Dit zijn de 8 beste Android 8.0 (Oreo)-verbeteringen

Thomas Haenen
22 augustus 2017, 17:06
5 min leestijd
Dit zijn de 8 beste Android 8.0 (Oreo)-verbeteringen

Google heeft eindelijk de definitieve versie van Android Oreo vrijgegeven. Hoewel het nog even duurt tot het op jouw smartphone staat, blikken wij vast vooruit op de belangrijkste nieuwe Android 8.0-verbeteringen die in de startblokken staan.

Lees verder na de advertentie.

Android 8.0-verbeteringen

Hoewel sommigen van ons nog wachten op een Android 7.0-update, gaf Google vannacht al de definitieve versie van Android 8.0 vrij. Dat betekent dat fabrikanten nu de software geschikt kunnen maken voor hun smartphones. In de praktijk moet je waarschijnlijk nog een paar maanden wachten voor jouw toestel de update ontvangen. Toch is het nooit te vroeg om te kijken naar de vele nieuwe features van Android Oreo. Wij nemen de belangrijkste even met je door.

→ Lees het Android 8.0 update-overzicht om te zien of jouw toestel wordt bijgewerkt

1. Notificatiekanalen: filter je notificaties

Notificaties zijn al jaren een van de sterkste punten van Android, maar Google gaat niet op zijn lauweren rusten. Na de introductie van slimmere, gegroepeerde notificaties in Android 7.0 Nougat maakt Google ze in Android Oreo nog een stukje slimmer met ‘notification channels’.

Android O-verbeteringen

Als je bijvoorbeeld een nieuwsapp op je toestel hebt staan, kun je er straks voor kiezen alleen notificaties te krijgen over onderwerpen die jou interesseren. Zo kun je notificaties krijgen over technologienieuws, terwijl je economisch nieuws links laat liggen. Bij een berichtendienst als WhatsApp zou je ervoor kunnen kiezen om alleen notificaties van je vriend(in) te krijgen, maar niet van je familie.

2. Background limits beperken stand-by accuverbruik

Accuverbruik was in het verleden een wat minder sterk punt van Android, maar met Doze zorgde Google in de afgelopen jaren al voor veel verbeteringen. Nu wil Google het stroomverbruik van apps op de achtergrond verder inperken met ‘background limits’.

Standaard zijn veel apps vrijwel continu bezig op de achtergrond. Fitnessapps willen je locatie weten, WhatsApp checkt regelmatig of er nieuwe berichten zijn en ga zo maar door. Als je toestel echter langdurig op stand-by staat, bijvoorbeeld terwijl je slaapt, zou dat helemaal niet nodig hoeven zijn. Google deelt deze appverzoeken op in drie groepen: implicit broadcasts (apps die met elkaar communiceren op de achtergrond), background services (activiteiten die doorlopen terwijl een app niet in beeld staat, zoals een stopwatch), en lokatie-updates.

Staat je Android 8.0-toestel op stand-by, dan wordt het aantal verzoeken van deze apps straks fors teruggebracht. Ontwikkelaars moeten daarvoor wel wat aanpassingen maken aan hun apps, om te voorkomen dat ze straks helemaal niets meer op de achtergrond kunnen doen. Bij correcte implementatie zal je toestel echter vrijwel geen stroom meer verbruiken tijdens langdurige stand-by.

Android O-verbeteringen

3. Picture in picture-modus

Met Android 7.0 Nougat introduceerde Google een splitscreenmodus waarmee je twee apps tegelijk in beeld kon brengen, op elkaar gestapeld. Android Oreo voegt meer multitaskingopties toe met een picture-in-picture-modus. Daarmee kan video afgespeeld worden in een klein venster dat boven elke app zweeft.

Zo kun je straks YouTube-video’s blijven kijken terwijl je aan het browsen bent, of hoef je een aflevering van je favoriete Netflix-serie niet te onderbreken terwijl je reageert op iemand in WhatsApp. In theorie kan de functie ook gebruikt worden voor andere functies dan video, zodat je bijvoorbeeld een beeldbewerkingsapp hebt die je overal kan achtervolgen.

4. Autofill-api – betere ondersteuning voor wachtwoordmanagers

Een wachtwoordmanager is tegenwoordig haast een essentieel onderdeel van actief zijn op internet. Deze helpt je bij het instellen én onthouden van moeilijke wachtwoorden, waardoor je accounts een stuk beter beschermd zijn. Op dit moment zijn deze apps echter alleen via een kleine omweg in Android te gebruiken; je stelt ze in via de toegankelijkheidsopties, niet direct de meest logische plek ervoor.

Google introduceert daarom een zogenaamde ‘Autofill API’ in Android O. Voor jou als gebruiker betekent dat dat je straks gemakkelijk één wachtwoordmanager kunt kiezen voor je toestel, net als hoe je nu Gmail of Chrome instelt als standaardapps voor mailtjes of browsen. Vervolgens zorgt deze app ervoor dat al je ingewikkelde wachtwoorden automatisch ingevuld worden als je een nieuwe app installeert of ergens online inlogt.

5. Vernieuwingen bij connectiviteit en audio

Met Android Oreo beschikt het besturingssysteem ook over de nieuwste features op het gebied van connectiviteit en audio. Neighborhood Aware Network-connectiviteit (of ‘NAN’) zorgt ervoor dat apparaten via wifi met elkaar verbonden kunnen worden, ook als er geen router in de buurt is. Bel-apps kunnen met het nieuwe telecomframework sneller verbinding maken en beter bellen over Bluetooth.

Er is ondersteuning toegevoegd voor hoge kwaliteit audio via Bluetooth, door ondersteuning voor Sony’s LDAC-codec. Voor professionele musici is er ook goed nieuws door de toevoeging van de AAudio-api. Daarmee kun je audio afspelen en opnemen tegelijk, zonder latency. Jarenlang was Apple dé beste fabrikant voor muzikanten door features als deze, maar nu lijkt ook Google zijn deuren open te zetten.

6. Adaptive icons: overal ronde icoontjes

Fabrikanten hebben de neiging om flinke aanpassingen te maken aan het uiterlijk van Android, iets wat soms botst met apps die je zelf installeert. Zo kiezen onder andere Huawei en Samsung ervoor om snelkoppelingen te voorzien van ronde icoontjes, waar niet elke app voor gebouwd is.

Android Oreo biedt ‘adaptive icons’, waarmee ontwikkelaars makkelijker icoontjes kunnen maken die voor elke vorm geschikt zijn. Een vierkant icoontje kan zo gemakkelijk geschikt maken om rond, transparent of zelfs ovaal te zijn. Er komt mogelijk zelfs ondersteuning voor bewegende app-icoontjes.

7. Verbeteringen voor WebView en Java

WebView en Java behoren tot de achterliggende software van Android, en verbeteringen hier zorgen ervoor dat het besturingssysteem soepeler loopt en apps sneller opstarten. De WebView-verbeteringen zorgen er specifiek voor dat websites stabieler en veiliger zullen zijn. De ondersteuning van Java 8-api’s zorgt ervoor dat apps tot wel twee keer zo snel kunnen opstarten en minder vaak crashen.

8. Tal van andere kleine verbeteringen

We spelen een beetje vals, maar Android O barst van de verbeteringen die niet hun eigen tussenkopje verdienen maar wel het benoemen waard zijn. Zo biedt Android O ondersteuning voor bredere kleurengamma’s, met profielen als AdobeRGB, Pro Photo RGB en DCI-P3. Designers zullen daardoor in apps als Photoshop de beschikking hebben over meer kleuren.

Ontwikkelaars kunnen daarnaast straks makkelijker hun eigen font meeleveren met een app. Zo hebben ontwikkelaars meer vrijheid in de lettertypes die ze gebruiken. Ook is het uiterlijk van alle emoji’s compleet vernieuwd, en zijn er zestig nieuwe emoji toegevoegd. Tot slot zijn er kleine aanpassingen gemaakt aan onder andere de instellingen, de notificatiebalk, de Quick Settings, permissies en tal van andere onderdelen.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu