De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Android nieuws #31: Android P-release en Samsung Galaxy Note 9

Wouter Nijsen
4 augustus 2018, 14:19
3 min leestijd
Android nieuws #31: Android P-release en Samsung Galaxy Note 9

Android Planet houdt je zeven dagen per week op de hoogte van al het beste nieuws, maar het kan gebeuren dat je de afgelopen dagen het nieuws niet hebt kunnen volgen. Daarom brengen we je elke zaterdag een weekoverzicht van het belangrijkste Android-nieuws.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse Google Assistent nu echt voor iedereen beschikbaar

Geen Nederlandse Google Assistent

We hebben er eventjes op moeten wachten, maar eindelijk kan (bijna) iedere Android-gebruiker met de Google Assistent aan de slag. Daarmee duurde de uitrol net iets langer dan Google eerder had toegezegd. Het bedrijf kondigde vorige week donderdag de introductie van de Nederlandse Assistent aan. Toen werd beloofd dat deze binnen uiterlijk een week voor alle Android-smartphones beschikbaar zou zijn. De Google Assistent is een hele uitgebreide, stemgestuurde hulp. Je kunt de Assistent niet alleen vragen stellen, maar ook opdrachten geven.

→ Lees verder over de Nederlandse Google Assistent: de 10 meestgestelde vragen beantwoord

‘Android P wordt op 20 augustus officieel uitgebracht’

android popsicle hints

Op Twitter deelt Evan Blass een afbeelding van een kalender, waar bij maandag 20 augustus de letter ‘P’ staat. Dat duidt er natuurlijk op dat Google op die dag Android 9.0 (P) uitbrengt, en tevens de officiële naam bekendmaakt. Maandag 20 augustus lijkt een logische dag, aangezien Android 8.0 (Oreo) vorig jaar op maandag 21 augustus werd uitgebracht. Belangrijk om te weten is dat Android P op die dag alleen verschijnt voor Googles eigen Pixel-toestellen: de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Daarna is het aan andere fabrikanten om de update uit te brengen voor hun toestellen. Hoe lang dit duurt, verschilt nogal per fabrikant. Nokia, Sony en OnePlus zijn bijvoorbeeld vaak snel.

→ Lees verder over de release van Android P op 20 augustus

Samsung kampt met dalende omzet: verkoop Galaxy S9 stelt teleur

Samsung Galaxy X tweede scherm

Samsung boekte in het tweede kwartaal een winst van omgerekend 11 miljard euro op een omzet van 45,2 miljard euro, zo blijkt uit kwartaalcijfers die het bedrijf presenteerde. Het is een omzetdaling van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is opmerkelijk: het is de eerste keer dat de omzet daalt in ruim een jaar tijd. Vooral de tv-divisie van Samsung deed goede zaken in het afgelopen kwartaal; veel consumenten kochten nieuwe televisies voor het WK Voetbal. Ook de geheugenchips van Samsung, gebruikt in veel smartphones, laptops en andere apparaten, zorgden voor veel winst. De omzetdaling komt dan ook voor een groot deel door de mobiele divisie. De verkopen van de Galaxy S9 zijn ‘langzaam’, en zachter dan verwacht, zo geeft het bedrijf aan in de kwartaalcijfers.

→ Lees verder over de verkoopcijfers van de Samsung Galaxy S9

Gelekte foto’s tonen ‘Clearly White’-versie van Google Pixel 3 XL

google pixel 3 xl foto

Op website XDA Developers heeft een gebruiker foto’s geplaatst van de witte Google Pixel 3 XL. Het gaat nog om een vroege versie van het ontwerp, maar enkele belangrijke kenmerken zijn al wel te zien. De opvolger van de Pixel 2 XL heeft een groter scherm met een notch, de inkeping aan de bovenkant. Die lijkt wat dieper te zijn dan andere inkepingen op Android-toestellen, maar niet enorm breed. Alsnog heeft de Pixel 3 XL een flinke bezel aan de onderkant, waar onder meer de speaker in zit verwerkt. Verder is de smartphone voorzien van een glazen achterkant, waardoor draadloos opladen mogelijk zou worden.

→ Lees verder en bekijk alle gelekte Google Pixel 3 XL-foto’s

Video: Samsung zet eerste Galaxy Note 9 beelden zelf online

De Nieuw-Zeelandse tak van Samsung heeft de aankondigingsvideo van de Galaxy Note 9 voortijdig online gezet. In een korte video van dertig seconden (zie hieronder) passeren meerdere nieuwe features de revue, zoals de grotere accu en verbeterde S Pen. Inmiddels is de video weer verwijderd van Samsungs eigen YouTube-kanaal, maar op sociale media werd deze door andere gebruikers snel opnieuw gedeeld. Officieel wordt de Galaxy Note 9 pas volgende week onthuld, op donderdag 9 augustus. In de voorbije weken zijn veel details van het toestel echter al gelekt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's