentie.
Android Q gaat je vaker waarschuwen voor twijfelachtige apps
De volgende versie van Android gaat je vaker waarschuwen voor het installeren van apps buiten de Play Store om. Meldingen duiken straks mogelijk niet meer eenmalig, maar bij elke nieuwe installatie op. In de Android Q-bèta moet je namelijk bij elke installatie uit onbekende bron opnieuw toestemming geven. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit een bewuste keuze van Google is, of een bug die alleen in deze bèta zit. Waarschijnlijk wil Google hiermee voorkomen dat gebruikers eenmalig toestemming geven bij een onschuldige app als Fortnite, en zo in de toekomst risico lopen met mogelijk gevaarlijkere apps.
→ Lees verder over hoe Android Q omgaat met onbekende apps
Volgend slimme scherm van Google krijgt ingebouwde Nest-camera
Google heeft per ongeluk een nieuw product gelekt via zijn website. Het slimme scherm Nest Hub Max werd op Googles pagina voor het slimme huis getoond. Website Android Police kopieerde snel de informatie, voordat Google het weer verwijderde. De Nest Hub Max krijg een 10 inch-scherm met hd-resolutie. Ter vergelijking: de Google Home Hub heeft een 7 inch-schermpje (1024 bij 600 pixels). Daarnaast zit er een Nest-camera in het scherm verwerkt. Deze camera kan op verschillende manieren worden gebruikt. Allereerst dient de camera als beveiligingscamera. Dat betekent dat je de beelden van de camera wanneer je wil op je smartphone kunt bekijken, of een melding ontvangt als er onverwachte beweging in je huis is en jij niet thuis bent.
→ Lees verder over de gelekte Nest Hub Max
‘Gelekte beelden tonen mysterieuze Motorola met vier camera’s achterop’
Motorola werkt aan een smartphone met vier camera’s achterop, zo blijkt uit gelekte beelden van het toestel. Ook heeft het toestel een vingerafdrukscanner in het scherm zitten. De Android-smartphone heeft een 6,2 inch-scherm dat vrijwel de hele voorkant vult, met bovenin een inkeping voor de selfiecamera. De afmetingen zijn 159 bij 75 bij 8,8 millimeter, zo meldt de doorgaans betrouwbare telecominsider OnLeaks. Hoe het toestel heet, is nog onbekend. Waarschijnlijk komt het toestel in ieder geval niet uit de Moto G-reeks. De fabrikant heeft onlangs vier nieuwe toestellen in die reeks uitgebracht, waaronder de Moto G7 en G7 Plus.
→ Lees verder over de mysterieuze Motorola-smartphone
Huawei P30 Pro review: toestel tilt smartphonefotografie naar hoger niveau
Huawei gooide vorig jaar hoge ogen met de P20 Pro, een smartphone met een indrukwekkend camera en accuduur. Het bedrijf hoopt dit succes te overtreffen met de P30 Pro, die zich opnieuw vooral op de camera focust. Tijdens de presentatie van de smartphone in Parijs vergeleek Huawei de prestaties van de P30 Pro-camera dan ook op bijna alle mogelijke manieren met die van de concurrentie. Maar het is altijd afwachten hoe goed de resultaten in de praktijk zijn. Gelukkig heeft Huawei zich op bijna alle punten weten te overtreffen. De camera is aanzienlijk verbeterd, maar ook op andere fronten laat de fabrikant zien bij de grote jongens te horen. In onze review bespreken we alle features van het nieuwe vlaggenschip.
→ Lees verder in de uitgebreide Huawei P30 Pro review
Rapport: steeds minder gevaarlijke Android-apps in Play Store te vinden
Google geeft jaarlijks een Security & Privacy-rapport vrij, waarin de staat van Android wordt onderzocht. Het zoekbedrijf heeft de laatste jaren flinke stappen gezet om de gevaren van het besturingssysteem te beperken. Uit het rapport blijkt dat gebruikers die hun apps enkel uit de Play Store downloaden, nauwelijks risico lopen. Slechts 0,08 procent van deze apparaten kwam in aanraking met een gevaarlijke app. In grote landen als India en Brazilië daalde het aantal downloads van gevaarlijke apps stevig. In totaal werden er dit jaar liefst 1,6 miljard installaties van mogelijk gevaarlijke apps geblokkeerd door Google Play Protect.
→ Lees verder over het rapport over de gevaren van Android