De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Huawei stelt verkoop opvouwbare Mate X uit na Galaxy Fold-debacle

Dennis de Vries
14 juni 2019, 13:32
2 min leestijd
Huawei stelt verkoop opvouwbare Mate X uit na Galaxy Fold-debacle

De lancering van de Huawei Mate X is door de fabrikant met enkele maanden uitgesteld. Na de problemen met de Samsung Galaxy Fold besluit de Chinese fabrikant hun opvouwbare smartphone pas in september te gaan verkopen.

Lees verder na de advertentie.

Huawei ‘voorzichtig’ na Galaxy Fold

Huawei stelt de verkoop van zijn eerste opvouwbare smartphone uit om er zeker van te zijn dat er geen technische problemen optreden. Dat maakt de fabrikant bekend aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. De opvouwbare Huawei Mate X zou oorspronkelijk deze maand in de verkoop gaan. Huawei geeft echter nu aan voor een voorzichtige benadering te kiezen en de verkoop uit te stellen tot september 2019. Zo wil het een debacle voorkomen zoals onlangs bij Samsung voorkwam.

Samsung was de eerste smartphonefabrikant die een opvouwbare smartphone op de markt zou brengen. Journalisten die de eerste exemplaren van de Samsung Galaxy Fold ontvingen, meldden echter al snel dat er verschillende problemen optraden met het buigbare scherm. Die waren zo groot, dat Samsung uiteindelijk gedwongen werd de lancering van de Galaxy Fold tot nader order uit te stellen. Huawei zegt dit te willen voorkomen en draait naar eigen zeggen extra testen om eventuele problemen met het opvouwbare scherm te verhelpen.

Huawei Mate X scharnier

Mate X met Android of HongMeng?

Het is niet ondenkbaar dat ook de gevolgen van de handelsoorlog tussen China en de VS een rol spelen. Voor Amerikaanse bedrijven is sinds kort niet meer toegestaan zaken te doen met Huawei en zijn dochterbedrijven. Google is daardoor gedwongen de Android licentie voor Huawei in te trekken. Theoretisch is het daardoor mogelijk dat toekomstige Huawei-smartphones niet met Android geleverd worden. Huawei heeft daardoor een eigen besturingssysteem in ontwikkeling, genaamd HongMeng. Dat moet komende herfst klaar zijn.

→ Lees ook Huawei onder vuur: is een Huawei-smartphone kopen nog slim?

De Huawei Mate X was al aangekondigd voordat het handelsverbod voor Amerikaanse bedrijven ging gelden. Daardoor zou de opvouwbare smartphone mogelijk nog wel met een volledige versie geleverd kunnen worden. Tegen CNBC meldt een woordvoerder van Huawei dat Android nog altijd de voorkeur heeft, maar ‘als we gedwongen worden om het zelf te doen, dan zijn we daar klaar voor. We kunnen het binnen zes tot negen maanden doen’.

Geavanceerd, maar duur

De Huawei Mate X is in februari gepresenteerd, vlak voor het Mobile World Congress 2019. Met een 8 inch-scherm dat om de buitenkant van het toestel heen vouwt, vier camera’s en 5G is het een van de meest futuristische en geavanceerde smartphone die momenteel officieel is aangekondigd. Het is ook meteen een van de duurste. De Huawei Mate X moet bij zijn lancering €2299 gaan kosten. Of de Mate X ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Lees meer over Huawei

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Mate X
Huawei Mate X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu