‘Google stopt ondersteuning Android-updates op alle Huawei-smartphones’ – update

Thomas Haenen
20 mei 2019, 8:30
5 min leestijd
Breaking
‘Google stopt ondersteuning Android-updates op alle Huawei-smartphones’ – update

Huawei-smartphones ontvangen mogelijk per direct geen Android-updates meer van Google. Dat is het gevolg van een besluit van de Amerikaanse regering. Google is daardoor genoodzaakt alle ondersteuning te stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Update 2 (11.12 uur): Ook Huawei heeft inmiddels een statement vrijgegeven. Het bedrijf geeft aan beveiligingsupdates uit te blijven brengen voor alle bestaande smartphones en tablets. Hierbij gaat het om alle telefoons die zijn verkocht en nog steeds worden verkocht. Heb je dus bijvoorbeeld onlangs een P30 Lite in huis gehaald, dan kun je gewoon beveiligingsupdates voor het toestel verwachten. Ook toestellen van Honor, een submerk van Huawei, worden voorlopig ondersteund met beveiligingspatches. Hoe het zit met grotere Android-updates, is onduidelijk.

“We blijven werken aan een veilig en toekomstbestendig ecosysteem, om onze gebruikers wereldwijd de beste ervaring te bieden”, zo meldt Huawei. Hiermee lijkt het bedrijf te hinten naar een eigen besturingssysteem, maar hier wordt verder niets over gezegd.

Update (maandag 20 mei, 08.30 uur): Google heeft via het Twitter-account van Android een eerste statement vrijgegeven. Het bedrijf geeft aan bezig te zijn om aan de nieuwe wetgeving van de Amerikaanse regering te voldoen, maar verzekert gebruikers van bestaande Huawei-smartphones dat diverse Google-diensten blijven functioneren. De Play Store blijft werken, waardoor je apps en updates kunt blijven downloaden. Ook de beveiliging van Google Play Protect blijft een onderdeel van alle huidige Huawei-telefoons.

Toch is er nog veel onduidelijk. Zo weten we nog niet of bestaande Huawei-toestellen Android-updates en beveiligingspatches blijven ontvangen. Huawei heeft nog niet officieel op het nieuws gereageerd.

‘Google stopt ondersteuning Huawei-smartphones’

Toekomstige Huawei-smartphones hebben geen toegang meer tot diensten van Google, waaronder de Play Store, zo meldt persbureau Reuters. Google is voornemens alle banden met Huawei te schrappen. Dat betekent mogelijk dat Huawei-toestellen straks zonder Google-apps worden geleverd. Beveiligingsupdates en updates voor Google-apps stoppen mogelijk ook voor bestaande toestellen.

Het nieuws is nog niet bevestigd door de twee bedrijven. Android Planet heeft contact opgenomen met zowel Huawei als Google voor een reactie, maar heeft deze vooralsnog niet ontvangen.

Waarom doet Google dit?

Google lijkt verplicht om deze keuze te maken door nieuwe wetgeving van de Amerikaanse regering. De Amerikaanse President Trump plaatste Huawei afgelopen donderdag op de zwarte lijst voor handelspartners. Daardoor mag Huawei geen zaken meer doen met bedrijven uit de Verenigde Staten. Als de letter van de wet gevolgd wordt, mogen Amerikaanse bedrijven geen hardware, software of andere producten meer aan Huawei leveren. Als Google toch nog updates uitbrengt voor bestaande Huawei-smartphones, gaat het bedrijf tegen het besluit van Trump in.

Google inreisverbod steun

Trump maakt dit besluit omdat Huawei volgens hem samenwerkt met de Chinese overheid om Amerikaanse bedrijven te bespioneren. Huawei ontkent die beschuldigingen, en vooralsnog is geen concreet bewijs dat het bedrijf zijn klanten in de gaten houdt. Overigens ligt Huawei ook in Nederland onder vuur. De Volkskrant claimde vorige week dat de AIVD Huawei onderzoekt voor het aftappen van klantgegevens van een Nederlandse provider. Ook dat bericht is nog niet bevestigd.

Wat betekent dit voor toekomstige Huawei-smartphones?

Huawei kan in theorie nog steeds Android-smartphones uitbrengen, maar die moeten dan wel gebaseerd zijn op de ‘Android Open Source Project’-versie van de software. Die is namelijk vrij beschikbaar voor iedereen, en is niet in handen van Google. Echter, deze ‘AOSP’-versie heeft geen toegang tot de Google Play Store en alle apps van Google. Ook de maandelijkse beveiligingsupdates ontbreken.

In China worden veel smartphones verkocht zonder die Google-diensten, maar in Europa kiest vrijwel elke fabrikant voor het pakket van Google. Als Huawei kiest voor AOSP, zullen verwachte toestellen als de Huawei Mate 30 het dus zonder apps als Chrome, Google Maps en de Play Store moeten doen. Dat is een ontzettend uitgeklede versie van het besturingssysteem waar gebruikers waarschijnlijk niet op zitten te wachten.

Huawei heeft daarom in het verleden aangegeven dat het werkt aan een eigen besturingssysteem voor een noodsituatie als deze. Het is echter onbekend hoe ver de ontwikkeling van dit Android-alternatief is.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het uitbrengen van een eigen besturingssysteem. Deze software heeft immers geen toegang tot de Play Store. Zelfs als de functionaliteit vanuit Huawei hetzelfde is, mist de nieuwe software nog altijd de miljoenen apps die in de Play Store staan. WhatsApp, Google Maps en Pokémon GO, om maar wat te noemen, zouden waarschijnlijk niet (direct) voor het nieuwe besturingssysteem beschikbaar zijn.

Huawei P30 WOW-box

Wat betekent dit voor bestaande Huawei-smartphones?

Heb je nu al een Huawei-smartphone, dan is het vooralsnog erg onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. Reuters claimt dat Google nu uitzoekt hoe ver het besluit van Trump gaat, en wat de gevolgen daar van zijn. Voor bezitters van bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro of P Smart ontstaat een onzekere situatie.

Als Google namelijk vanaf nu per direct geen software meer voor Huawei-smartphones mag uitbrengen, betekent dat dat er ook geen updates meer mogen verschijnen. Dat heeft verregaande gevolgen. Huawei-smartphones krijgen dan geen beveiligingsupdates meer, en kunnen ook fluiten naar een Android 10.0-update later dit jaar. Mogelijk betekent het zelfs dat er geen updates meer volgen voor Google-apps zoals Maps en Chrome – waardoor honderden miljoenen gebruikers nieuwe features én belangrijke beveiligingsfixes mislopen. Deze situatie is overigens nog niet bevestigd: mogelijk komen de twee bedrijven met een alternatieve oplossing.

De verwachting is dat Google snel naar buiten komt met zijn plannen voor Huawei. Als het zoekbedrijf inderdaad besluit de ondersteuning van Huawei-smartphones te schrappen, zal Huawei vermoedelijk snel met een eigen reactie komen. Met de Android Planet-app blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu