Opinie: het is tijd voor een nieuwe OnePlus X

Thomas Haenen
6 februari 2018, 19:20
3 min leestijd
Opinie: het is tijd voor een nieuwe OnePlus X

De OnePlus X krijgt voorlopig geen opvolger, zo gaf topman Carl Pei aan nadat online een gerucht verscheen. Toch is het wat ons betreft hoog tijd voor een nieuwe midrange smartphone van de fabrikant.

Lees verder na de advertentie.

Laat die OnePlus X2 maar komen

Plotseling was daar opeens het gerucht dat OnePlus aan een nieuwe, goedkope smartphone werkt. Anonieme bronnen beweerden dat het bedrijf de OnePlus X2 in ontwikkeling had, met een 5,5 inch-scherm en Snapdragon 835-chip. Carl Pei, ceo van OnePlus, bestempelde het op Twitter echter direct tot nepnieuws. De focus ligt voorlopig puur en alleen op de OnePlus 5T. Toch zouden wij een OnePlus X2 stiekem wel verwelkomen, en dit is waarom.

1. OnePlus heeft de lessen van de X geleerd

Laten we eerlijk zijn: de eerste OnePlus X was een flinke flop. De smartphone verscheen slechts enkele maanden na de introductie van de OnePlus 2. Waar deze smartphone over de allernieuwste hardware beschikte, was de X al bij verschijning verouderd. Dat terwijl het prijsverschil tussen de twee smartphones minimaal was: slechts een paar tientjes.

OnePlus X2

Veel vraag naar de OnePlus X was er dan ook niet. De productie van het toestel werd al na enkele maanden stopgezet. Mocht je het toestel onverhoopt toch gekocht hebben, dan kreeg je ook nog te maken met teleurstellende ondersteuning. Gebruikers moesten bijna een vol jaar wachten op een update naar Android 6.0 (Marshmallow). Verdere updates kwamen er niet. Het imago van OnePlus liep een flinke deuk op. Het bedrijf beloofde in het verleden snel en voor een langere tijd updates uit te brengen, maar wist die belofte met de X niet waar te maken.

Sindsdien heeft het bedrijf er alles aan gedaan om die reputatieschade weer weg te werken. Zo is men betrouwbaarder geworden met updates. De OnePlus 3, die binnenkort zijn tweede verjaardag viert, ontving als eerste OnePlus-smartphone een update naar Android Oreo. En waar de hardware van de X achterhaald was, is de 5T weer een overtuigend vlaggenschip dat moeiteloos mee kan met de concurrentie. Een eventuele OnePlus X2 weet de fouten uit het verleden dus waarschijnlijk te vermijden.

2. De smartphones van OnePlus worden steeds duurder…

OnePlus begon ooit als een echte prijsvechter. Het bedrijf beloofde ‘vlaggenschependoders’: toestellen met de beste hardware, voor een prijs honderden euro’s lager dan bij de concurrentie. Zo kostte de OnePlus One oorspronkelijk slechts 269 euro. Sindsdien heeft het bedrijf echter elk jaar zijn prijzen verhoogd. Steeds met een paar tientjes, maar daardoor betaal je nu wel 499 euro voor de 5T.

beste smartphone januari 2018

Daardoor bevindt OnePlus zich inmiddels in hetzelfde vaarwater als andere vlaggenschepen. Zowel de Samsung Galaxy S8 als Nokia 8 pik je voor ongeveer 500 euro op. Beide telefoons bieden vergelijkbare hardware en weten de 5T op enkele punten zelfs te overtreffen. Van die reputatie als ‘vlaggenschependoder’ is daardoor nog maar weinig over. Met een X2 zou het bedrijf laten zien dat het ook nog aan de koopjesjagers onder ons denkt.

3. …en midrange smartphones steeds beter

Want voor die koopjesjagers valt er tegenwoordig meer dan genoeg te halen bij de concurrentie. Nog niet zo heel lang geleden was OnePlus één van de weinige bedrijven dat goede smartphones voor weinig geld maakte. Andere budgetsmartphones hadden zwakke hardware, verouderde software of vielen van armoede haast uit elkaar.

Inmiddels ligt dat wel anders. Neem bijvoorbeeld de Huawei P Smart, een randloze smartphone met dubbele camera achterop én Android 8.0. Ook de Nokia 6, voorzien van de nieuwste software en een lekker groot scherm, weet verrassend veel voor weinig geld te bieden. Beide komen absoluut niet in de buurt van de kracht van de OnePlus 5T, maar in het dagelijks gebruik merk je waarschijnlijk maar weinig verschil. Waarom zou je nog 500 euro uitgeven, als de apps die je het vaakst gebruikt ook goed werken op een goedkoper toestel?

oneplus x2

Op de mobiele markt is er in ieder geval genoeg ruimte voor een OnePlus X2. Daarmee compenseert OnePlus voor eerder falen, herwint het zijn reputatie als prijsvechter en zet het een goed alternatief neer voor stevige concurrentie. Laten we hopen dat topman Carl Pei en de rest van het bedrijf snel van gedachten veranderen.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus X
OnePlus X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu